HABER

İşitme kaybı çözümünde geç kalmayın

İşitme kaybında gecikme ülkemizde çok sık yaşanan bir durumdur. İlaç veya cerrahi müdahale ile düzelmeyen bir işitme kaybınız varsa ve kişiye işitme cihazı kullanması doktor tarafından önerildiyse vakit kaybetmemek gerekir.

Yaşlanmayla beraber başlayan işitme kaybı genelde yavaş yavaş da olsa ilerleme gösterir, yani kişi o anda başlamasa bile mutlaka ileride cihaz kullanmak zorunda kalacaktır.
İlk tavsiye edildiği zamanda cihaz kullanılmazsa işitme hücreleri ve sinirlerde işlevsel kayıp başlar. Sesi Algılayıcı reseptör hücreler ve Beyne giden sinirlerin aktif olarak çalışmasının aksatılmaması gerekir. Bu sebeple işitme cihazı kullanılmaya hemen başlanmalıdır. Aksi takdirde yani geç kullanımlarda duyuyorum ama duyduklarımı anlamıyorum şikayetleri başlar. Anlama yeteneğinin kaybedilmemesi için duyma işlevinin aralıksız olarak devam etmesi, yani işitme cihazı kullanımına erkenden başlanması gerekir.

İşitme kaybı tedavi edilmezse nelere yol açar?

İşitme kaybı eğer tedavi edilmez ise işitme duyusunun kaybı ile kişinin dış ortamla bağın ve iletişimin kopmasına yol açar. Kişi işitme kaybının başlangıç evresinde, kaybın çok fazla olmaması nedeniyle durumu önemsemez. Bu ilk dönemler kişiyi rahatsız etmese de zamanla konuşma seslerini de duymamaya ve anlamamaya başlar. İletişim problemleri yaşamaya başlar ve kendine olan özgüveni sarsılır. Bu kişiler sırf bu nedenle içine kapanıktır ve asabidirler. Zamanla çevrelerinden koparlar. Hayattan zevk almazlar ve hatta psikoloijk sorunlar yaşayabilirler.

İşitme cihazı işitmeyi sağlar, işitmenin iyileşmesini sağlamaz fakat ilerlemesini önler. Prensip aynı gözlük kullanımı gibidir. Bu sebep ile işitme kayıplarında erken hareket etmek önemlidir.

İşitme kaybında hangi cihazlar kullanılır?

İşitme kayıplarında klasik kulak arkası işitme cihazları ve daha minik kulak kanal içi işitme cihazları en sık kullanılan modellerdir. İşitme cihazı tercih edilirken estetik kaygısıyla hareket edilmemelidir. İşitmenize sağlayacağı faydalar ön planda tutulmalıdır. Kulak arkası cihazlar daha güçlüdür, kullanımı daha rahattır ve kolay bozulmazlar. Kanal içi cihazlar küçüktür, temizliği ve bakımı açısından çok yaşlı insanlar için kullanımı zor olabilir. Son yıllarda özellikle open fit adı verilen cihazlar hem kullanım kolaylıkları ve güçlü olmaları hem de estetik olmaları sebebiyle çok tercih edilmektedir.

İşitme cihazı modeli seçimi KBB uzmanı ve tecrübeli işitme uzmanı (odyometris veya odyolog) ile beraber yapılmalıdır. Yaşınız, sosyal yaşantınız, kulak kanal yapınız ve işitme kaybı derecenize göre seçim yapılmalıdır.

Soru ve görüşleriniz için: drahmetsirin@mynet.com

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler