Türkiye'nin haricinde Romanya, Bulgaristan, Yunanistan başta olmak üzere birçok Balkan ülkesinde de beğeni ile tüketilen işkembe, kimi Avrupa ülkelerinde de bolca sevilmesine rağmen zaman zaman sağlık konusundaki endişeler yüzünden farklı şekillerde tüketiliyor. Yemeklerin kökenleriyle ilgilenen tarih araştırmacılarına göre Osmanlı İmparatorluğu döneminde Trakya bölgesinde yaşamlarını sürdüren Bulgar ve Arnavutların mutfağından Anadolu coğrafyasına yayılan işkembe içerisinde Türklerin olduğu neredeyse her ülkede yeniyor.
Çorba haricinde tuzlama ve kavurma gibi şekillerde de karşımıza çıkan işkembe, tüketilirken dikkatli olunması gereken bir yiyecektir. Her ne kadar lezzeti artırsa da özellikle baharata karşı hassasiyeti olanlar işkembede çok fazla acı ve baharat kullanmamaya dikkat etmeli. Aksi halde mide yanması başta olmak üzere pek çok hastalık ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Sade ve az baharatlı bir işkembe ise bu durumun tam tersine mideyi rahatlatır ve sindirimi kolaylaştırır.
Miktar : Bir orta porsiyon
Kalori (kcal) : 123
Yağ (g) : 4,56
Karbonhidrat (mg) : 0
Protein (g) : 20,16
Özellikle işkembedeki çinko sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirme konusunda ciddi bir takviye almış oluruz. İşkembeye hem lezzet katacak hem de faydasını artıracak olan sirke ve limon sayesinde bağışıklık sistemi daha da güçlenir ve hastalıklardan olabildiğince uzak kalmanız mümkün olur. Genelde kış aylarında herkeste gözlenen soğuk algınlığı ve grip gibi basit rahatsızlıklara yakalanmamak için belirli aralıklarla işkembe içebilirsiniz.
İşkembede yer alan bol miktardaki protein, çocuklarda bağışıklığı güçlendirici etkinin yanı sıra gelişim konusunda da önemli etki gösterir. Bağışıklık sistemi güçlendiği için kişi kendini daha enerjik hisseder ve mevsimsel geçişlerde yaşanan yorgunluklara yakalanma ihtimali azalmış olur.
İşkembe genelde bol baharatlı bir şekilde tüketildiği için kolesterol konusunda zararlı etki gösteren bir yiyecek olarak bilinse de bu durum aslında pek doğru değildir. Elbette ki her yiyecekte olduğu gibi işkembede de bol baharat kullanmaktan kaçınmanız sağlığınız için yararlı olur. Fakat ayarında baharatla, dengeli bir şekilde yerseniz kolesterolü düzenleyici etkisinden faydalanabilirsiniz.
İşkembenin içerisindeki maddeler faydalı kolesterol olarak bildiğimiz HDL'yi yükseltirken zararlı kolesterol olarak bildiğimiz LDL'yi ise düşürür. Bu sayede kolesterol seviyemizi olumlu bir şekilde düzenlemiş ve bedenimizi rahatlatmış olur.
Çağımızın en büyük hastalıklarından biri olan kanser ile mücadelede, henüz tam anlamıyla mümkün olmasa da kansere yakalanma ihtimalini düşürmek ve kanser hücreleriyle savaşta daha güçlü olmak için çeşitli öneriler bulunuyor. İşkembe çorbasının antioksidan etkisi sayesinde kanser hastalığına neden olan serbest radikallerin dengesiz ve kontrolsüz şekilde bölünmesine engel olabilirsiniz.
Elbette bu bölünmeyi yalnızca işkembe içerek durdurmak mümkün değildir. Fakat düzenli şekilde işkembe içmek bu konudaki mücadelede size ek bir takviye kuvvet olarak katkı verecektir. Bu katkı sayesinde serbest radikaller olarak da bildiğimiz kanser hücrelerinin elektron yapısı bozulur.
Genelde sonbahar ve kış aylarında hayatı adeta zindan eden ve etkilerinden tam anlamıyla pek kolay kurtulmamızın mümkün olmadığı grip hastalığına yakalanmamak ve hastalıktan daha hızlı kurtulmak için işkembeden faydalanabilirsiniz. Özellikle çorbası, uzmanlara göre zengin bir C vitamini kaynağı ve grip ile girilen mücadelede elinizi güçlendirecek bir silah.
Protein değeri oldukça yüksek olan işkembe, kış günlerinde bedenin direncini artırır ve gribe karşı daha güçlü mücadele etmenizi ve daha hızlı iyileşmenizi sağlar. Normal şartlar altında gribin getirdiği ağır yorgunluk ve mayışma halinden daha hızlı kurtulup kendinizi daha enerjik hissetmeniz de mümkün olur.
Özellikle sarhoş olan kişilerin geceyi bitirmeden önce soluğu çorbacıda alması hiçbirimize yabancı gelmeyen bir durumdur. Çünkü işkembe sayesinde alkolün etkisi azaltılmış olur ve kişi hem sarhoşluk halinden daha hızlı çıkar hem de alkol yüzünden vücutta oluşan zararlı etkilerden daha çabuk kurtulur.
Hamilelikte işkembe çorbasının faydaları da çeşitlilik gösterir. Elbette fazla tüketilmesi ya da hijyen koşullarına dikkat edilmeden yenmesi halinde işkembe hem gebeye hem de gebenin karnındaki bebeğe kötü etkiler sunabilir. Fakat ayarında tüketildiği ve hijyen konusunda güvenilir yerlerden temin edildiği sürece yemekteki yüksek miktardaki protein ve kalsiyum sayesinde bebeğin kemik ve vücut gelişimi hızlanmış olur. Bu durum sadece bebekle sınırlı kalmaz, anne adayının da vücut direnci yükselir ve kemik gelişimi desteklenir. Ayrıca işkembeyi yiyen hamilelerin daha enerjik bir süreç geçirdiği de ortaya çıkan bilgiler arasındadır.
Düzenli olarak tüketilmesi halinde cinsel performansı artırır ve kişinin cinsel sağlığını korur. Özellikle cinsel güç konusunda sıkıntı çeken bireyler işkembeyi dengeli bir şekilde düzenli olarak tüketmeye başladıktan sonra performanslarında önemli bir gelişme gözlemleyebilirler. Tabii ki işkembe tek başına cinsel gücü birdenbire artıracak bir faktör değildir, ama bu konuda oldukça yardımcı olduğunu söylemek mümkün.
İşkembenin kokusu ne yazık ki kokusu pek sevilmez. Birçok kişi bu koku ile baş etmek için çeşitli çareler arar. İşkembeyi hazırlarken ortaya çıkan kokudan kurtulmak için karbonat kullanabilirsiniz. Karbonatı hem elinizdeki hem de mutfaktaki kokuyu yok etmek için tercih edebilirsiniz. Dört yemek kaşığı karbonata dört yemek kaşığı su ilave edin ve karıştırın. Bu karışımın içerisinde elinizi bir süre bekletin. Odadan ya da mutfaktan gelen kokuyu geçirmek istiyorsanız herhangi bir kabın içerisine bir miktar karbonat dökün ve bu kabı odada bekletin. Koku daha hızlı bir şekilde kaybolacaktır.