HABER

Islatmadan pişirilen baklagil gaz yapıyor

Ankara (AA)- Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Kuzu, posalı gıdaların gaz yapmaması için suyla birlikte alınmasını, kurubaklagillerin de ıslatıldıktan sonra pişirilmesini önerdi.

Makat bölgesi rahatsızlıklarının önlenmesinde düzenli dışkılama alışkanlığının önemine işaret eden Kuzu, posalı gıda alınmasının dışkılama alışkanlığı kazanılmasına büyük yardımı olacağını vurguladı.

Kuzu, yeterli posa almanın sırrının ise, "iyi dengelenmiş, yüksek posa içeren besinlerin tüketilmesinde yattığı"na dikkat çekerek, düzenli dışkılama alışkanlığı için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

* Posalı gıdalar tercih edilmeli.
* Soyulmamış meyve tüketilmeli.
* Kayısı, üzüm, hurma, pestil, incir gibi kurutulmuş meyve yenmeli.
* Kabuklu çiğ sebze tüketilmeli.
* Yulaf ve kepek gevreği tüketilmeli.
* Düzenli yemek yenmeli.
* Yiyecekler iyi ve yavaş çiğnenmeli.
* Daha fazla su içilmeli. (Günde 8-10 su bardak sıvı veya su)
* Düzenli egzersiz yapılmalı. (Düzenli yürüyüş, karın egzersizleri)
* Düzenli tuvalet alışkanlığı kazanılmalı.
* Stres azaltılmalı.

-Posayı artırmanın yolları-
Besinlerdeki posa miktarını artırmanın zannedildiğinden de kolay olduğunu bildiren Kuzu, bunun için de şu önerilerde bulundu:
* Kepek ekmeği, kahverengi pirinç, meyve-sebze gibi yüksek posalı gıdaları; beyaz ekmek, beyaz pirinç ve cips-şekerleme gibi düşük posalı gıdalara tercih edin.
* Daha fazla çiğ sebze ve kabuğu soyulmamış meyveler yemeye çalışın. Sebzeleri pişirmek, içlerindeki posa miktarını düşürür. Yenebilen kabuklar da iyi birer posa kaynağıdır.
* Her öğünde yüksek posalı gıda alın. Unlu lapalar iyi bir başlangıç olabilir. Fakat meyve-sebzeleri de bulundurmaya çalışın.

Gerekli olan posanın bir anda değil yavaş yavaş tüketilmesi gerektiğini anlatan Kuzu, "Bir anda çok fazla miktarda posalı besin tüketmek gaz oluşumuna ve kramplara neden olabilir. İstenilen miktara ulaşmak bir kaç ayı bulabilir. Ancak, bu süreçte yeterli miktarda sıvı almayı unutmamak gerekir" ifadesini kullandı.

-Gazı önlemenin yolları-

Kuzu, süt, buğday özü, soğan, havuç, kereviz, muz, üzüm, kuru kayısı, erik suyu ve sorbitolün (meyve şekeri) gaz yapıcı besinler olduğunu belirtirken, baklagillerin neden olduğu gazın zararsız hale gelmesi için de şunları önerdi:

* Kurubaklagiller hazırlanırken akşamdan suda ıslatılmalı, yemek başka temiz su ile hazırlanmalı. Gaz yapıcı bazı karbonhidratları emdiği için ıslatma suyu kullanılmamalıdır.
* Kurubaklagillerin pişirilmesi için yeteri kadar zaman ayrılmalıdır. Böylece kolay sindirilir.
* Baklagiller veya benzeri rahatsızlık veren besinlerden daha küçük porsiyonlar alınmalıdır.
* Konserve edilmiş baklagillerin suyu boşaltılmalı ve temiz su ile yıkanmalıdır.

En Çok Aranan Haberler