BAYRAĞIN ALTINDA DEFNEDİLDİ
Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in cenazesi, kendi adını taşıyan külliyenin bahçesindeki Şehriban Hatun Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından askeri cenaze aracıyla anıt mezar alanına getirildi. Demirel'in naaşı Çalca Tepe'ye getirilirken yol boyunca bekleyen vatandaşlar cep telefonu ve tablet bilgisayarların kameralarıyla görüntü aldı. Pek çok kişi de naaşın üzerine gül yaprağı attı.
Çalca Tepe'deki törende TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Demirel ailesi, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu. Cenaze aracıyla anıt mezar alanına getirilen Demirel'in naaşı, tören mangası tarafından alındı. Demirel'in naaşı toprağa verilmeden önce kazılan mezarın üzerine, askerler tarafından büyük bir Türk bayrağı açıldı. Tabuttan çıkarılan naaş, bayrağın altında mezara indirildi.
SİYASİLER MEZARA TOPRAK ATTI
Naaş mezara konulduktan sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici mezara toprak attı. Devlet Bahçeli, mezarın içersine bir miktar da su döktü. Mezarın kapatılmasının ardından Şevket Demirel de üzerine gül ve gül yaprağı bıraktı.
Defin sonrasında ise Demirel'in mezarının çevresinde askerler ve polis ekipleri tarafından güvenlik çemberi oluşturuldu. Mezarın üzeri tamamen gül ve karanfillerle kaplandı. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tören mangası defin sonrasında saygı atışı yaptı.
ŞAPKAYI MEZARIN ÜZERİNE KOYDU
Defin işleminin tamamlamasından sonra Demirel'in özel doktoru Aylin Cesur, kendisiyle simgeleşen fötr şapkasını mezarın üzerine koydu. Aylin Cesur, vatandaşların attığı toprak nedeniyle tozlanan şapkayı sık sık temizledi ve yine mezarın üzerine koydu. Bazıları da Demirel'in mezarı ve gönderilen çelenkleri görüntüledi.
Kalabalığın mezarın yanından ayrılmasından sonra Cumhurbaşkanlığı çelengi mezarın üzerine konulurken, Demirel'in şapkası da üzerine bırakıldı.
Mezarın başına ayrıca üzerinde 'Süleyman Demirel 9. Cumhurbaşkanı 1924- 2015' yazılı plaka konuldu.
KİMLER KATILDI
Törene, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Başkanvekili Meral Akşener, CHP milletvekilleri Deniz Baykal, İlhan Kesici, Akif Hamzaçebi, HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, TBMM eski başkanları Hikmet Çetin, Hüsamettin Cindoruk, Köksal Toptan, eski başbakan yardımcısı Hüsamettin Özkan, eski bakanlar Cavit Çağlar, Mehmet Ağar, Abdülkadir Aksu, Sümer Oral, Erkan Mumcu, Nahit Menteşe, Necati Çetinkaya, Turhan Tayan, İbrahim Gürdal, Esat Kıratlıoğlu, Ufuk Söylemez, DSP Genel Başkanı Masum Türker, DP Başkanı Gültekin Uysal, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, işadamları İnan Kıraç, Taylan Bilgel, Ahmet Faralyalı, Serdar Faralyalı, Ali Koç, Erdoğan Demirören, Nihat Özdemir, Ali Şen, Nazif Zorlu, eski milletvekilleri Mehmet Haberal, Ali Haydar Öner, Şişli Belediyesi eski başkanı Mustafa Sarıgül.
TÖRENDEN NOTLAR
* Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi önünde Demirel'le özdeşleşen fötr şapka ve, üzerinde Süleyman Demirel'in adı, fotoğrafı olan atkı satışları yapıldı. Ayrıca Isparta gülünden elde edilen gülsuyu, kremi gibi ürünlerin olduğu gül sepeti satıldı.
* Cenaze törenine katılanlara öğle yemeği için Isparta'nın yöresel yemeği helva-kabune ikram edildi. Etli pilav ve irmik helvasından oluşan yöresel yemek için 500 kilo pirinç, 500 kilo dana eti, 200 kilo tereyağı, 25 kilo nohut, 100 kilo irmik, 200 kilo şeker, 3 kilo fıstık kullanıldı. Toplam 6 bin 500 kişilik yemek hazırlandı. Konuklara Şevket Demirel tarafından üretimi yapılan Isparta'nın meşhur elmasından yapılan elma cipsi de ikram edildi.
* Demirel'in mezarına dökülmesi için Adana'dan mümbit toprağı, Adana Seyhan Toprak Barajı Suyu, ve Adana Çatalan Baraj Suyu getirildi.
* Cenaze namazının kılındığı Şehriban Hatun Camisi'nin avlusunda Kur'an-ı Kerim okundu. Cenaze namazına katılmak için gelenler, Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'ni gezdi, camide ibadet etti. Cami bahçesine açılan taziye defterine mesajlarını yazdı.
* İslamköy'ün çeşitli yerlerine Süleyman Demirel'in posterleri ve 'Güle güle babamız, cumhurbaşkanımız, seni asla unutmayacağız' yazılı pankartlar asıldı.
* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türk Silahlı Kuvvetleri, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Denktaş ailesi, Bedrettin Dalan, DSİ Genel Müdürlüğü, Erdoğan Demirören, Mehmet Haberal, Koç Ailesi, Yıldız Kenter ve İbrahim Tatlıses'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi ve kurum cenazeye çelenk gönderdi.
* Naaşın Çalca Tepe'ye getirilmesinden önce Demirel'in defnedileceği alana gelen özel doktoru Aylin Cesur ile yeğeni Nihan Demirel Atasagun son hazırlıkları kontrol etti. Defin işleminin yapılacağı alana, gül yapraklarının yanı sıra, sürekli gül suyu sıkıldı.
* Alana Demirel'in cumhurbaşkanlığı forsu ile çekilmiş dev posteri de asıldı. Camideki törene katılan vatandaşlar 1.5 kilometrelik Çalca Tepe mesafesini yürüyerek alana geldi.
* Manganın, tabutun üzerindeki bayrağı toplamasının ardından defin işlemine geçildi. Toplanan bayrak ise Demirel'in kardeşi Şevket Demirel'e verildi. Defin işleminin ardından Demirel ailesi taziyeleri kabul etti.
* Demirel'in mezarının etrafı gül yapraklarıyla donatıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz