HABER

İsilik: Neden olur, nasıl geçer?

Tenimizin her zaman pürüzsüz olmasını istesek de kimi zaman çeşitli sebeplerden ya da iklim şartlarından dolayı bazı cilt problemleriyle karşılaşırız.

İsilik: Neden olur, nasıl geçer?

İsilik, her yaş grubunda görüldüğü gibi bebeklerde de sıklıkla görülür. Genelde yüzde, kollarda ve bacaklarda görülen isilik, ter bezlerinin çalıştığı her alanda meydana gelebilir. Ancak çözümü basittir ve ağır bir tedavi gerektirmez. Elbette öncelikle isiliğe neden olan faktörün araştırılması gerekir.

İsilik Nedir?

Tıpta diğer bir adıyla miliaria olarak da bilinen isilik, genelde yaz aylarında ortaya çıkar. Vücut sıcaklığının dengelenmesi için fazla olan ısı, ter bezlerinin yoğun olarak çalışmasıyla dışarı atılır. Bu şekilde vücut ısısı korunmuş olur. Ancak kimi zaman ter bezleri çalıştığı halde yeterli miktarda teri dışarı atamaz. Bunun nedeni cilt gözeneklerinin tıkalı olmasıdır. Tıkalı gözeneklerden çıkamayan ter, bir süre sonra deri altında kalır ve isilik oluşumuna yol açar.

Yetişkinlerde isilik farklı sebeplerden görülebilir. Ancak bebeklerde bu problem genelde gözeneklerinin oldukça küçük olmasından kaynaklanır. Yaz aylarında görülüyor desek de kış aylarında da kimi zaman isilikle karşılaşmanız mümkündür. İsilik genelde çok kalın ve gözenekleri yoğun olan kıyafetlerin uzun süre giyilmesinden de kaynaklanabilir.

İsilik Neden Olur?

1. Sıcak ve nemli hava

Sıcak havalarda görülen cilt problemleri diğer aylara göre daha fazladır. Özellikle yüzde isilik problemi yaşayan kişilerde görülme sebebi, sıcak havalarda sebumun (yağ bezlerinin oluşturduğu salgı) yüzde fazla birikmesi ve gözenekleri kapamasıdır. Bunun haricinde yaz aylarına uygun kıyafetler giyilmediğinde de bu problem ortaya çıkar. Bu kıyafetler gözenekleri tıkayan nem ve nemin getirdiği diğer partikülleri ciltte biriktirir ve terin dışarı atılmasına izin vermez.

2. Fazla kilo

Vücudun yağ dengesinin değişmesi birçok sağlık problemini beraberinde getirebilir. Bunlardan biri de cilt problemleridir. Değişen yağ dengesi hormonların daha fazla salgılanmasına neden olarak, ter bezlerinin daha çok çalışmasına neden olur. Ancak gözeneklerin de fazla kilodan dolayı tıkalı olması sonucunda özellikle birbirine sürtünen iç bacak bölgesinde isilikle sık sık karşılaşılır.

3. Çalışma koşulları

Eğer toz ya da kire maruz kalacağınız bir ortamda çalışıyorsanız gözeneklerinizde kir partikülleri birikir. Özellikle ısınan havayla birlikte yerde bulunan bu partiküllerin daha da yükselerek teninizle temas etme olasılığı artar. İnşaat sektöründe çalışan kişilerde isilik problemi daha çok görülür. Gözeneklerin hızlı tıkanması ve efor sar edilmesiyle birlikte vücuttan daha çok ter atılmaya çalışılması buna neden olur.

4. Cilt enfeksiyonları

Ciltte bulunan gözenekler eğer bir bakteri tarafından tıkandıysa burada kısa süre içerisinde enfeksiyon gelişir. Özellikle enfeksiyonlu sivilceler buna bir örnek olabilir. Diğer cilt sorunlarının belirtilerini yaşarken bir de isilik problemiyle karşılaşmanız oldukça muhtemeldir. Çünkü gözeneklerin tıkalı olduğu her zaman isilikle karşılaşabilirsiniz.

5. Ter bezlerinde sorun

Ter bezlerinin çalışması kişiden kişiye değişir. Hormon dengesinden kaynaklanan bu farklılık bir süre sonra birçok sağlık problemini oluşturur. Eğer ter bezleri çalışması gerekenden fazla çalışıyorsa bir süre sonra gözeneklerin terle dolması ve kapasitesinden fazla tere maruz kalmasıyla birlikte isilik oluşumu görülebilir.

6. İlaçların yan etkisi

Kullanılan kimi hormonal ilaçlar yan etkileriyle birlikte şikayete yol açabilir. Hormon dengesini bozan ilaçların kullanımı sonucunda ciltte birtakım değişimler meydana gelir. İlaçların neden olduğu bu değişim sonucunda da isilikle karşılaşılabilir.

İsilik Nasıl Geçer?

1. Serinletici losyon

Özellikle yaz aylarında görülen isilik, birkaç gün içinde geçmiyorsa yapmanız gereken ilk iş bir cildiye (dermatoloji) uzmanına gitmek olur. Muayene sonucunda eğer sıcağa bağlı olarak bu sorunu yaşadığınıza kanaat getirilmişse doktorunuzun önerdiği serinletici losyonları kullanabilirsiniz. Bu yöntemle terlemeyi olabildiğince aza indirerek gözeneklerin açılması sağlanır.

2. Kremler

Genelde müdahaleye gerek kalmadan geçebilen bir cilt problemi olsa da kimi zaman da uzun süren etkilere sahip olabilir. Bu durum karşısında doktorunuzun önermiş olduğu kremler sayesinde gözeneklerinizin hızlı bir şekilde açılması ve dışarı atılmak istenen terin sorunsuzca dışarı atılması sağlanabilir. Düzenli olarak yaptırdığınız muayeneler sonucunda krem kullanımına devam edip etmeyeceğinize ise doktorunuz karar verecektir.

İsilik Evde Nasıl Tedavi Edilir?

İsiliğin birçok kişide görülmesinden dolayı alternatif tedavi yöntemleri de oldukça fazladır. Evde alacağınız basit önlemler sayesinde isiliğin üstesinden gelebilirsiniz. Alternatif tedavi yöntemlerini denerken dikkat etmeniz gereken tek nokta; kullandığınız malzemeye karşı alerjiniz olup olmadığıdır.

  • Evde soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Sorunlu olan bölgeye uyguladığınız soğuk kompres sayesinde cildinizde bir ferahlık hissi oluşur. Bu sayede de belirtileri arasında bulunan kaşıntıyı önler. Aynı zamanda sorunlu bölgenin kızarıklığının da geçmesine yardımcı olur.
  • Yulaf ezmesi pek çok derde deva olur. Bunlardan biri de isilik sorunudur. İçeriğinde bulunan anti-inflamatuar etkisi sayesinde tahriş olan bölgenin hızlı bir şekilde onarılmasına yardımcı olur ve kısa süre içerisinde de hücrelerin yenilenmesini sağlar. Küvete doldurduğunuz suyun içerisine bir bardak kadar yulaf ezmesi atın ve karıştırın. Yaklaşık yirmi dakika beklemenin ardından bu suyla duş alın. Haftada en az iki kez bu uygulama sayesinde sorununuzu aşabilirsiniz.
  • Özellikle yaz aylarında sık sık duş almaya özen gösterin. Bu hem kendinizi daha iyi hissetmenize hem de gözeneklerin açılmasına yardım eder. Serinletici etkisinden dolayı kaşıntı ve kuruluk yaşanmaz.
  • Cildin nemsiz ve kuru kalması da gözenekleri tıkayan sorunlardan biridir. Bu yüzden günlük içmeniz gereken su miktarının altına düşmemeye özen gösterin.
  • Deniz suyunun tuzlu ve mineralli olması da isilik probleminin hızlı bir şekilde çözüme ulaşmasını sağlar. Denize girme imkanınız varsa iyileşme sürecinde sık sık yüzmeye çalışın.

Bebeklerde İsilik Tedavisi

Bebeklerde isilik tedavisi genelde yetişkinler için önerilen tedaviyle aynıdır. Ancak gözeneklerinin daha az olmasından dolayı ilaçlar ve losyonları kullanmak pek doğru olmaz. Bunun yerine doğal yöntemlere başvurabilirsiniz. Özellikle deniz suyu bebeğinize oldukça iyi gelir. Hem gözeneklerinin genişlemesi hem de içeriği bakımından belirtilerinin de azalmasını sağlar. Bunun haricinde bebeğinizi çok sıkı giydirmemeye özen gösterin. Seçtiğiniz kıyafetlerin kumaşının havadar olmasına dikkat edin. Olabildiğince pamuklu ürünleri tercih edin.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler