YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşe Yetişeyim Derken Onlarca Kupa Kazandı

İZMİR (A.A) - Ahmet Bayram - İş yerine gitmek için tekerlekli sandalyesiyle her gün 20 kilometre yol kateden ve kolları

İZMİR (A.A) - Ahmet Bayram - İş yerine gitmek için tekerlekli sandalyesiyle her gün 20 kilometre yol kateden ve kolları böylece güçlenen Osman Ertöz, başladığı spor kariyerinde onlarca kupa ve madalya kazandı.

Karşıyaka Engelliler Spor Kulübü Başkanı Ertöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yaşındayken yapılan yanlış iğne nedeniyle çocuk felci geçirdiğini ve bir daha yürüyemediğini belirtti.

İlkokul 5. sınıfa kadar okula annesinin kucağında gidip geldiğini kaydeden Ertöz, liseyi dışarıdan verdiği sınavlarla bitirdiğini ve belediye sınavlarına girerek 1985 yılında Konak Belediyesi'nde işe başladığını söyledi.

Ertöz spora yönelmesini şöyle anlattı:

"İşe başladığımda, evimle iş yerim arasındaki 10 kilometreydi. İşe gidiş gelişte 20 kilometre yol yapıyordum. 8 yıl boyunca her sabah işe gitmek için 06.00'da evden çıktım. Tekerlekli sandalye kullanmaktan kollarım güçlendi. 1993 yılında İzmir'de bir tekerlekli sandalye yarışı düzenlendi. Bu yarışta birinci olarak Türkiye geneli engelli sporcuların katılacağı, İstanbul ve Ankara'nın birincilerinin de yer alacağı bir yarışa davet edildim. Bu yarışta da en yakım rakibime 400 metre fark atarak birinci oldum. Daha sonra anladım ki bu yarış Fransa'da düzenlenecek 1993 Akdeniz Olimpiyatları'nın seçmeleriymiş. Bu yarıştan sonra 1993 yılında Türkiye'yi Akdeniz Olimpiyatları'nda temsil ettim ve orada da 16 ülkeden 32 sporcu arasında 5. oldum. İşe yetişeyim derken kollarım kuvvetlendi daha sonra katıldığım yarışlardan bu kupa ve madalyalar geldi."

Engeli nedeniyle ilgili hiçbir zaman karamsarlığa düşmediğini ifade eden Ertöz, "Bunu hiçbir zaman kendimde bir eksik olarak görmedim. Spora yönelmemle kendime olan inancım arttı" dedi.

-"Sokaklara çıkıp engelli arıyorduk"-

Engelli olarak en fazla başarıyı tekerlekli sandalye basketbol takımıyla yaşadığını dile getiren Ertöz, Türkiye'nin ilk engelli basketbol takımını 1988 yılında kurduklarını, bundan 2 yıl sonra Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu'nun kurulduğunu kaydetti.

Ertöz, "Bugün federasyonda 15 branşta 7 binden fazla sporcu ve 70 civarında tekerlekli sandalye basketbol takımı var. Biz o zaman basketbol için çalışmaya 3 kişi başladık ve 3 ay sonra dördüncü kişi geldi, beşinci kişiyi bulabilmek için çok zorlandık, sokaklara çıkıp engelli arıyorduk" diye konuştu.

Katıldıkları her turnuvadan en az üçüncülük kupasıyla ayrıldıklarına işaret eden Ertöz, 2000 yılında Almanya'da özel bir turnuvada 2. olduklarına değinerek, "Türkiye'den ilk defa uluslararası bir turnuvaya katılan oyunculardık" ifadelerini kullandı.

Ertöz, basketbolun engelli sporunda lokomotif branş olduğunu vurgulayarak, "Basketboldan sonra engelliler spor alanına girmesiyle yöneticilerin ve idarecilerin engellilere bakış açısı değişti. Engelliler de böylelikle tüketici konumundan üretici konuma geçti, öz güvenleri arttı" dedi.

Halen Karşıyaka Engelliler Spor Kulübü'nün başkanlığını yürüten Osman Ertöz, ayrıca müzikle de ilgileniyor. Ertöz, Ege Orman Vakfı Türk Sanat Müziği Korosu'nun solistliğini yapıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler