Kahramanmaraş Kent Konseyi tarafından düzenlenen deprem konferansına konuşmacı olarak katılan deprem uzmanı Prof. Ahmet Mete Işıkara, Türkiye'nin depreme her an hazır olması gerektiğini söyledi.
Kahramanmaraş Necip Fazıl Kısakürek konferans salonunda yapılan konferansa vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Prof. Işıkara, konuşmasını slaytlarla destekledi. Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu belirten Işıkara, Türkiye’de 1900 ile 2010 yılları arasında 4 ile 4.9 arasında ortalama 5 günde bir deprem olduğunu, şu aralar 5 ile 5.9 arasında bir deprem olursa bunun sürpriz olmayacağını kaydetti. Işıkara, 8 ayda veya bir yılda 6 ile 6.9 arasında bir deprem olduğunu vurguladı.
Kahramanmaraş’ın Doğu Anadolu fay üzerinde olduğunu belirten Işıkara, Kuzey Anadolu fay yolu gibi Doğu Anadolu fay yolunun da yalnız Türkiye için değil dünyanın en aktif deprem kuşaklarından biri olduğunu söyledi. Osmaniye'de birleşip Kahramanmaraş’tan Karlıova’ya kadar uzanan Doğu Anadolu Fay yolu üzerinde uzun süredir büyük deprem olmadığını belirten Prof. Işıkara, "Kızıldeniz yükseltisi üzerinde hem Hatay hem de Doğu Anadolu fay yolu üzerinde başta Kahramanmaraş olmak üzere Karlıova'ya olan çizgisellikte bir deprem olursa hiçbirimiz için sürpriz olmaması lazım. Çünkü deprem Türkiye’nin gerçeğidir." dedi.
İnsanların kendisine sürekli deprem olacak mı diye sorduklarını hatırlatan Mete Işıkara, "Artık bana deprem olacak mı sorusunu sormayacaksınız. Çünkü verdiğim rakamlar, gösterdiğim şekillerden ortaya çıkan sonuç Türkiye bir deprem ülkesidir. Türkiye’de deprem olacak. Bilim deprem konusunda yeterli değil. Bilim, depremin ne büyüklükte olacağını söylüyor, ama ne zaman olacağını söyleyemiyor. Bazı insanlar bilimsellikle alakası olmayan şeylere itibar ediyor. Yerdeki karıncaları takip edenler var, havadaki kuşları takip edenler var, bilmem ne sularını takip edenler var. Bunların hiçbirinin bilimsel değeri söz konusu değildir.’’ şeklinde konuştu.
Erken uyarı sistemine de değinen Prof. Işıkara, "Bir deprem 2 dalga üretir. 1. ve 2. dalga. Yıkan 2. dalgadır. Diyelim ki bir deprem yerleşim yerinden 12 km uzaklıkta olsun, kayıt sistemine geldiği zaman 1. dalga 6 km. saniye hızla yayılır. Yani 20 saniye sonra büyük deprem geliyor. Türkiye bu açıdan maalesef çok fakir. Çünkü Türkiye’de deprem üreten odak ile yerleşim arasındaki mesafe çok yakın. Erken uyarı sistemini kursak bile ya 1 saniye ya da 2 saniye var, hiçbir şey yapamazsınız.’’ ifadesini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz