Bangladeş'te silahlı ve el bombalı saldırıyla başlayan rehine krizi sona erdi. Yüzlerce özel kuvvetler polisinin katıldığı ve gece boyunca devam eden operasyonda 6 saldırgan öldürüldü, 13 rehine de kurtarıldı. Yaklaşık 12 saat boyunca rehin tutulan 20 kişi ise hayatını kaybetti.
Bangladeş’in başkenti Dakar’da büyükelçilik binalarının bulunduğu bölgedeki Holey Artisan Bakery isimli kafeye silahlı ve el bombalı saldırı düzenlenmiş, saldırıda 2 polis hayatını kaybederken, kafe içindeki yaklaşık 35 kişi rehin almıştı. Reuters’a bilgi veren Bangladeş polisi, kafedeki rehineleri kurtarmak için kısa süre içinde operasyon düzenlemeyi planladıklarını kaydederken, rehineler arasına yabancı uyruklu kişilerin de bulunduğu belirtmişti.
AMAQ: SALDIRIYI IŞİD GERÇEKLEŞTİRDİ
Öte yandan rehine krizi devam ederken IŞİD'in haber ajansı olarak bilinen Amaq, saldırıyı örgütün gerçekleştirdiğini iddia etmişti. Amaq ayrıca, rehin alınan kişilerden 24'ünün öldürüldüğünü, 40'ının da yaralandığını öne sürmüştü.
BANGLADEŞ POLİSİ: 13 REHİNE KURTARILDI, ARAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Rehine krizinin 10. saatinde başlayan ve gece boyu devam eden operasyonda altı saldırganın öldürüldüğü, 13 rehinenin de kurtarıldığı açıklandı.
Özel Kuvvetler'den Albay Tuhin Muhammed Masu tarafından yapılan açıklamada, hedef alınan kafenin olduğu binanın tamamen temizlendiği ancak operasyonun halen sürdüğü belirtildi. “Yaklaşık 35 kişi rehin alındı. Bunlardan 20 kadarı yabancı uyruklu. Kurtarılan rehineler arasında bir Japon ve iki Sri Lankalı bulunuyor. Japon rehine, yaralandığı için hastanede tedavi altına alındı" diyen Masu, diğer rehineler arasında da yaralananlar olduğunu belirtti ancak ayrıntı vermedi.
İTALYA: REHİNELER ARASINDA VATANDAŞLARIMIZ VAR
Bu arada İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni RAI’ye yaptığı açıklamada rehinelerin bir kısmının İtalyan vatandaşı olduğunu aktardı. İtalya'nın Bangladeş Büyükelçisi Mario Palma da rehin alınanlar arasında yedi İtalya vatandaşının bulunduğuna dair iddiaların araştırıldığını söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise elçilikte çalışan herkesin güvende olduğu ifade edildi. Bakanlık sözcüsü John Kirby, saldırıyı kimin düzenlediğiyle ilgili konuşmak için erken olduğunu söyledi.
BANGLADEŞ'TE NE OLUYOR?
Bangladeş'te 2013 yılından bu yana radikal İslamcı gruplar tarafından gerçekleştirilen saldırılarda artış yaşanıyor. Ülkede 2013'ten bu yana 20'den fazla ateist yazar, dini azınlık mensubu, siyasi eylemci ve yabancı yardım kuruluşu görevlisi öldürüldü.
Hükümet son dönemde bu saldırıları gerçekleştirdiği düşünülen gruplara yönelik operasyonlarını artırdı.