YURTHABER

Trabzon
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İshalde en büyük tehlike sıvı kaybı

Beslenme durumunun iyi olmaması, ishal ve ishale bağlı ölüm riskini artırıyor. Çoğunlukla su ve mineral...

Beslenme durumunun iyi olmaması, ishal ve ishale bağlı ölüm riskini artırıyor. Çoğunlukla su ve mineral kaybı nedeniyle gerçekleşen ishale karşı uzmanlar, hijyen ve ağızdan sıvı alımının önemine dikkat çekiyor.

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de başlıca çocuk ölümlerinden olan ishale bağlı ölümleri önlemek amacıyla, Sağlık Bakanlığı tarafından 1986 yılından beri yürütülen 'İshalli Hastalıkların Kontrolü Programı' kapsamında ishale bağlı ölümlerin, çocuk ölümleri içerisinde ikinci sıradan yedinci sıraya gerilediği belirtildi.
Dünyada, her yıl 5 yaşın altındaki yaklaşık 2 milyon 200 bin çocuğun ishal nedeniyle öldüğüne vurgu yapılan açıklamada, ishale bağlı ölümlerin sıklıkla su ve mineral kaybı nedeniyle olduğu ve beslenme durumunun iyi olmamasının, ishal ve ishale bağlı ölüm riskini artırdığına dikkat çekildi.

İshalin başlıca nedenlerinin; bakteri, virüs ve parazitler tarafından oluşturulan enfeksiyonlar olduğu belirtilirken, enfeksiyonların bulaşması ve yayılmasında da hijyenin yeterli olmamasının en önemli etken olduğu kaydediliyor. Özellikle kaynağı belli olmayan mikroplu suların içilmesi, bu sularla yıkanmış ya da iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerin yenilmesinin de ishal artışına neden olduğu uyarısı yapıldı.
İshalde en büyük tehlikenin sıvı kaybı olduğunun altı çizilen açıklamada, “İshal, özellikle bebek ve çocuklarda vücutta önemli ölçüde su, tuz ve mineral kaybına yol açar. İshal olan çocuğun gözleri ve bıngıldağı çöker, dudakları ve ağzı kurur, daha seyrek ve koyu idrar yapmaya başlar. Bu durumdaki çocukların acilen hekime götürülmesi gerekir. Yine dışkısında kan olan, sık kusan, karın ağrısı ve yüksek ateşi olan çocukların da kısa sürede hekime götürülmesi gerekir.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, ishal tedavisinde en önemli üç önemli ilkenin ise ishalle kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin mümkünse ağız yoluyla geri alınması, beslenmenin sürdürülmesi ve zamanında hekime gitme olarak sıralandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler