İslam Tarihçisi Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, İnönü Üniversitesi’nde düzenlenen “Modern Zamanda Hz. Muhammed’i Anlamak” başlıklı konferansta konuştu.
İnönü Üniversitesi İnsani Değerler Topluluğu’nun düzenlediği konferans, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Asım Künkül, Prof. Dr. İsmail Özdemir, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Cafer Mum, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saffet Sancaklı, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karagöz, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Celal Çakan, öğretim üyeleri ve öğrencilerin yanı sıra kalabalık bir topluluk katıldı. Yrd. Doç. Dr. Ramazan Kâmiloğlu ve öğrenciler, konferans öncesinde tasavvuf müziğinden eserler seslendirdiler.
Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Diyanet İşleri Başkanlığının Kutlu Doğum Haftası olarak başlattığı etkinliklerin daha detaylı bir biçimde gerçekleştirildiğine vurgu yaptıktan sonra, Viyana’da yaşamını sürdürdüğünü, bu etkinliğin ilkini, beş yıl önce oranın en büyük salonunda tertip ettiklerini ancak katılımın çok yoğun olması nedeniyle, o alanın dahi bu etkinliğe yetmediğini ifade etti. Etkinliğe gelen Avusturya Meclis Başkanı’nın yaptığı konuşmadan bir bölümü dinleyiciler ile paylaşan Sırma şunları söyledi:
“Avusturya Meclis Başkanı, Thomas Hobbes’un; ‘İnsan, insanın kurdudur.’ sözünü tekrar ettikten sonra, Peygamber Efendimizin, ‘İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır.’ ifadesini aktararak bu söz nedeniyle bu toplulukla beraber olduğunu, bizlere söyledi. Bu durumun ardından düşümdüm de, acaba bizler onu anlıyor muyuz? Kutlu Doğum Haftaları, onu anlayabilmemiz noktasında uygun etkinliklerle mi geçiriliyor?”
“Peygamber Efendimizi anlamaya çalışmalı, bunun için de mutlaka okumalıyız” diyen Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, hurafelerin dışında, Kur’an-ı Kerim’in ilk ayetinin ışığında, “ikra” kelimesi düşünülerek, Peygamber Efendimizin anlaşılması ve bu doğrultuda onun mirasına sahip çıkılması gerektiğini belirtti. 21. yüzyıl ve internet teknolojisinin, gençler üzerindeki okuma alışkanlığı açısından negatif etkileri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sırma, okumaya her daim değer verilmesi gerektiğini dile getirdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu yıl onur, şeref, şahsiyet temasını seçtiğini belirten Sırma, Peygamber Efendimizin, merhamette zirve olan, ancak taviz vermeyen; barış ve iyi niyet diyen, bununla birlikte hakkını korumayı esas edinen ve hiç kimsenin kimseye üstünlüğü olmadığını, insanların eşit yaratıldığını ifade eden bir yapıya sahip olduğunu vurgulayarak, bu özellikleri ile alakalı tarihsel anekdotlar paylaştı.
Konuşmasında Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın “Ne devlettir ki dil-dârım sen oldun” sözünü aktaran Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Peygamber Efendimizi okuyup ifade etmeye çalıştığı için kendini çok şanslı bulduğunu söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz