Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR), genç istihdama yönelik çalışmalarında istihdam fuarları ve Kariyer Günleri'nin yanı sıra Avrupa Birliği (AB) ile ortaklaşa yürütülen projeler de büyük önem taşıyor. Bu projeler özellikle Ankara'nın doğusunda kalan illere ayrıcalık tanıyor. Bugüne kadar çeşitli hibe prograları ile 43 doğu iline yaklaşık 20 milyon Euroluk destek sağlandı. Bu programlar sayesinde 2 bin 497 kişi istihdam edildi, 218’i kendi işini kurdu, 6 bin 176’sı mesleki sertifika aldı, 2 bin 768 kişi staj olanağı buldu ve 5 bin 655 genç de özel danışmanlık hizmetlerinden yararlandı.
İŞKUR, istihdamın artırılmasına yönelik birçok yola başvuruyor. Kurum, bu kapsamda istihdam fuarı ve Kariyer Günü adı altında faaliyetler düzenliyor. 2012 yılı içerisinde 27 İstihdam Fuarı, 102 Kariyer Günü gerçekleştirildi. Bu yıl ise 29 İstihdam Fuarı ve 107 Kariyer Günü gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Şimdiye kadar 8 İstihdam Fuarı, 28 ise Kariyer Günü düzenlendi.
HEDEF GENÇ GİRİŞİMCİLİĞİN ARTIRILMASI
Kurumun yine genç istihdam için yaptığı çalışmalar da dikkat çekiyor. Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Mali Yardım (IPA) 4. Bileşen olan İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi 2008 programı kapsamında geliştirilen ‘Genç İstihdamının Desteklenmesi’ operasyonu İŞKUR tarafından yürütülüyor. Bu çerçevede 43 ilde uygulanan operasyonun temel hedefi, gençlerin istihdam edilebilirliklerini artırmak. Bu operasyonun toplam bütçesi 1 milyon 947 bin Avro olurken, uygulanan faaliyetler şu şekilde:
-15 büyüme merkezinde gençlerin girişimcilik kapasitelerinin artırılması
-Bir model geliştirilmesi ve belirlenen pilot illerde; Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Sivas ile Rize uygulanması
-Pilot illerde ilgili kurumlar tarafından yol haritası olarak kullanılmak üzere genç istihdam eylem planları hazırlanması
-Staj ve işbaşı eğitimlerine erişimin sağlanması
2 BİN 500 KİŞİ İSTİHDAM EDİLDİ
Yaklaşık 24 milyon Euro bütçe ile gerçekleştirilen Genç İstihdamın Desteklenmesi Hibe Programı kapsamında 127 hibe projesi desteklendi. Projelere 12 bin 629 genç katılırken, bunların yüzde 40’ını kadınlar oluşturdu. Bu programlar sayesinde ise 2 bin 497 kişi istihdam edildi, 218’i kendi işini kurdu, 6 bin 176’sı mesleki sertifika aldı, 2 bin 768 kişi staj olanağı buldu ve 5 bin 655 genç de özel danışmanlık hizmetlerinden yararlandı.
HİBENİN YÜZDE 70'LİK KISMI DOĞU İLLERİNE
Bir diğer program ‘Sektörel Yatırım Alanlarında Genç İstihdamın Desteklenmesi Operasyonu’ da yine İŞKUR tarafından yürütülüyor. Bu programın hedef grubunda, eğitim seviyesine bakılmaksızın 15-29 yaş arasındaki tüm işsiz gençler ve eğitimine devam eden gençler yer alıyor. Bu programın diğerlerinden farkı ise sektörel ve bütüncül bir yaklaşım benimsenmiş olması.
2014 YILINDA YENİ PROJELER
Uygulanacak olan hibe projeleri için ayrılan 24 milyon Avroluk bütçenin yüzde 70’ine tekabül eden 16 milyon 800 bin Eurosu, Ankara’nın doğusuna kalan 43 ile, 7 milyon 200 bin Eurosu ise batıda kalan diğer 38 ile tahsis edildi. Ayrıca gelen projelerin değerlendirmesinin ardından gerek duyulursa bütçe aktarımı da yapılabilecek. Program kapsamında toplam 200 bin ile 400 bin Euro arasında hibe talep edilebilecek. Değerlendirmeler sonucunda uygun görülen projelerin 2014 yılı başında hayata geçirilmesi öngörülüyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz