YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"İslam Dünyasının Dirilişi Konferansı

Suriye'de kaçırıldıktan sonra serbest bırakılan gazeteci Adem Özköse, "Arap Baharı, yıllarca diktatörlük altında yaşamış bölge halklarının, Müslüman halkların bir isyanı

Suriye'de kaçırıldıktan sonra serbest bırakılan gazeteci Adem Özköse, "Arap Baharı, yıllarca diktatörlük altında yaşamış bölge halklarının, Müslüman halkların bir isyanı ve itirazıdır" dedi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İlim ve Medeniyet Kulübü'nün Atatürk Kongre Merkezi'nde düzenlediği, "İslam Dünyasının Dirilişi Konferansı"na, Suriye'de kaçırılarak 2 ay rehin tutulduktan sonra serbest kalan gazeteci Adem Özköse konuşmacı olarak katıldı.

Öğrencilere Ortadoğu'yla ilgili bilgi veren Özköse, Suriye, Lübnan ve Ürdün gibi farklı ülkelerin tarihte yer almadığını, bu coğrafyanın "Bilad-i Şam" toprakları olarak geçtiğini söyledi.

"Ümmetten bir ulus çıkarıldı ve bütün uluslara sahte tarihler yazıldı" diyen Özköse, bu konunun günümüzde tartışılmaya, konuşulmaya başlandığını belirterek şöyle devam etti:

"Bize tarih diye öğretilen birçok şeyin aslında gerçekle bağlı olmadığını zamanla daha iyi farkedeceğiz. Ümmetten ulus çıkarılması bir projeydi, tarihin oluşturulması gerekiyordu. Bundan dolayı da birçok sahtelikler konuldu tarihe. Ortadoğu'da oluşturulan ülkelerin başlarına batılılar tarafından atananlar, Tunus'ta Suriye'de yıllarca bölge halklarının özgürlüklerini ellerinden aldılar, zulümler ettiler."

Tunus ve Mısır'daki olayların ardından Suriye'ye gittiğine değinen Özköse, Suriye'de böyle bir halk ayaklanmasını kimsenin beklemediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bunun sebebi 1982'deki Hama katliamıyla oluşturulan korku duvarıydı. Hama katliamında insanların ne kadar acımasız olduğunu gördük, ayrıca muhaberat yani istihbarat korkusu çok etkindi Suriye'de. Olaylara dışarıdan bakan bir insan, bir gün Ortadoğu'nun parlayacağı duygusunu çok rahat hissedebiliyordu. Yeni gençliğin doğması, bunların özellikle sosyal medya vasıtasıyla dünyayı okumaları, dünyadaki farklı uluslar gibi, farklı insanlar gibi, özgür bir şekilde yaşama isteklerinin bu gençlerin zihninde hakim olması ve bunun sonucunda Tunus'ta bir gencin kendini yakmasıyla birlikte Arap Baharı dediğimiz süreç başlamıştır."

Arap Baharı'nın arkasında iddia edildiği gibi ABD'nin olduğu düşüncesine katılmadığını dile getiren Özköse, "Bu, ABD'yi çok büyüten, onu büyük gören bir mantığın sonucudur. Takip ettiğimizde Arap Baharı, en çok batıyı rahatsız ediyor. Onun için bu süreç, ABD'nin arkasında olduğu bir süreç değildir. Arap Baharı, yıllarca diktatörlük altında yaşamış bölge halklarının, Müslüman halkların bir isyanı ve itirazıdır" dedi.

Suriye'de geçirdiği günleri ve muhaliflerin yaşadıklarını anlatan Özköse, daha sonra öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Muhabir: Canan Tükelay / Serdar Yılmaz

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler