YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşgem’in Temeli Atıldı

Avrupa Birliği ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ortak projesi kapsamında 3 ilde açılması planlanan...

Avrupa Birliği ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ortak projesi kapsamında 3 ilde açılması planlanan İş Geliştirme Merkezlerinden (İŞGEM) biri Kastamonu’ya kuruluyor.

Avrupa Birliğinin Türkiye ile sürdürdüğü Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) - Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı (BROP) 3 adet İş Geliştirme Merkezi Kurulması Projesi temel atma töreni, Kastamonu’da gerçekleştirildi. Kastamonu, Malatya ve Tokat’ta kurulan ve her biri 5 bin 800 metrekare kapalı alana sahip olması planlanan 3 İŞGEM’den birinin temeli; Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, MHP Kastamonu Milletvekili Emin Çınar, Kastamonu Belediye Başkan Vekili Bahri Yavuz, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Tibor Varadi, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ve çok sayıda davetlinin katılımıyla atıldı.

"SANAYİLEŞME OLMADAN GELİŞME OLMAZ"

Kastamonu ve diğer şehirlerin sanayileşmeyi başarmak zorunda olduklarının altını çizen Vali Erdoğan Bektaş, “Sanayileşmeyi başaramadığımızda kalkınma veya bir yerlere gelmenin bir yolu olmaz. Temeli atılacak olan İŞGEM’in girişimciler için karşılaştıkları zorlukları ayırmak için kendilerine ciddi katkı sağlayan bir kurum” dedi.

“Terörün hiçbir zaman Türkiye’nin gündemini tayin etmesine izin vermeyeceğiz” diyerek sözlerine başlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, terörle sonuna kadar mücadele edeceklerini belirterek, “Söz konusu programın 2007-2013 dönemi için bütçesi yaklaşık 570 milyon avrodur. Bu kaynağın yüzde 85’lik dilimi yani yaklaşık 485 milyon avroluk kısmı AB tarafından, yüzde 15’lik bölümü yani yaklaşık 85 milyon avroluk dilimi ise Bakanlığımız bütçesinden karşılanmaktadır” dedi.

"GİRİŞİMCİLERE ÖZGÜVEN ORTAMI OLUŞTURDUK"

“Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı” kapsamında kişi başı milli geliri Türkiye ortalamasının yüzde 75’inin altında yer alan 43 ilde uygulamaya koyduklarını açıklayan Kavranoğlu, “Girişimciliğin önündeki engellerin ekonomik istikrarsızlık, sermaye ve finansman yetersizliği, bürokrasi, bilgi eksikliği ve özgüven eksikliğinden kaynaklanıyor. Biz, Hükümet olarak makro düzeyde ekonomik istikrarsızlığı son 10 yıllık dönemde gündemden çıkararak tüm iş alemine güvenli bir ortam sunmayı başardık. Burada, temelini atmakta olduğumuz İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) modeli, yeni girişimcilerin iş kurmalarını destekleyen, kolaylaştıran, işletmelerin başlangıç aşamalarında karşılaşacakları riskleri en aza indiren özetle girişimcilik cesaret okulu olarak nitelendirilecek bir modeldir” diye konuştu.

"DÜNYANIN İLK 10 EKONOMİSİNE SAHİP OLACAĞIZ"

İŞGEM’in amacının yeni girişimcileri, en zayıf durumda oldukları iş kurma aşamasında destekleyerek, zor bir dönem olan iş kurma sürecini sağlıklı bir şekilde aşmalarını ve sonrasında kurulan işin ayakta kalmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Kavranoğlu, şöyle konuştu: “Türkiye, 135 milyar dolar ihracata sahip büyük bir ülke konumuna geldi. 1985 yıllarında Türkiye’nin 1 milyar dolar ihracat yapan ve sadece tarım üzerine ihracat gerçekleştiren zavallı bir ülke konumundaydı. Kendilerinin son 10 yıllık izledikleri politika sayesinde ülkemiz gelişti ve dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir” şeklinde konuştu.

"TÜRKEYİ’NİN AB’YE KATILIM SÜRECİNİ DESTEKLİYORUZ"

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Tibor Varadi ise, Avrupa Birliğinin İŞGEM projesine verdiği desteğin aynı zamanda Türkiye’nin AB’ye katılım sürecini desteklemekte olduğu mesajı taşıdığını ifade ederek, “Türkiye'deki tüm vatandaşların yararına olacak şekilde refah ve istihdamın arttırılması amacıyla Türkiye ile işbirliği yapma kararlılığımız devam etmektedir. Birlikte finanse etmekte olduğumuz projeler bu sürekli desteğin gayet somut birer göstergesidir. 2007- 2013 dönemi için bu destek 4,8 milyar avrodur. Bunun 1.7 milyar avrosu bölgesel kalkınma için ayrılmıştır” dedi.

Varadi, İŞGEM projesinin bölgesel farklılıkların azaltılması ve vatandaşların refahının artırılmasına katkıda bulunacağını söyledi.

150 KİŞİYE İŞ İMKANI SAĞLANACAK

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan da konuşmasında, İŞGEM projesi sayesinde ilde en az 60 yeni KOBİ kurulacağını ve en az 150 kişiye iş imkanı sağlanacağını belirtti. Ayrıca Kaplan, “Yaklaşık olarak 400 kişiye sağlanacak girişimcilik eğitimleriyle de, merkezin dışında da yeni iş fikirlerinin filizlenmesi ve hayata geçirilmesine destek sağlayacaktır. Söz konusu projemiz de, yenilikçi fikirlere ve girişimcilere vereceği desteklerle, Bakanlığımızın Bilim, Sanayi ve Teknoloji odaklı misyonu ile oldukça uyumlu bir seyir izleyecektir. Hedef bölgemizde, gelişmiş bölgelerde olduğu gibi bilgi ve teknolojiye dayalı ekonomiye geçişin temelini oluşturan projeler önceliğimiz olacaktır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Bektaş’ın yanı sıra Kavranoğlu, Çınar, Varadi, Palandöken, Kaplan ve Ergin, birlikte butona basarak Kastamonu, Malatya ve Tokat illerine kurulması planlanan İŞGEM’lerin temelini attı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler