YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İSEDAK İzleme Komitesi 29. Toplantısı Başladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanı olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanı olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) İzleme Komitesi 29. Toplantısı başladı.

İSEDAK İzleme Komitesi açılış oturumu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında Ankara Sheraton Oteli’nde gerçekleştirildi. Kur’an-ı Kerim okunması ile başlayan toplantıya, İİT üyesi 12 ülkeden ve İİT’ye bağlı uluslararası kuruluşlardan toplam 82 delege katıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmelettin İhsanoğlu’nun mesajlarının okunmasının ardından Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz açılış konuşması yaptı.

GÜL, GRUPLARDAN ETKİN ÇALIŞMA İSTEDİ

Cumhurbaşkanı Gül mesajında; İSEDAK’ın 2009 yılında yapılan Ekonomi Zirvesi’nde yeni bir strateji hazırlanmasına karar verdiğini ve hazırlanan stratejinin uygulamaya dönük iki önemli mekanizma öngördüğünü, bunların çalışma grupları ve proje finansman mekanizması olduğunu, çalışma gruplarının faaliyet başlamış olmalarından büyük memnuniyet duyduğunu, ulaştırma ve turizm çalışma gruplarının ilk toplantılarını esasen gerçekleştirmiş olduklarını ifade etti. Gül, okunan mesajında üye ülkelerden tüm sektörlerdeki çalışma gruplarına etkin katılım sağlamalarını talep etti.

“İTT YOL GÖSTERİCİDİR”

İİT Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmelettin İhsanoğlu da gönderdiği mesajında, İSEDAK toplantısının sadece İSEDAK kararlarının uygulanması imkanını sağlamadığını ve aynı zamanda yapıcı bir şekilde, İİT’nin amiral gemisi olan İslam İşbirliği Teşkilatı Tercihli Ticaret Sistemi (TPSOIC), fakirliğin ortadan kaldırılması, turizm ve özel sektörün geliştirilmesi alanlarında izlenecek yolu gösterdiğini vurguladı.

Açılışta konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İSEDAK stratejisinin işlevsel hale getirilmesi amacıyla iki önemli mekanizma öngörüldüğünü anlattı.
Bunlardan ilkinin her bir işbirliği alanında yılda iki kez üye ülke uzmanlarını bir araya getirecek çalışma grupları olduğuna işaret eden Bakan Yılmaz, Ulaştırma Çalışma Grubu 1. Toplantısının ‘Ulaştırma Altyapısı Finansman Modaliteleri: İİT Üyesi Devletlerde Kamu Özel Sektör Ortaklıkları’ temasıyla, Turizm Çalışma Grubu 1. Toplantısının da ‘Sürdürülebilir Turizm Gelişiminde Yeni bir Trend: İSEDAK Bölgesinde Toplum Temelli Turizm’ konusu ile gerçekleştirildiğini ifade etti. Yılmaz, İSEDAK stratejisinin öngördüğü ikinci mekanizmanın Proje Döngüsü Yönetimi olduğunu, Proje Döngüsü Yönetimi ile stratejinin hedeflerine uygun, kurumsal ve idari kapasiteyi güçlendirecek ve çok taraflı işbirliğini teşvik edecek projelerin finanse edileceğini kaydetti.

“EKONOMİK OLARAK BUGÜN TARİHİ GÜN”

Bugünün ekonomik olarak tarihi bir gün olduğunu, Uluslararası Para Fonu'na (IMF) olan borcun son taksitinin bugün itibariyle ödendiğini ifade eden Yılmaz, Türkiye'nin, bundan sonra IMF ile farklı bir ilişki biçimini devam ettireceğini, IMF'den borç alan değil, IMF'ye kaynak kullandıran bir ülke haline geldiğini, bundan sonraki süreçte IMF'ye 5 milyar dolarlık kaynak kullandırmanın söz konusu olduğunu, karar alma süreçlerinde daha etkin yer alınacağını bildirdi.
Yılmaz, küresel krizin ardından dünya ekonomisinin nispeten bir toparlanma eğilimine girdiğini belirterek, "Ancak gelişmiş ülkelerin düşük büyüme performansı, Avrupa bölgesinde sürmekte olan finansal riskler ve dünyanın değişik bölgelerinde cereyan eden afetler, küresel belirsizlik ortamının sürmesine neden olmaktadır." dedi.

Yılmaz, son yıllarda gelişmekte olan ülkelerin, özellikle yükselen ekonomilerin küresel ekonomideki payındaki artış eğiliminin devam ettiğini dile getirdi. Dünya ekonomisinde gelişmekte olan ülkelerin paylarının her geçen yıl arttığını kaydeden Yılmaz, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) verilerine göre, 2007 yılı itibariyle gelişmekte olan ekonomilerin dünyadaki toplam doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının yaklaşık olarak yüzde 29'unu çekerken, bu oranın 2011'de yüzde 45'e çıktığını aktardı.

“GELİŞMİŞ ÜLKELER İTİCİ GÜÇ OLMA YOLUNDA”

Gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisinin itici gücü olma yolunda hızla ilerlediğini ifade eden Yılmaz, İSEDAK ülkelerinin, dünya yüzölçümünün 6'da 1'ini ve nüfusunun 5'te 1'ini oluşturmasına karşılık, ulaşılan ticaret hacminin potansiyeli yansıtmaktan uzak olduğuna değindi. Yılmaz, İSEDAK ülkelerinin toplam ihracatının 2002 yılından 2011'e kadar 4 katına çıkarken, toplam ithalatın aynı dönem içinde yaklaşık 3,8 katına yükseldiğini belirtti.

Küresel krizin ardından İSEDAK ülkelerinin ihracatının dünyadaki toplam ihracattan daha yüksek oranda artış gösterdiğini, birkaç istisna dışında bütün İSEDAK ülkelerinin 2011'de büyüme oranlarının dünya ortalaması olan yüzde 2,7'den daha yüksek düzeyde gerçekleştiğini kaydeden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bölgemizde doğrudan yabancı yatırımların artırılmasına dönük olarak teşvik edici bazı köklü reformları hayata geçirmemiz elzemdir. Bu çerçevede, 29. İSEDAK Toplantısı Görüş Alışverişi oturumunun konusunun 'İİT Üyesi Ülkelere Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımlarının Akışının Artırılması' olarak belirlenmiş olmasını son derece isabetli bulduğumu belirtmek isterim. Yabancı yatırımlar için uygun bir ortam oluşturduğunuz zaman kendi yatırımcınız için de uygun bir ortam olur. Ülkelerimizdeki yatırım ortamını iyileştirmek, hem iç yatırımcı açısından hem de dışarıdan gelecek yatırımcı açısından çok daha elverişli bir ortam oluşturmaktır.”

“ÇALIŞMA GRUPLARINI ÖNEMSİYORUZ”

Bakan Cevdet Yılmaz, üye ülkelerin ortak sorunları ve potansiyel işbirliği alanları üzerinde tecrübe paylaşımı ve fikir teatisi konusunda büyük katkıları olan bu çalışma gruplarının faal hale gelmesinden ve mali işbirliği alanında son yıllarda ciddi gelişmeler olduğunu görmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu, bu nedenle İSEDAK Çalışma Gruplarını önemsediğini ifade etti. Bakan Yılmaz, İSEDAK bölgesinde yoksullukla mücadele alanında yürütülen programları çok önemli bulduğunu kaydederek, "Bu çerçevede, İslam Kalkınma Bankası bünyesinde oluşturulan Kalkınma için İslami Dayanışma Fonu ve Afrika'nın Kalkınması için Özel Program ile İİT Pamuk Programı ve Mesleki Eğitim Programı (OIC-VET) etkin şekilde değerlendirildiğinde üye ülkelerde yoksulluğun azaltılması çabalarına önemli katkılar sağlayacak." dedi. İSEDAK bünyesinde gerçekleştirilen işbirliği program ve projelerinin başarısı için üye ülkelerin aktif katılımının elzem olduğuna dikkat çeken Yılmaz, bu açıdan Türkiye'nin İSEDAK çalışmalarına verdiği desteği artırarak sürdüreceğini kaydetti.

RAPORLAR SUNULDU

İSEDAK İzleme Komitesi, çalışmalarına İSEDAK stratejisi ve uygulanmasına ilişkin bir raporun sunulmasının ardından, İİT içi ticaretin artırılması konulu müzakereler ile devam etti. Komite, ticaretin artırılması konulu görüşmelerden sonra, üye ülkeler arasında ulaştırma ve iletişimin iyileştirilmesi, sürdürülebilir ve rekabetçi bir turizm sektörünün geliştirilmesi, tarım sektöründe verimliliğin artırılması ve gıda güvenliğinin sürdürülmesi, yoksulluğun azaltılması, mali işbirliğinin derinleştirilmesi, ekonomik işbirliğinde özel sektörün rolünün artırılması ve yeni İSEDAK proje finansmanına ilişkin sunumu takiben, 2013 yılı sonbahar aylarında İstanbul’da gerçekleştirilecek İSEDAK 29. Toplantısı'nın taslak gündeminin kabulü ile devam etti.

İSEDAK İzleme Komitesi 29. Toplantısı çalışmalarını 15 Mayıs Çarşamba öğleden sonra gerçekleştirilecek kapanış oturumunda, komitenin 29. İSEDAK Toplantısı'na sunulacak raporunu kabul ederek sonlandıracak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler