İshal belirtileri arasında, karın ağrısı, bulantı ve mide krampları bulunur. Genelde çok ciddi olmayan ve 1-2 gün içerisinde düzelen bir rahatsızlıktır ancak uzun süre devam ettiği takdirde mutlaka bir hastaneye gidilmelidir.
Lifli gıdalar sindirim sistemini harekete geçirir. Aslında bu iyi bir şeydir ancak aşırı derecede tüketilen lifli gıdalar laksatif etki gösterebilir ve ishale neden olabilir. Mercimek, brokoli, Brüksel lahanası, çilek, avokado, bezelye, fasulye, nohut, ceviz ve badem gibi gıdalar bol miktarda lif içerir.
Laktoz intoleransı olan kişilerde süt ve süt ürünleri ishale sebep olur. Ancak günümüzde inek sütünün yerine geçebilecek birçok ürün bulunuyor. Laktoz intoleransı olan kişiler soya sütü, Hindistan cevizi veya badem sütü tüketebilirler.
Kahvede bulunan kafein bağırsakların normalden daha hızlı bir şekilde çalışmasını sağlar, böylece yiyecekler daha hızlı sindirilir ve yeterince emilmez. Bu da bazı kişilerde ishale neden olabilir. Kahvenize eklediğiniz süt, krema veya suni tatlandırıcılar da süreci hızlandırabilir.
Çok hızlı ishal yapan yiyecekler arasında fast food restoranlarında bulunan, doymuş yağ oranları yüksek olan yiyecekler de vardır. Tükettiğiniz bu gıdaları vücudunuz parçalayıp sindirmekte zorlanır. İçlerinde çok az besin değeri vardır, yani vücudunuzun faydalanabileceği fazla bir şey bulunmaz. Bu nedenle de tüketildikten sonra hızlı bir şekilde vücuttan atılır. Özellikle de bol yağda kızartılmış tavuk ve patates kızartması.
Güçlü baharatlardan oluşan çeşniler, alışkın olunmadığında gıda kaynaklı ishalin en yaygın kaynağıdır. Sindirilirken mide astarını tahriş eder. Bu da gaz, şişkinlik, mide yanması ve çoğu durumda da ishale yol açar.
Alkol bir irritandır ve gastrointestinal sistemde iltihaplanmaya neden olur, kalın bağırsaktaki su emilimini engeller ve bu da dışkıyı yumuşatır. Ayrıca midenin normalden daha fazla asit üretmesine ve daha fazla tahriş olmasına yol açar. Bu durum daha çok bira ve şarap gibi nispeten daha düşük alkollü içkiler için geçerlidir ancak fazla tüketildiğinde diğer alkollü içecekler de ishal yapabilir.
Doğal ishal yapan bitkiler arasında karahindiba kökü ve keten tohumu bulunur.
Keten tohumu ile çay hazırlamak için; 1 çay kaşığı keten tohumunu havanda ezin ve 1 su bardağı ılık suyun içine atın. Tohumlar çözündükten sonra içebilirsiniz. Bağırsak faaliyetleriniz normale dönene kadar günde iki bardak tüketebilirsiniz.
Karahindiba kökü ile çay hazırlamak için; 1,5 çay kaşığı bitkiyi bir bardak kaynar suyun içine atın ve 10 15 dakika demledikten sonra için.
Kabızlık probleminin çözümü için ishal olmanızı kolaylaştıran bu güçlü bitki çayları kısa zamanda bağırsak hareketlerinize etki ettiği için 1 haftadan fazla tüketilmesi önerilmez. Aynı şekilde herhangi bir yan etkiye sebep olabileceği için hamilelerin ve emzirme dönemindeki annelerin de tüketmemesi daha sağlıklı olur.