YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İskilipli Atıf Hoca için anıt mezar

ÇORUM (A.A) - Ankara İstiklal Mahkemesi kararıyla Şapka Kanunu'na muhalefet ettiği gerekçesiyle idam edilen İskilipli Atıf Hoca için yaptırılan anıt

ÇORUM (A.A) - Ankara İstiklal Mahkemesi kararıyla Şapka Kanunu'na muhalefet ettiği gerekçesiyle idam edilen İskilipli Atıf Hoca için yaptırılan anıt mezar tamamlandı.

İskilip Belediye Başkanı Numan Sezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 yılında Atıf Hoca'nın naaşının bulunarak İskilip'e getirildiğini söyledi.

Halktan gelen talep üzerine Atıf Hoca için anıt mezar yapılması amacıyla çalışma başlattıklarını anlatan Sezer, güzel bir mimarlık örneği olan ve çeşitli anlamlar taşıyan anıt mezar inşaatının tamamlandığını kaydetti.

İlçe halkının Atıf Hoca ile gurur duyduğunu vurgulayan Sezer, "İskilipli Atıf Hoca, hukuksuzluğun bedelini ödemiştir. İskilipliler olarak ona olan görevimizi yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

-Naaşının İskilip'e getirilmesi-

Emekli vaiz ve hafız Ahmet Hamdi Ertekin ise İskilipli Atıf Hoca'nın ilçeye bağlı Toyhane köyünde doğduğunu, anne tarafından soyunun Hazreti Ömer'e kadar uzandığını söyledi.

Ertekin, Atıf Hoca'nın ilk tahsiline bu köyde başladığını ve hafızlık yaptığını, daha sonra tahsilini İstanbul'da tamamladığını kaydetti.

Atıf Hoca'nın profesörlük unvanına kadar ulaştığını belirten Ertekin, Fatih Camisi'nde dersler veren Atıf Hoca'nın sadece bu tür eğitimlerle kalmadığını, çok sayıda dergide yazı yazdığını bildirdi.

Yazıları sayesinde Atıf Hoca'nın yurt dışında bile tanındığını anlatan Ertekin, şöyle konuştu:

"Japonya'dan, Bosna Hersek'ten ziyaretçiler gelmiş, Atıf Hoca'nın bilgisinden yararlanmıştır. Öyle ki Japonya'nın İstanbul Büyükelçisi (Hocam sizin gibi birkaç alim zat olsaydı, Uzak Doğu Müslümanlığı kabul ederdi) demiştir. Aynı zamanda Atıf Hoca çok sayıda esere imza atmıştır. Gençlerin Avrupa'dan Türkiye'ye döndüklerinde tahsil ve bilim yerine kılık kıyafetlerinde değişiklik yaşaması üzerine şapkayla ilgili bir eser yazmıştır. Bu kitap Şapka Kanunu'ndan önce yazılmıştır. O dönemin Milli Eğitim Müdürlüğü'nün onayı alınarak yayımlanan kitabın yayımlanmasından 17 ay sonra yargılanmaya başlamıştır. Ankara İstiklal Mahkemesi'nde yargılanıp, savcının bile 3 yıl hapis cezası istemesine rağmen idam edilmiştir."

-Kemikleri DNA testi için 6 ay aracın bagajında saklandı-

İdamın ardından Atıf Hoca'nın naaşının Mamak Mezarlığı'na gömüldüğünü anlatan Ertekin, eski Hatay Milletvekili Mehmet Sılay'ın uzun uğraşlar sonucu kayıp olan naaşa ulaştığını ve DNA testi yaptırmak için yaklaşık 6 ay aracının bagajında kemiklerini taşıdığını söyledi.

Ertekin, naaşın tespit edilmesi üzerine 2008 yılında İskilip'e getirildiğini hatırlatarak, İskilip Belediyesi'nin çalışmaları sonucu ilçeye anıt mezar inşa edildiğini ve bunun tamamlanmasından mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler