Bağdat (AA) - Irak Savaşı, 20 Mart 2003'te, bundan tam 4 yıl önce, Irak'ı silahsızlandırmak ve Ortadoğu'da demokratik bir oluşum kurmak amacıyla başladı, ama onbinlerce insanın öldüğü savaş Irak'ta şiddet döngüsünün hakim olmasına yol açtı.
10 Aralık 2006'da asılarak idam edilen Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in devrilmesinden sonraki dönemde, Irak'tan çekilme planı hazırlamanın uzağında bulunan Beyaz Saray, tersine, bu ülkedeki varlığını güçlendirme planları yapıyor.
Bayramda asılan Saddam Hüseyin'e yakın isimlerden olan ve Duceyl davasında idama çarptırılan eski devlet başkanı yardımcısı Taha Yasin Ramazan ise savaşın yıl dönümünde idam edildi.
Her gün onlarca kişinin öldüğü Irak'ta güvenliği sağlayamayan ABD, mezhep çatışmalarını durdurabilmek amacıyla son olarak 25 bin kadar takviye asker gönderip bu ülkedeki asker sayısını 160 bine çıkarmayı hedefliyor. Ama her ne kadar Irak Başbakanı Nuri El Maliki "mezhep çatışmalarının sona erdiğini" söylese de ABD Başkanı George Bush, bu yeni stratejinin işlemesi için "aylar gerektiğini" itiraf etmiş durumda.
Şubat ayında yeni güvenlik planı uygulanan başkent Bağdat ile Diyala eyaleti şiddetten en çok zarar gören yerlerin başında geliyor. Ülkenin batı ve kuzeyinde El Kaide örgütünün Irak hükümetine ve Amerikan kuvvetlerine karşı direnişi sürüyor, güneyde ise Şii milisler petrol kaynaklarının kontrolünü sağlama rekabetinde.
4 yılda 60 bin sivil ölürken, koalisyon güçleri de yaklaşık 3 bin 500 asker kaybetti. Askerlerden 3 bin 200 kadarı Amerikalı.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ise 2 milyon kişinin Irak'tan kaçtığını, 1,8 milyon Iraklının da kendi öz vatanında evlerinden olduğunu söylüyor.