HABER

"İslam eğitimi" İstanbul'da tartışılacak

YEKDER ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi iş birliğiyle 27-28 Nisan'da İstanbul'da düzenlenecek "İslam Eğitimi Kongresi"nde, 15 ülkeden çok sayıda araştırmacı İslam eğitimini tartışacak - YEKDER Başkanı Alpaydın: - "200 yıldır Batılı eğitim modellerini buraya transfer etmeye çalışıyoruz, modern eğitim kurumlarını buraya transfer etmeye çalışıyoruz ama aşı tutmuyor, olmuyor, sistem burada iyi çalışmıyor. İnsanlara huzur, mutluluk getirmiyor, insan kalitesini alınan eğitim arttırmıyor" - "Bizim inancımız o ki kendi ilim, düşünce geleneğimizden, kendi varlık tasavvurumuzdan, hayata bakışımızdan, bilgi anlayışımızdan, insan tasavvurumuzdan hareketle bir eğitim felsefesi, bir pedagoji ortaya koyabilirsek bu toplumla daha uyumlu olacaktır, daha uyumlu olduğu için de daha başarılı olacaktır"

İSTANBUL (AA) - Türkiye'de ilk defa düzenlenecek olan "İslam Eğitimi Kongresi"nde İslam kültür ve medeniyeti ile uyumlu, aynı zamanda dünyanın geri kalanından haberdar olarak dünya eğitim anlayışına yön verecek bir eğitim sisteminin imkanı olup olmadığı tartışılacak.

Yaygın Eğitim ve Kültür Derneği (YEKDER) ile Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi iş birliğiyle 27-28 Nisan'da İstanbul'da düzenlenecek "İslam Eğitimi Kongresi"nde, 15 farklı ülkeden 100 kadar katılımcı, İslam eğitimiyle ilgili tebliğler sunacak.

YEKDER Başkanı Yusuf Alpaydın kongreyle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, eğitimde sürekli reform arayışları olduğunu, bu arayışların Osmanlı'nın son döneminde başlayıp 200 yıldır devam ettiğini söyledi.

Alpaydın, İslam toplumlarının mutabık kalacağı bir eğitim modelinin henüz üretilemediğini kaydederek, "Kongreyi düzenlerken, 'Toplumun kültürel kodlarına, kültürel köklerine hitap eden, onunla uyumlu bir eğitim sistemi, eğitim anlayışı, eğitim felsefesi, bir pedagoji bunu nasıl kurabiliriz?' arayışı içerisindeyiz. YEKDER, uzun yıllardır bu konuda çalışmalar yapıyor, eğitim sisteminin zayıf bıraktığı, eksik bıraktığı alanları tamamlamaya çalışıyor. Bizim uzun yıllardır gerçekleşen çalışmalar neticesinde geldiğimiz nokta şu; biz bu toplumda gerçekten işe yarayan, insanların gerçekten içine sinecek bir eğitim inşa etmek istiyorsak, burada hareket noktamız İslam ilim, düşünce geleneği, kültür ve medeniyeti olmalı." diye konuştu.

Alpaydın, 200 yıldır Batılı eğitim modellerini alarak yapılan bir eğitim anlayışı olduğunu aktararak, sözlerine şöyle devam etti:

"200 yıldır Batılı eğitim modellerini buraya transfer etmeye çalışıyoruz, modern eğitim kurumlarını buraya transfer etmeye çalışıyoruz ama aşı tutmuyor, olmuyor, sistem burada iyi çalışmıyor. İnsanlara huzur, mutluluk getirmiyor, insan kalitesini alınan eğitim arttırmıyor. Bizim inancımız o ki kendi ilim, düşünce geleneğimizden, kendi varlık tasavvurumuzdan, hayata bakışımızdan, bilgi anlayışımızdan, insan tasavvurumuzdan hareketle bir eğitim felsefesi, bir pedagoji ortaya koyabilirsek bu toplumla daha uyumlu olacaktır, daha uyumlu olduğu için de daha başarılı olacaktır. Sadece uyumu değil başarıyı da gözetiyoruz, eğitim sistemimizin belli başarıları elde etmesi gerekiyor."

İslam eğitimi alanı özel bir alan olmasına rağmen çok sayıda araştırmacının başvuru yaptığını belirten Alpaydın, bu kongreyi her yıl yapmayı planladıklarını ifade etti.

- Ana tema "İslam Düşünce Geleneğinde Eğitimsel Kavramlar"

Eğitimciler, yöneticiler ve eğitimci adayı öğrencilerin de katılımıyla gerçekleştirilecek kongrenin 2018 yılı ana teması olarak belirlenen "İslam Düşünce Geleneğinde Eğitimsel Kavramlar" başlığında, kabul edilen bildiriler özel oturumda sunulacak.

Kongrede ayrıca "İslam Eğitiminde Kurumlar", "Tarihsel Tecrübe", "Önemli Eğitim Düşünürleri", "Farklı Yaş Dönemleri ve Din Eğitimi", "İslam Eğitimcileri", "İslam Ülkelerinde Din Eğitimi", "Gayrimüslim Ülkelerde Din Eğitimi", "Örgün Eğitim Kurumlarında Din Eğitimi ve İmam-Hatipler", "Diyanet İşleri ve Yaygın Din Eğitimi Hizmetleri", "Din Eğitiminde Medya-Cemaatler ve STK'lar" başlıklarında bildiriler de yer alacak.

En Çok Aranan Haberler