Rakka'dan haber alabilen kaynaklar, IŞİD'in kentteki internet kafelerin çoğunu kapattığını, kente giriş çıkışları da yasakladığını söylüyor. "Rakka Sessizce Katlediliyor" (Raqqa Being Slaughtered Silently) adlı aktivist grubun kentten aldığı haberlere göre, IŞİD, DSG'nin Rakka operasyonunu başlattığını duyurmasından dışarıyla bilgi akışını durdurdu.
IŞİD İNTERNET KANALLARINI KONTROL ETTİĞİ İÇİN RAKKA OPERASYONU İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK ÇOK ZOR
31 yaşındaki Rakkalı Musa, IŞİD'in haberlere erişimi 'dikkatle kontrol ettiğini' anlatırken, "IŞİD'in internet ve uydu kanalları üzerindeki yoğun kontrolü nedeniyle Rakka operasyonu hakkında bilgi almak zor" diye konuştu.
Tüm bildiklerinin internetten haber almayı 'bir şekilde başarabilen'lerin anlattıklarına dayandığını söyleyen Musa, "Ama bu çok zor ve çok tehlikeli" dedi.
RAKKA'DA SAVAŞLA İLGİLİ KONUŞMAK BİLE ÇOK RİSKLİ
Kentte savaş hakkında konuşmanın bile 'çok riskli' olduğunu ifade eden Musa, "IŞİD sadece kendi istediği dedikoduların yayılmasına izin veriyor. Bunlar da karşı tarafın çok kayıp verdiği ve Rakka'ya girmeyi başaramayacakları yönündeki dedikodular" diye devam etti.
İNTERNET KAFELERE BASKINLAR
Musa'nın aktardıklarına göre IŞİD'in kayıplarıyla ilgili konuşanlar militanlar tarafından ölümle cezalandırılabiliyor. Evde internet kullanımını yasaklayan örgüt, çok yakın gözetim altında tuttuğu birkaç internet kafenin açık kalmasına izin veriyor. Bu kafelere de sık sık baskınlar yapılıp, kullanıcıların 'yasaklı içerikleri' okuyup okumadıkları kontrol ediliyor.
22 yaşındaki aktivist Ahmed ise kendisinin bazı internet sitelerine girebildiğini ama bunu yaparken 'çok ama çok dikkatli hareket ettiğini' söylüyor.
'RAKKALILARIN ÇOĞU KAÇMAK İSTİYOR'
IŞİD militanlarının izni olmadan kentten çıkışlar da yasaklandı. 'Rakka Sessizce Katlediliyor' aktivistlerinden Ebu Muhammed Rakkalıların çoğunun kaçmak istediğini söylerken, "Ama kaçma planları deşifre oldu. Bazıları gözaltına alındı, IŞİD onların paralarına el koydu. Kaçmalarına yardım etmek isteyen kişiler ölümle cezalandırılacak" bilgisini verdi.
Ebu Muhammed'in anlattıklarına göre, kentten çocuklarıyla birlikte kaçan iki aile kısa bir süre sonra IŞİD militanları tarafından yakalandı.
IŞİD, Mart 2013'te kontrolünü tamamen ele geçirdiği Rakka'da ağırlıklı olarak yerel halk ve hükümetin eski çalışanlarıyla bir idari sistem oluşturdu. Şeriat yasaları getirip Şeriat mahkemeleri kurdu.
BBC Arapça Servisi'nden Mustafa Hamo'nun verdiği bilgiye göre e ağır ceza sistemi, IŞİD'in uygulamalarına direnmeyi veya bu uygulamaları protesto etmeyi neredeyse imkânsız kılıyor. Kendi yasaları uyarınca suç sayılan eylemlerinden ötürü cezalandırılanların sayısı oldukça fazla. Kent meydanında, halkın gözü önünde infaz edilen idamlar da yaygın.