Başkent Bağdat’ın kuzeyindeki Selahaddin eyaletine bağlı Samarra bölgesinin bazı bölgeleri, Irak polisinin IŞİD üyeleri olarak nitelediği silahlı kişiler tarafından kontrol altına alındı. Bölgedeki belediye ve üniversite binalarına IŞİD bayrağı asan silahlı kişiler Ehl-i Beyt İmamları’nın 11.’si olan İmam Hasan El Askeri’nin türbesini yoğun ateş altında bıraktı.
Samarra’nın en büyük camisinden bölgenin ‘kurtarıldığı’ anonsu yapan IŞİD üyeleri, halkı Şii hükümete karşı IŞİD’le birlikte ‘cihada’ katılmaya çağırdı.
Mustafa Samarrai adlı bölge sakini, “Halk büyük bir korku içinde. Saldırılar başladığından beri uyuyamadık” dedi.
Selahaddin Eyaleti Operasyon Komutanlığı’na bağlı bir subay, bölgede durumun ‘korkunç’ olduğunu belirterek IŞİD üyelerinin roketatarlara sahip olduğunu ve keskin nişancılarının İmam El Askeri’nin türbesini koruyan nöbetçileri vurduğunu söyledi.
Selahaddin eyaleti yerel meclis üyesi Sebhan Molla Ciyad, Samarra’da güvenliğin kırılgan bir durumda olduğunu ve IŞİD üyelerinin bölgeyi tamamen ele geçirmesinden korktuğunu belirterek hiç iyimser olmadığını vurguladı.
IŞİD’in bölgeye girebileceğinden çekinen Selahaddin eyaleti valiliği, Samarra’nın 300 kilometre kuzeybatısında yer alan Beyci beldesinde sokağa çıkma yasağı ilan etti.
IŞİD üyeleri ile Sünni aşiretlere bağlı silahlı gruplar mart ayında Samarra’daki yerel meclis ve mahkeme binasını ele geçirmişti.
El Askeri Türbesi 2006’da bir kez daha saldırıya uğramış ve Şii-Sünni çatışmasının alevlenmesine neden olmuştu. 2006’daki saldırıda El Askeri Türbesi'nin kubbesi tamamen yıkılmıştı.
Perşembe günü aralarında Samarra’nın da bulunduğu Irak’ın değişik bölgelerinde çıkan çatışma ve saldırılarda 42 kişi hayatını kaybetmişti.
Birleşmiş Milletler (BM) geçen ay Irak’ta 603'ü sivil 799 kişinin öldüğünü açıkladı.
BM istatistiklerine göre, Anbar’ın haricinde Irak’ta mayıs ayında en fazla can kaybı 315 kişiyle Bağdat'ta yaşandı. İkinci sırada ise Ninova ve arkasından sırasıyla Selahaddin, Kerkük ve Diyala bulunuyor.
BM, Anbar’da ordunun yürüttüğü operasyonun devam etmesinden dolayı bu bölgedeki ölü sayısının hesaba katılmadığını, gerçek ölü sayısının açıkladıkları rakamdan fazla olduğunu açıkladı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Irak ordusunun Felluce’ye varil bombaları attığını ve kentin merkez hastanesini hedef aldığını iddia etmişti.
Anbar’daki olaylar, Sünni Milletvekili Ahmed Alvani’nin 28 Aralık'ta tutuklanmasının ardından, eyaletin en büyük kenti Ramadi'de süren hükümet karşıtı gösterilerin yapıldığı alanın Irak ordusu tarafından basılmasıyla başlamıştı.
Bunun üzerine ayaklanan Sünni aşiretler ile Irak ordusu arasında Felluce ve Ramadi’de çatışmalar başladı.
Bölgede yaşanan otorite boşluğundan yararlanan Irak Şam İslam Devleti güçleri, Felluce ve Ramadi'de bazı bölgeleri elinde bulunduruyor. (Al Jazeera)