Türk Dil Kurumu, yayınladığı Türkçe Sözlüklerde ve resmi internet sayfasında yer alan Türkçe Sözlük bölümünde iskan kelimesi için isim türünde 3 farklı tanım yapmaktadır. Bunlar yurtlandırma, yurtlanma ve yerleşim kelimeleridir. Bu kelimeler aynı zamanda iskan kelimesinin eş anlamlı kelimeleridir ve cümle içinde iskan kelimesi yerine kullanılabilir. İskan kelimesi aynı zamanda bir politikaya adını vermiş bir kelimedir.
Bir devletin, topluluğu, toplumun ya da hükumetin belli bir bölgeye veya coğrafi alana iskan yani yerleşim yapması için teşvikte bulunma, zorunlu kılma ya da yönlendirme stratejisi olarak tanımlanır. Bu politika gereği ekonomik, politik, siyasi, sosyal ya da askeri hedefler belirlenir. Temel amaçlara göre gerçekleştirilen iskan politikalarının tarihte çok fazla etkisi olduğu bilinmektedir.
İskan politikalarının temel amaçlarından bazıları şu şekildedir:
İskan politikalarının genel olarak sonuçları ve bir bölge ya da dünya çapında olabilen çeşitli olumlu ve ve olumsuz etkileri şunlardır:
Osmanlı İmparatorluğu 16. yüzyıldan itibaren iskan politikasını Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde uygulamış bir imparatorluktur. İskan politikasının temel hedefi Osmanlı'da imparatorluk sınırlarını korumak ve haklın yerleşme düzenini sağlamak olmuştur. Savaşlardan sonra ya da nüfus yoğunluğunu dengeleyebilmek adına Osmanlı da belli bölgelere yerleşim yapmaya teşvikte bulunmuş ve bu politikayı izlemiştir.
Osmanlının izlediği bu iskan politikası tarihte şu etkilere neden olmuştur:
Osmanlı gibi Sovyetler Birliği’nde de 20. yüzyıl başlarında iskan politikası uygulanmıştır. Genel olarak iş gücü sağlayabilmek amacı ile yapılan bu politikanın şu etkileri olmuştur:
ABD'de de yerli halka yönelik iskan politikaları uygulanmıştır. Tarihteki etkileri de şunlardır:
Nazi Almanya’sında uygulanan iskan politikaları soykırım noktasına varmış ve tarihe şu etkileri olmuştur: