El Kaide bağlantılı örgütün verdiği süre dolarken TSK'nın olası bir saldırı durumunda harekat planına, Suriye Ordusuna karşı savaşan, Özgür Suriye Ordusu'nda yer alan Türkmenler karadan destek verecek. Suriye ile 1998 yılında imzalanan "Adana Mutabakatı" anlaşması da Türk askerine sınırın diğer tarafında operasyon yetkisi veriyor.
Irak Şam İslam Devleti (IŞID) güçlerinin yayınladığı video sınır hattındaki gerilimi artırdı. El Kaide bağlantılı örgütün verdiği süre dolarken TSK'nın olası bir saldırı durumunda harekât planına, Suriye Ordusuna karşı savaşan, Özgür Suriye Ordusu'nda yer alan Türkmenler karadan destek verecek. Suriye ile 1998 yılında imzalanan "Adana Mutabakatı" anlaşması da Türk askerine sınırın diğer tarafında operasyon yetkisi veriyor.
Irak Şam İslam Devleti Örgütü yayınladığı bildiride Süleyman Şah Türbesi 3 gün içinde boşaltılıp Türk bayrağı indirilmediği takdirde türbeyi yerle bir edecekleri tehdidinde bulundu. 16 Marta yayınlanan videoda örgüt sözcüsü Youtube üzerinden yayınladığı 46 saniyelik videoda "Süleyman Şah türbesindeki Türk askerlerine orayı boşaltması için 3 gün süre veriyoruz. 3 gün içinde türbeyi boşaltıp Türk bayrağını indirmedikleri takdirde türbeyi yerle bir edeceğiz" Açıklaması sınır hattındaki gerilimi artırdı.
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) güçlerinin yayınladığı, video da süre dolarken Türk askeri sınır hattındaki güvenlik önlemlerini arttırdı.Türk Silahlı Kuvvetleri harekât planı hazırladı Süleyman Şah Türbesi'ne bir saldırı gerçekleşirse, TSK, kara ve hava unsurlarını devreye sokacak. Bu kapsamda Diyarbakır'daki 181. Pars ve 182. Atmaca Filo'larının da tetikte bekletildiği öğrenildi. 181. Pars ve 182. Atmaca Filolarına Şanlıurfa'nın Akçakale ve Suruç ilçesindeki Sınır birlikleri de top atışlarıyla destek verecek.
Süleyman Şah Türbesine yönelik olası bir saldırıya karşı, Suriye'de rejime karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu'nda yer alan Türkmenler de Türkiye'nin olası bir operasyonuna karadan destek verecek.
IŞİD'in son açıklaması Suriye'ye topraklarında Türkiye operasyon yapabilir mi?sorusunu akıllara getirdi. Suriye'nin 2012 yılında Türk savaş uçağını düşürmesinin ardından Başbakan Erdoğan, bu ülkeye karşı angajman kuralının değişeceğini açıkladı. 3 Ekim 2012'de Suriye'den atılan top mermilerinin düşmesi sonucu Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesinden 5 kişi hayatını kaybetti. Olayın ardından, değişen angajman kuralını uygulayan Türkiye ilk kez Suriye'de belirlenen hedefleri vurdu.
Suriye ile Türkiye arasında 1998'de imzalanan Adana Mutabakatı antlaşmanın gizli belge mahiyetindeki şartlarına göre Türkiye'ye Suriye'de sınır ötesi operasyon hakkı tanındı.Anlaşmanın yapıldığı dönemde, halktan gelecek tepkiye karşı gizli tutulan madde, Suriye'den Türkiye'ye yönelik olası bir terör saldırısı durumunda, Suriyeli yetkililerin iznine gerek olmadan, Türk askerine sınırın 5 km ötesine kadar operasyon yetkisi veriyor.
2011 yılında "Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükumeti Arasında Terör ve Terör Örgütlerine Karşı İşbirliği Anlaşması" imzalanarak Adana Mutabakatı, yenilendi. Bu anlaşma, Nisan 2011'de Resmi Gazete 'de yayımlandı. 3 Yıllık yürürlük süresi öngörülen anlaşma 2014 yılında sona erecek.
Anlaşma metninde, PKK'nın adı (PKK/KONGRA-GEL şeklinde) zikrediliyor, ayrıca tarafların, "çeşitli görüntüler ve adlar altında bu örgütün uzantıları/yan kuruluşlarına ilave olarak, hangi kişi, grup ve eylemlerin terör, terör örgütü ve terörist olarak niteleneceği hususunda kendi mevzuatlarıyla uyumlu olacak şekilde aldıkları ortak kararlara göre hareket edecekleri" (m.3) de vurgulanıyor.
(ANKA)