ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İslam Kalkınma Örgütü tarafından Birleşik Arap Emirlikleri'nde düzenlenen İslam Ülkeleri 9. Özel Sektör Toplantıları ve İslam Ülkeleri Fuarı'nda, İslam ülkeleri arasındaki ticari bağların oldukça zayıf olduğunu vurgulayarak, "İslam Ortak Pazarı"nın oluşturulması konusunun gündeme geldiğini bildirdi.
Bakan Kürşad Tüzmen, Birleşik Arap Emirlikleri'ne düzenliği ziyarete ilişkin, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, İslam Kalkınma Örgütü tarafından düzenlenen İslam Ülkeleri 9. Özel Sektör toplantıları ve İslam Örgütleri Fuarı'nda, İslam ülkelerinin ekonomi ve ticaret bakanlarıyla özel ikili görüşmeler yapma fırsatı bulduğunu kaydetti. Tüzmen, BAE ile 2003 yılı içerisinde Karma Ekonomi Komisyonu toplantısının tarihi üzerinde anlaşmaya varıldığını kaydetti.
ARAP ÜLKELERİYLE TİCARET Türk müteahhitlik şirketlerinin BAE'de, 58 milyon dolar seviyesinde bir çalışma gerçekleştirdiklerini söyleyen Tüzmen, bölgede yerleşik faaliyet gösteren firmaların sayısının 60'ı bulduğunu ifade etti. Bakan Tüzmen, BAE ile olan Türk ticaret hacminin yüzde 20'lik bir artış gösterdiğini de dile getirdi.
BAE'de Türkiye'nin AB ülkesi olarak değerlendirildiğini, bu nedenle de et ithalatı konusunda Avrupa'da görülen hastalıklar gözönünde bulundurularak Türkiye'de bir sınırlama olduğunu ifade etti. Tüzmen, Türkiye'nin süt ürünlerinde bir yasağın olmadığını yetkililere ilettiklerini kaydederek, et ürünleri ihracaatı konusunda da girişimlerde bulunduklarını vurguladı.
Türkiye'nin BAE'ye yaptığı 400 milyon dolarlık ihracat rakamının da en kısa sürede 1 milyar dolar seviyesine getirilmesinin planlandığını sözlerine ekleyen Tüzmen, Türkiye'nin komşu ve çevre ülkelerle olan yüzde 5-7 seviyesindeki ticaret seviyesini ilk etapta yüzde 15'e, daha sonra da planlı olarak yüzde 30 oranına çıkarmayı planladıklarını bildirdi.
"HERKES ÇOK TEDİRGİN" Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tüzmen, Irak'a yapılacak olan olası müdahale nedeniyle İslam ülkelerinin tedirgin olduklarını belirterek, "Böyle bir harekatı kimse arzulamıyor. Herkes sonunun nereye varacağı bilinmeyen bir sıkıntının önünün alınması gerektiğini savunuyor" dedi.
Toplantılarda, İslam ülkeleri arasındaki ticari bağlantıların oldukça zayıf olduğunun da vurgulandığını söyleyen Bakan Tüzmen, İslam Ortak Pazarı konusunda ekonomi ve ticaret bakanlarının görüş ortaya attıklarını vurguladı.
Tüzmen, bir başka soru üzerine ise, Gümrük Birliği'ndeki Türkiye'nin başka ülkelerle serbest ticaret anlaşması yapmasının engelleyen hükümler üzerinde çalışmalar yapıldığını, bunların gelecek günlerde basına açıklanacağını bildirdi.
Bakan Tüzmen, Rusya gezisinde ise 2 ülke arasındaki ticari ilişkilerin ele alınacağını, bu noktada önemli maddeler arasında bavul ticareti ve gaz karşılığı ticaretin olduğunu vurguladı.