Irak’ın batısındaki Sünni nüfus yoğunluklu vilayetleri ele geçiren ve kuzeyde Kürt yönetimini tehdit eden cihatçı örgüt IŞİD’in başkent Bağdat’a çok yaklaştığı ortaya çıktı. ABC haber kanalının “This Week” adlı programına bir röportaj veren ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, IŞİD’in Bağdat Havalimanı’nı hedeflendiğini açıkladı. Martin, “Havaalanının 20 ila 25 kilometre yakınına kadar gelmişlerdi ve Irak birliklerini geçmeleri durumunda da havaalanına ulaşacaklardı. O havaalanına ihtiyacımız var, bunun olmasına izin veremezdik” dedi.
Dış mahallelere sızma
ABD ordusuna ait Apache helikopterlerinin havalanarak IŞİD militanlarına müdahale ettiğini açıklayan Dempsey, “Onlar duvara tırmanana kadar bekleyemeyiz” ifadelerini kullanıp Amerikan ordusunun ‘düşmanca bir çevrede operasyon yürütmesinin zorluğuna’ değindi. “Şüphem yok ki gelecekte Bağdat’a doğrudan ateş açacaklar” saptamasını yapan Dempsey’ye göre, cihatçı militanlar Bağdat’ın merkezine doğru; tek ve büyük bir saldırı düzenlemektense dış mahallelere yavaşça sızacaklar.
‘Kara harekâtı belirleyecek’
IŞİD’in elindeki Musul’u geri almak için Irak’a başka biçimde bir yardımın seçenek dışı olmadığını belirten Dempsey, “IŞİD’e karşı sahada Amerikan askeri olsa daha etkin olmaz mıyız” sorusu üzerine, “Bu soruya ‘evet’ cevabı vereceğim durumlar olacaktır. Ancak şu ana kadar rastlamadım. IŞİD’e karşı kara birliği seçeneği, Obama yönetiminin masasında yok” yanıtını verdi. ‘Mücadelenin çetrefilliği nedeniyle farklı bir yardımın gerektiğini’ belirten Dempsey, “Gelecekte bir noktada, Musul karadan yürütülecek mücadele için nihai bir çatışma olacak gibi gözüküyor” dedi.
Genelkurmay Başkanı, Türkiye’nin talep ettiği uçuşa yasak bölgesinin kısa vadeden öngörülmediğini ama ileride ‘koşullara bağlı’ olarak gündeme gelebileceğini söyledi.
‘Önceliğimiz IŞİD’
Dempsey soru üzerine Suriye’deki öncelikli hedefin Beşar Esad yönetimi olmadığını yineledi. Dempsey “Bu savaşın karmaşıklığından ötürü ABD’nin Suriye politikasında bir diğer eksen Suriye lideri Esad’la mücadele. Obama yönetiminin Suriye’deki hava operasyonunda önceliği Esad değil; IŞİD. ABD, Esad ile ılımlı muhalifleri eğiterek savaşma taraftarı. Ancak, şahin Kanada göre IŞİD’le beraber Esad güçleri de hedef alınmalı” diyerek Başkan Barack Obama yönetimi içerisindeki ayrılıkları da ortaya koydu.
Enbar’da Hit üssü düştü
ABD önderliğindeki uluslararası koalisyonun askeri destek ve mühimmat yardımına rağmen Irak güvenlik güçleri IŞİD karşısında tutunamıyor. Bağdat’ta IŞİD’in düzenlediği intihar saldırılarının önüne geçilemezken Enbar vilayetindeki Hit askeri üssü Irak askerlerinin görev yerlerini bırakıp kaçmaları nedeniyle IŞİD’in eline geçti. Enbar emniyeti, Hit kasabasının da ‘yüzde yüz IŞİD kontrolüne geçtiğini’ söyledi. Üst düzey bir Amerikalı güvenlik yetkilisi, Irak ordusunun durumunun ‘çok zayıf’ olduğunu belirtti. Önceki gün Ramadi’ye 15 kilometre uzaklıkta Emniyet Müdürü General Ahmed Sadak el Dulaimi, pusuya düşürülerek öldürülmüştü.
Almanya kara harekatına karşı
Almanya Dışişleri Bakanı Frank- Walter Steinmeier, Kobani’nin kurtarılmasına yönelik Birleşmiş Milletler (BM) gücü ile olası kara harekatına karşı çıktı. Suudi arabistan ziyareti sırasında konuya ilişkin açıklama yapan Alman Dışişleri Bakanı, kimi Alman siyasiler tarafından dillendirilen öneriyi, “Dünya gerçeklerini anlamamak” olarak nitelendirdi. Böyle bir şeyin mümkün olmadığını kaydeden Frank- Walter Steinmeier, zaten Almanya’nın kara birlikleri göndermeyeceğini açıkladığını hatırlattı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden böyle bir karar çıkmasının zor olduğunu vurgulayan Bakan Frank-Walter Steinmeier, ABD başta olmak üzere, Almanya ve önemli aktörlerin buna karşı olduğunu ve kara harekatı için asker gönderme yanlısı olmadığını söyledi.