Amerikan ordusu, "tank katili" A-10 uçaklarını IŞİD'le mücadele için Ortadoğu'ya kaydırdı. Yer hedeflerine karşı son derece ağır kayıp verdiren uçakların üsleri şimdilik gizli. Bu karar aslında hizmet dışı bırakılacak A-10'ların ömrünü de uzattı.
Amerikan ordusu "tank katili" olarak adlandırılan "A-10 Thunderbolt 2" uçaklarını Afganistan'daki görevlerinden sonra Ortadoğu'ya kaydırdı. Uçaklar "Warthog" (Yaban domuzu) olarak da isimlendiriliyor.
Ordu bütçesine getirdikleri yük nedeniyle varlıklıkları tartışılan uçaklara verilen yeni görev İŞID ile mücadele.
A-10'lar 16 Kasım'da yeniden aktif hale getirilen 332. Hava Filosu'nda görev yapmak üzere Ortadoğu'daki üslere kaydırıldı.
Uçakların görev yerleri şimdilik gizli tutuluyor fakat, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Kuveyt'teki Amerikan üslerinde konuşlandıkları tahmin ediliyor.
Uçakların 17-21 Kasım tarihleri arasında görev bölgelerine geçtikleri belirtiliyor. Filo, Irak ve Afganistan'daki Amerikan birliklerine hava desteği vererek, bölge koşullarında operasyon tecrübesi kazandı.
"Tank katili" kendisine verilen yeni görevle ömrünü de uzattı. Uçakların serviş dışı bırakılması için ciddi bütçe tartışmaları yaşanıyor.
5 milyar dolarlık tasarruf için 283 "A-10" uçağının servis dışı bırakılması düşünülüyordu.
A-10'ların düşük süratle seyretmesi, diğer uçaklara göre avantaj oluşturuyor.
Uçak düşük hızla yer hedeflerine daha net kilitlenebiliyor. Zırhlı bir kuşak, pilotu yerden gelecek ateşlere karşı da koruyor.
Her türlü yer hedefine özellikle de tank ve zırhlı araçlara saldırabilen iki motorlu uçak, soğuk savaş döneminde Rus tank ve zırhlı araçlarını imha için geliştirildi.
Uçağın dizaynında performanstan çok alçak irtifa (300 m) seyirlerinde yerden açılacak ateşe karşın hedefin imhası ve üsse dönme esas alındı.
Soğuk savaş döneminde geliştirilen 30 mm'lik "Gatling" makinalı topu uçağın en etkili silahıdır. Top, 7 namluludur ve 0.43 kg-0.75 kg ağırlığında 1.350 adet mermi kullanır. 6500 metreden tank imhası yapabilir, pilotun seçimine göre dakikada 2100-4200 mermi atabilir.
Dakikada 3900 mermi havadan yağan bomba yağmuru gibidir. Uçak düşük ısı yayan motora sahip olduğu için yerden havaya, Stinger gibi füzelere karşı da kolay hedef olmaktan çıkıyor.