HABER

"İslamiyet'te Papalık benzeri bir kurum olamaz"

BERLİN (İHA) - Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, İslamiyet'te Papalık benzeri bir kurum olamayacağını, Batı değerleri olarak lanse edilen değerlerin insanlığın değeri olduğunu söyledi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de bir basın toplantısı düzenleyen Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, Batı toplumlarından gelen, İslam dünyasında bir üst kurum oluşturulması talebinin, İslam diniyle bağdaşmadığını söyledi. Bardakoğlu ayrıca, Batı toplumlarının dikte edici davranışlarının, eleştirel bir içerik taşıdığına vurgu yaptı.

İnsanlığı sevmek ve saymak gibi değer yargılarının batı değerleri değil, insanlığın değerleri olduğunu anlatan Bardakoğlu, Almanya'da bazı okulların bahçelerinde uygulanan Türkçe konuşma yasağına da değindi. Bunun dikte edici bir tavır olduğunu belirten Bardakoğlu, yasaklamalarla bir yere ulaşmanın mümkün olmadığını aktardı. Bardakoğlu, Almanya'daki din dersleri ile ilgili olarak da, "Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı'nın öncülüğünde yürüyen 'İslam Din Dersi Projesi' kapsamında dün Berlin'de düzenlenen bir sempozyumda konuşma yaptım. İlahiyat fakültelerinin bu konudaki katkılarını gündeme getirdim ve neler olabileceğini söyledim. Ve kendilerine doğru dürüst, yerinde bilgiler verdik" dedi.

28 Mayıs 2003'ten bu yana Diyanet İşleri Başkanlığı görevini yürüten Bardakoğlu, Almanya'daki İslam dini derslerine ilahiyat fakültelerinin katkıda bulunmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. İslam hukuku alanında 'İlahiyatçıların Din Söylemi', 'İslam Kültüründe Din ve Vicdan Özgürlüğü' gibi çok sayıda kitabı da yayımlanan Bardakoğlu, ilahiyat fakültelerinin gelecekte de din derslerine katkılarda bulunmasının zorunluluğu üzerinde durarak, İslam dini derslerinin basite alınmaması gerektiğine dikkat çekti. Bardakoğlu, kurumların, devletlerin, eyalet ve federal hükümetlerin kendilerine denk olan kurumları muhatap almasının önemli olduğunu belirtti. Diyanet İşleri Başkanı, din derslerini verecek olan kurumların çalışmalarının bilimsel bir zemine dayanmasının kaçınılmaz olduğunu kaydetti. Bu konuda öncülük yapacak olanın bilim anlayışı olduğunu söyleyen Bardakoğlu, İslam'ın 14 asırlık dini tecrübesinin esas alınmasını talep etti ve İslami kuralların çocuklara nasıl anlatılması konusundaki pedagojik ilkelerin de sabit olduğunu belirtti.

Bardakoğlu, Almanya'daki resmi kurumlarla yürütülen karşılıklı görüşmelerin olumlu bir sonuç vereceği inanıcını taşıdığını ifade etti. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, bir devlet kurumu olduklarını da hatırlatan Bardakoğlu, bir din ve bilim kurumu olduklarını belirtti. Dinin ve bilimin aydınlık mesajına ve katkısına ihtiyaç olduğunu ve bunu temasları sırasında muhataplarına aktardığını söyleyen Bardakoğlu, sanal olarak oluşturulmuş temsil iddialarıyla ortaya çıkan sivil kuruluşlar yerine, onların farklı taleplerini harmanlayarak ve o denklem içerisinde çözüm aranmasını ve sorgulanması gerektiğini belirtti. Bardakoğlu, bunun yerine üst düzeyde üniversitelerle ve bilim merkezleri ile işbirliği çerçeveleri oluşturduktan sonra, sivil örgütleri devreye katmanın daha akılcı olacağını aktardı. Bu ikili görüşmeler sonrası sağlıklı bir çözüm bulunacağına inandığını anlatan Bardakoğlu, amaçlarının Almanya'da yaşayan Türkiye kökenlilerin düzgün din dersi alması olduğunu söyledi.

Din dersi alınmasının temel insan haklarının bir parçası olduğuna da dikkat çeken Bardakoğlu, İslam dini dersinin, İslam dininin içinden verilmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti. Ayrıca Bardakoğlu, İslam dini dersinin, uyum ve diyalog amaçlı değil, sadece İslam dininin anlatıldığı bir ders olarak verilmesinin önemi üzerinde durdu.

En Çok Aranan Haberler