HATAY (İHA) - İskenderun Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Kavsak, İskenderun Körfezi'nin yakın gelecekte petrol terminali haline geleceğini söyledi.
İskenderun Deniz Ticaret Odası'nın bu ayki meclis toplantısında, İskenderun Körfezi'nde kurulması planlanan tersane için yer tahsisi görüşüldü. Toplantıya; Payas, Dörtyol, Yeşilköy, Yumurtalık, Sarıseki ve Sarımazı belediye başkanları katıldı.
İskenderun Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Farabi Cihan Bozcuk, gündemin 4. ve 5. maddelerinin konuyla ilgili olduğunu, tersaneciliğin bölgeye getirilmesi, kıyıda kamuya ait yerlerin ve gemi hurda bozum alanlarının belirlenmesiyle ilgili belediye başkanlarıyla bir değerlendirme toplantısı yaparak karşılıklı fikir alış verişinde bulunduklarını kaydetti. Bölgede tersane kurulmasının önemine değinen Bozcuk, amaçlarının dünyada ve Türkiye'de rekor düzeye ulaşan gemi inşa sanayisindeki taleplerden bölgenin de gerekli payı alabilmesi, binlerce insana acil istihdam sahası açılabilmesi, gemi inşa yan sanayiinin bölgeye çekilmesi, yerli ve yabancı yatırımcıların tersane kurma ve sipariş vermelerini sağlayabilmek olduğunu ifade etti. Bozcuk, "Temennimiz, gemi inşa sanayiine tahsis edilecek alanları tespit ederek, Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürlüğü, siz değerli belediye başkanlarımız ve sektöre yatırım yapacak girişimcileri biraraya getirerek bu çalışmalara hız vermektir. Bu sektörü İskenderun Körfezi'ne konuşlandırmak ve bölgemizin sosyo-ekonomik kalkınmışlık seviyesini yukarılara çıkarmak için çalışmalarımız devam edecektir" dedi.
İskenderun Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Kavsak ise, İskenderun Körfezi'nin kaderinin bundan sonra kıyı şeridi belediye başkanları, İskenderun Deniz Ticaret Odası meclis üyeleri, yönetim kurulu ve diğer katılımcıların yardımıyla şekilleneceğini belirtti. İskenderun Körfezi'nin çok yakın bir gelecekte, bir petrol terminali haline geleceğini vurgulayan Kavsak, "Yani Yumurtalık'tan İskenderun Petrol Ofisi'ne kadar olan bu bölge, dünyanın en büyük petrol ihraç eden bölgesi haline gelecektir. Bunun iki önemi var. Birincisi bölgemizin stratejik açıdan ne kadar önemli olduğu, diğeri de bölgemize katacak katma değerin ne kadar önemli olduğu. Tabi biz bununla yetinmek istemedik. Ve dedik ki gelişen dünyada demir taşımacılığının alt yapısını oluşturan tersaneciliği de bölgemize getirelim. Çünkü şu an Türkiye'nin çeşitli kıyılarında, çeşitli yerlerinde hakikaten tersaneciliğe çok büyük bir yatırım olduğunu görüyoruz. Ancak bölgemizde bunu görememek bizi üzüyor. Üzüyor ama bir yerden de başlamak gerekiyordu. Önce kıyılarımızın belediye başkanlarının burada olmasının yegane sebebi, bize oradaki hazine arazilerinin konumu, durumu, oradaki deniz seviyesi hakkında bize bilgiler vermeleri. Bu tip envanterleri çıkartmadan biz de hiç kimseye bir şeyler anlatamayacaktık. Dolayısıyla bu toplantımızı yapmamızın yegane amacı ve sebebi budur. Buraya çok talep var muhakkak buraya bir şey inşa edeceğiz. Denize hep baktık ama ondan faydalanmasını bilemedik" diye konuştu.
Daha sonra toplantıya katılan belediye başkanları söz alarak, konu hakkındaki görüşleri ve kendi kıyılarının durumları hakkında bilgiler verdi. Belediye başkanları, İskenderun körfez bölgesinin kalkınması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.