YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşkenceyle başladı, köylüler mutlu bitirdi!

Cumalıkızık'a giden yolun işkenceye dönüşmesini ve yol işkencesini köylülerin sıcak konukseverliği gölgede bıraktı.

Osmanlı sivil mimarisinin en görkemli köy yerleşimini günümüze ulaştıran Cumalıkızık, özellikle hafta sonları yoğun günlerinden birini yaşıyor. Tarihi binalarda hatıra fotoğrafı çektiren turistler, Cumalıkızık sokaklarında dolaşarak Osmanlı dönemini canlı yaşıyor. Cumalıkızık meydanında köylülerin kendi yaptığı ürünleri de almadan gitmeyen turistler, köyün simgesini taşıyan tarihi evlerin maketlerinden hediye alarak sevdiklerine götürüyor.

'KINALI KAR' DİZİSİ UNUTULAMADI

Özellikle Arap turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Cumalıkızık'ta köylülerin sıcak ilgisi de yerli ve yabancı turistleri memnun ediyor. Tarihi köyde bir zamanlar ülke genelinde en sevilen dizilerin başında gelen Kınalı Kar dizisinin çekildiği evlerin önünde fotoğraf çektiren turistler, dizinin havasını bir kez daha yaşıyor. Cumalıkızık köyüne özel üretilen keçi sütünden yapılan dondurmanın tadına bakan vatandaşlar, farklı bir lezzeti bulunan keçi dondurmasını yemden geçmiyor.

CUMALIKIZIK'A GİDİŞ İŞKENCE

Ankara Yolu üzerinde yapılan yol çalışmaları nedeniyle Cumalıkızık'a gitmekte zorlanan vatandaşlar, köye gidiş yolu üzerinde tabela olmamasına ise tepki gösterdi. Köye Türkiye ve dünyanın dört bir yanından turistlerin geldiğinin altını çizen vatandaşlar, Cumalıkızık'ın daha bulunabilir ve ulaşılabilir hale gelmesi gerektiğini, bunun da Bursa'nın tanıtımı açısından önemli olduğunu vurguladı.

CUMALIKIZIK TARİHÇESİ

Osmanlıların Bursa'da ilk yerleştikleri bölgelerden olan Cumalıkızık, 180'i halen kullanılan, bazılarında ise koruma ve restorasyon çalışmalarının yapıldığı toplam 270 ev ile Osmanlı dönemi konut dokusunu günümüze taşımaktadır.

Cumalıkızık yerleşiminin güneydoğusunda Uludağ eteklerindeki Ihlamurcu mevkiinde Bizans devrine ait bir kilise kalıntısı 1969 yılında tespit edilmiştir, Kilise kalıntısının yüzeyde rastlanan bazı mimari parçaları Bursa Arkeoloji Müzesi'nde saklanmaktadır. Bursa yakınlarında kurulan Osmanlı Beyliği kuruluşundan kısa zaman sonra bölgeye hakim olmayı başarmış, 1326 yılında Bursa'yı, 1331 yılında İznik'i fethederek yörede varlığını kesin olarak kabul ettirmiştir. Böylece Osmanlı halkının bu topraklara yerleşerek kentler ve köyler oluşturması sağlanmıştır. Cumalıkızık vakıf köyü olarak kurulmuştur ve bu özelliğini yerleşim dokusu konut mimarisi, yaşam biçimine yansıtmıştır.Uludağ'ın kuzeyindeki dik etekler ile vadilerin arasında sıkışıp kalan yöre köylerine bu konumlarından dolayı ''kızık'' adı verilmiştir. Köylerin birbirlerinden ayrılması için de dereye yakın olanına Derekızık, Fidye verene Fidyekızık ve Kızık köylerinden topluca gidilerek cuma namazı kılınan köye de Cumalıkızık adları verilmiştir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler