İşitme engelli vatandaşların kazanılması ve onların sosyalleşmesini sağlamak amacıyla Muğla’nın Fethiye ilçesinde işaret dili kursu açıldı. İşitme engeli olmayan ve ailesinde de bulunmayan kişilerin katıldığı kurs, katılımcılara yeni bir meslek dalının da yolunu açıyor.
Cezaevi müdürü, hemşire, öğretmen, işçi ve memurlar Fethiye Halk Eğitim Merkezi’nde açılan kursta bir araya geldi. Farklı meslek grubundan insanları aynı sınıfta buluşturan kursun adı ise işaret dili. Hiç biri engelli olmayan bu insanlar, işitme engelli vatandaşların birbirleri ile konuşmak için kullandığı dili öğreniyor. Günlük hayatta kullandıkları işaretleri harflere ve kelimelere döken kursiyerler, bu şekilde sosyal sorumluklarını yerine getirdiklerine inanıyor. Yolda karşılaştıkları işitme engelli vatandaşlarla sohbet edip onları sosyalleştirmek istediklerini anlatan kursiyerler, birileri ile sohbet etmenin engellilerin en büyük eksiği olduğuna inanıyor.
Fethiye’de İngilizce öğretmeni olarak görev yapan Ahu Sapmaz, farklı dilleri konuşabilen insanlarla bir şekilde anlaşabildiklerini, önemli olan konuşamayan insanlarla anlaşmak olduğunu söylüyor. Ailesinde işitme engelli kimse olmadığını anlatan Sapmaz, sokakta karşılaştığı engelli insanlarla anlaşmak ve onların sorunlarına yardım edebilmek için bu kursa geldiğini belirtiyor.
ENGELLİ MAHKUMLARLA ANLAŞMAK İSTİYORUM
Fethiye Kapalı Cezaevi’nde ikinci müdür olarak görev yapan Hakan Turan da kursa geliş sebebi olarak cezaevine gelen işitme engelli mahkumları gösteriyor. Engelli mahkumlarla iletişim kurmanın zorluklarına değinen Turan, bu sorunu ortadan kaldırmak için işaret dilini öğrenmek istediğini açıkladı.
"İŞİTME ENGELLİ HASTALARIM SORUNLARINI ANLATAMIYOR"
Fethiye’de hemşire olarak görev yapan Sevgi Meteriz ise aile hekimliği uygulaması sonrasında işitme engelli hastalarla yaşadıklarını bu kursa başlamasında etkili olduğunu ifade etti. Hastaları arasında işitme engelli bir aile olduğunu hatırlatan Meteriz, “Aile hekimimizle birlikte bu aileye gittiğimizde yaşadığımız sorunlar oluyordu. Gerektiği gibi anlaşamıyorduk. Hep bir şeyler eksik kalıyordu. Ya onlar bize dertlerini anlatamıyor ya da biz onlara kendimizi ifade edemiyorduk. Bu sorunu ortadan kaldırmak için onların dilini konuşmak istedim. O yüzden kursa başladım.” dedi.
KURSİYERLER KENDİLERİNE YENİ MESLEK KAZANDIRIYOR
Asıl mesleği fizik öğretmeni olan fakat halk eğitim merkezinde işaret dili öğretmenliği yapan Kezban Karaduman da kursiyerlerinden son derece memnun. İşitme engeli olmayan hatta ailelerin de işitme engelli kimse olmayan öğrencilerinin azimlerini görünce şaşırdığını ifade eden Karaduman, 3 ay sonra kursiyerlerinin işitme engelli bireylerle konuşur hale geleceğini aktardı. Karaduman, “Kursiyerlerim içinde işitme engelli kimse yok. Her biri farklı meslek dallarında çalışan insanlar. Buraya geliyorlar çünkü günlük hayatta karşılaştıkları işitme engelli vatandaşlarımızın ağzı olmak, onların sorunlarını paylaşmak istiyorlar. Onların bu isteği kendilerini ve beni daha da azimlendiriyor. Üniversite mezunu olmuş atama bekleyen arkadaşlarımız da var kursiyerlerimiz içinde. Onlar da atama sürecinde kendilerine yeni bir meslek yapıp, atanmaları halinde karşılaşabilecekleri büyük bir sorunun çözümünü şimdiden yapıyorlar.” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz