HABER

İslam İşbirliği Teşkilatı 13. İslam Zirvesi başladı

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

İslam İşbirliği Teşkilatı 13. İslam Zirvesi, 30'un üzerinde ülkenin devlet ve hükümet başkanlarıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı. İslam Zirvesi ilk kez bu boyutta bir katılımla gerçekleşiyor.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al-Suud, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Katar Emiri Temim Bin Hamad Al Sani, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın da aralarında bulunduğu İslam ülkelerinin liderleri, İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi"nin düzenlendiği İstanbul Kongre Merkezi'ne sabah saatlerinden itibaren gelmeye başladı.

ERDOĞAN KATILIMCILARI KARŞILADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirveye katılan liderleri, kongre merkezinin dışında oluşturulan ve katılımcı ülkelerin bayraklarının yer aldığı platformda karşıladı.

Erdoğan, liderlerle tek tek tokalaşarak kısa süre sohbet etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirveye katılan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı karşıladı

Erdoğan ile Aliyev'in kucaklaşarak selamlaşması dikkati çekti

AİLE FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ

Karşılamanın ardından kongre merkezine geçen konuklar, Emirgan-2 Salonu'nda aile fotoğrafı çektirdi.

Aile fotoğrafında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her iki yanında Brunei Sultanı Hasan el-Bulkiye Muiziddin Va'dullah ile Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al-Suud yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğraf çekimi sırasındaki "Bu fotoğraflar beraberliğimizin, birliğimizin inşallah güzel bir nişanesi olur. Hayırlı olsun" sözleri liderler tarafından alkışlandı.

ZİRVENİN AÇILIŞINDA KUR'AN-I KERİM OKUNDU

Zirvenin açılışında, Beştepe Camisi İmam Hatibi Adem Kemaneci Kur'an-ı Kerim okudu.

Açılış oturumunda, Türkiye'nin İslam Zirvesi'nin dönem başkanlığını yürüteceği büronun seçimi yapılacak. Burada, İslam Zirvesi'nin dönem başkanlığının Türkiye'ye devri gerçekleşirken, Filistin ve Burkina Faso üye ülke, raportör olarak da Mısır yer alacak.

ERDOĞAN'DAN İSLAM DÜNYASINA ÇAĞRI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İslam işbirliği Konferansı'nda konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar:

"İİT 13. İslam Zirvesi toplantımızın dünyadaki tüm Müslümanların ve insanlığın huzuruna, güvenliğine, refahına hepimiz için hayırlı bir geleceğe vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum. Bu temennilere, bu duaya her zamankinden daha çok ihtiyacımızın olduğu günlerden geçiyoruz."

"Müslümanlar olarak üstesinden gelmemiz gereken sorunların başında mezhepçilik fitnesi geliyor, ırkçılık fitnesi geliyor. Her zaman ifade ettiğim gibi benim dinim Sünnilik de değildir Şiilik de değildir, benim dinim İslam'dır. Ben tıpkı 1 milyar 700 milyon kardeşim gibi sadece ve sadece bir Müslümanım. Diğer tüm farklılıklar bu inancımın, bu sıfatımın gerisindedir."

"Sözüm ona İslam adına, Müslümanlık adına her gün mazlumlara saldıran, onların canlarına kasteden, mallarını yağmalayan terör örgütleri asla bu mukaddes dinin temsilcisi olamaz. Çünkü bizim dinimiz barış dinidir, sulh dinidir."

"Zirve toplantımızın temasını oluşturan 'adalet' ve 'barış' kavramlarının içini doldurmakta, bunları müşahhas hale getirmekte acele etmeliyiz. Çünkü dünyanın dört bir yanından mağdurların, mazlumların çığlıkları yükseliyor. Maktullerin yürek parçalayan görüntüleri geliyor. Maalesef bu çığlıkların ve görüntülerin kahir ekseriyeti Müslümanlara aittir. İslam dünyası şu an yüzünü İstanbul'a, bu zirveye dönerek, buradan çıkacak güzel haberlere kulak açtığını, kulak verdiğini görüyorum, buna inanıyorum."

"Bizler Müslüman olarak, İslam ülkeleri olarak ne kadar birbirimize düşersek, umudunu bizlere bağlamış olan masumlar o kadar çok sıkıntıya maruz kalacaklardır. Böyle bir vebali üstlenemeyiz. Bunun için bölücü değil birleştirici olmalıyız. İhtilafları değil ittifakları, husumeti değil muhabbeti güçlendirmeliyiz. Çünkü yaşanan çatışmalardan, çekişmelerden, düşmanlıklardan zarar gören sadece Müslümanlardır, sadece İslam ülkeleridir."

TERÖR VE ŞİDDET İSLAM DÜNYASININ EN BÜYÜK MESELESİ

"Terör ve şiddet sorunu bugün İslam dünyasının en büyük meselelerinden biridir. Geçmişte El-Kaide yüzünden Afganistan'ın nasıl tahrip edildiğini, nasıl yüz binlerce Müslümanın katledildiğini, milyonlarcasının da mağdur edildiğini çok iyi hatırlıyoruz. Şimdi Irak'ta ve Suriye'de belirli bölgeleri kontrolü altına alan Libya'da etkinlik kurma çabası içinde olan DAİŞ aynı kirli gayeye hizmet ediyor. Afrika'nın çeşitli bölgelerinde terör eylemleri düzenleyen Boko Haram ve Eş Şebab gibi örgütleri de aynı kapsamda görüyoruz. Dikkat ediniz, birkaç şov amaçlı eylem dışında, bu terör örgütlerinin tüm zulümleri, tüm zararları Müslümanlaradır."

"Buradan bir kez daha uluslararası topluma, terör örgütlerine yaklaşımlarını gözden geçirmeleri çağrısında bulunuyorum. Terör tehdidiyle arazide operasyon yürütmenin ve özellikle de bunun yanında finans ve insan kaynaklarını kurutarak da mücadele etmek gerekiyor. Bunun için uluslararası iş birliği büyük önem taşıyor. İİT üyesi ülkeler arasında teröre ve diğer suçlara karşı iş birliğini güçlendirecek ve kurumsallaştıracak bir yapı oluşturulması isabetli olacaktır. Bu anlayışla Türkiye olarak getirdiğimiz İstanbul merkezli bir İİT Polis İşbirliği ve Koordinasyon Merkezi kurulması önerisi kabul gördü. Bu hususta verdiğiniz destek için teşekkür ediyorum."

İKİRCİKLİ DAVRANIŞ BİZİ ÜZÜYOR

"Nükleer Güvenlik Toplantısı'nda konuşmacıların dikkatini çektiği bazı ifadeler, Paris'teki terör eyleminden bahsediyorlar, Brüksel'deki terör eyleminden bahsediyorlar ama Ankara'daki, İstanbul'daki, Lahor'daki terör eylemlerinden bahsetmiyorlar. Kaldı ki Ankara, İstanbul, Lahor'daki terör eylemlerinde yüzlerce insan öldü. Brüksel'de, Paris'te de 9-10 tane bir tanesinde, 30 tane bir tanesinde öldü. Fark etmez, bir kişi de ölse tüm insanlığın ölümü gibidir. Ama onları söylerken Ankara'yı, İstanbul'u, Lahor'u niye söylemiyorsunuz? Burada da bu ikircikli davranış bizleri üzmektedir. Terör örgütlerinin tamamına karşı aynı kararlılıkla mücadele edilmek zorundadır."

"İslam ülkeleri olarak öncelikle güvenlik, adalet ve kalkınma konularına özel önem vermemiz gerekiyor. Yaşadığı yerde kendini güvende hissetmeyen hiç kimse geleceğinden emin olamaz. Adaletten umudunu kesen insanların, terör örgütlerinin istismarına açık hale gelmesi kaçınılmazdır. Çünkü her şeyin başı ve sonu adalettir. Kardeşliği sadece sözde bırakmamalıyız. Teknik, ticari, ekonomik, kültürel, sosyal tüm boyutlarıyla gerçek anlamda hayata geçirmeliyiz. Tüm İİT örgütleri bu dayanışmayı en güzel şekilde ortaya koymalıdır."

ONLAR PETROL İÇİN MÜDAHALE EDİYOR

"İslam ülkeleri içinde yaşanan terör olaylarına ve benzeri krizlere karşı, başka güçlerin müdahil olmasını beklemek yerine teröre karşı İslam ittifakı girişimi aracılığıyla çözümü kendimiz üretmeliyiz. Niçin biz Müslümanlar olarak aramızdaki bu tür ihtilaflarda, bu tür terör eylemlerinde başkalarından yardım bekliyoruz? Biz bunu kendimiz çözmeliyiz. Bunlara biz kendimiz müdahale etmeliyiz. Biz etmiyoruz, başkaları müdahale ediyor. Onlar müdahale ederken oralardaki petrol için müdahale ediyorlar, aramızdaki huzuru sağlamak için değil."

BM'YE TEPKİ

Kendisi adaletsizlik üzerine kurulu bir sistemin kendisininin adaletli olmasına imkan yoktur

Dünya nüfusunun 4'te birini temsil eden islam nüfusundan bir kişi var mı?

O yüzden BM'nin yapısının bir ana önce değişmesi lazım

Hakkımızı aramanın mücadelesini vereceğiz

Teşkilat içinde kadın konseyi oluşturulmasını teklif ediyoruz

En Çok Aranan Haberler