HABER

'İslamcı militanlar Pakistan'dan nükleer madde çalabilir'

WikiLeaks'te yayımlanan son belgeler ABD, İngiltere ve Rusya'nın bu konuda derin kaygıları olduğunu gösteriyor.

WikiLeaks adlı internet sitesinde yayımlanan ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait son belgeler, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Rusya'nın İslamcı militanların Pakistan'ın tesislerinden nükleer madde çalabilecekleri yolunda derin kaygıları olduğunu gösteriyor.

WikiLeaks'in yayımladığı belgeler Pakistan'a yönelik kaygıları yansıtıyor

Belgelere bakılırsa üç ülke de İslamcıların nükleer silah sahibi olmalarından endişeleniyor.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey yetkililerinden Mariot Leslie, 2009 yılında Amerikalı diplomatlara, ülkesinin Pakistan'ın nükleer silahlarının güvenliği konusunda derin kaygıları olduğunu söylüyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin İslamabad'daki büyükelçisi Anne Patterson da bundan yedi ay önce ABD Dışişleri Bakanlığı'na gönderdiği kriptoda, "Temel kaygımız İslamcı bir militanın silah çalması değil, Pakistan hükümetine ait tesislerde çalışan bir kişinin sonuçta silah yapımında kullanmaya yetecek miktarda maddeyi yavaş yavaş dışarı çıkarması" diyor.

Belgelerde, Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan Yuri Korolev'in de Şubat ayında Amerikalı yetkililere, "İslamcılar Pakistan'da sadece güç kazanmaya çalışmıyor. Nükleer maddelere de ulaşmaya çalışıyorlar" dediği görülüyor.

WikiLeaks adlı internet sitesinde yayımlanan son belgeler, Hindistan'la Pakistan arasındaki silahlanma yarışının Amerika Birleşik Devletleri'ni giderek daha çok rahatsız ettiğini de gözler önüne seriyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Yeni Delhi'deki büyükelçisi Anne Patterson geçen yıl ABD Dışişleri Bakanlığı'na gönderdiği kriptoda, Hindistan'ın, Pakistan'dan geleceğini düşündüğü bir tehdit karşısında "nükleer zarı" atıp, Pakistan'ı hızla işgale yönelik planını uygulayabileceğini yazıyor.

Haber sızdırma sitesi WikiLeaks dünyanın her yerindeki temsilciliklerle Washington arasındaki haberleşmeyi yansıtan 250 bini aşkın belgeyi yavaş yavaş sitesine yüklüyor.

Belgelerden bazıları 1966'ya kadar geri gitse de çoğu son on yılı kapsıyor.

Bunların şimdiye dek sadece yaklaşık binde biri, yani 300'e yakını siteye girdi.

Yayınla eş zamanlı olarak dünyanın önde gelen gazeteleri Guardian, The New York Times, Le Monde, El Pais ve dergilerinden Der Spiegel de bu belgelerdeki bilgileri okurlarına aktarıyor.

Interpol'den Assange hakkında arama emri Öte yandan Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol), WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange hakkında arama emri çıkardı.

Interpol, emrin Assange'ın İsveç'te sorgulanmasının istenmesi üzerine çıkarıldığını açıkladı.

İsveç'te bir savcı, hakkındaki tecavüz suçlamalarıyla bağlantılı olarak, Julian Assange'ı mahkeme kararıyla gözaltına almak için girişim başlatmıştı.

Interpol'den yapılan açıklamada ise teşkilatın Assange hakkında tutuklama emri çıkarmadığı vurgulandı.

Uluslararası Polis Teşkilatı bu aşamada sadece, Assange'un şu an nerede bulunduğunu bilen kişilerden, polisle temasa geçmelerini istiyor.

En Çok Aranan Haberler