Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamaları Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, kıyı şeridinin yeniden tanımlanmasını ve yıllardır süren ecrimisil problemine makul bir çözüm beklediklerini söyledi. Kıyıların planlanmasına ilişkin projelerin art arda açıklandığını belirten İşler, “Yıllardan beri kangren haline gelen ecrimisil sorunumuz var. EXPO 2020 adaylık sürecinde bu şehrin kıyıları davalık. Gelin bu işi kökten ele alın, ecrimisil ve kıyı şeridi sorununa bir çözüm getirin.” dedi.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın kıyı şeritlerinin korunmasına yönelik açıklamaları, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin körfezde kıyı düzenlemelerine ilişkin planları, gözleri Kıyı Kanunu, kıyı kenar çizgisi tanımı ve kıyı kullanım kararlarına çevirdi. Kıyı kesiminde yapılaşan turistik tesisler ve kamuya ait alanlar üzerindeki tesislerin kullanım bedelleri, turizm sezonunun başında tartışılan konular arasında yerini korudu.
ETİK Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, kıyı güzelleştirme ve yapılaşmayı öngören projeler gündeme getirilirken Türkiye’nin var olan problemlerine de çözüm bulunmasını istedi. Ege Bölgesi’nin ecrimisil uygulamalarından en çok etkilenen bölge olduğunu, 55-60 yıl öncesinin kıyı şeridi ve kıyı kenar çizgisi tanımlamasıyla turizm yapmaya çalıştıklarını anlatan ETİK Başkanı Mehmet İşler, şu görüşleri dile getirdi: “Ulaştırma Bakanımız, İzmir’in ve Ege’nin kıyılarını projelendireceğini söylüyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız, körfezde kıyı düzenlemelerine ilişkin planları açıklıyor. Tamam, çok güzel. Bu proje çalışmalarını yaparken işi kökten ele alın. Kıyı güzelleştirme projesiyle burada yapılaşmayı öngören projeleri ele alırken, gündeme getirirken Türkiye’nin var olan sorunlarına da çözüm getirin. Yıllardan beri kangren haline gelen ecrimisil sorunumuz var. Gelin turistik tesisleri de bu projenin içinde değerlendirin, bu ecrimisil sorununa da bir çözüm getirin, turizmcinin önünü açın.”
Belediyelerden, valilikten, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan kıyı şeridinin yeniden tanımlanmasına ilişkin girişimler beklediklerini söyleyen İşler, “Yeniden tanımlama ve uygulamada gösterilecek esneklik, önemli döviz girdisi sağlayan turizm sektörünü rahatlatacak, turizmciye nefes aldıracaktır. İzmirli turizmciler, bu konunun mağduru. Pek çok turistik tesisimiz mahkemelik. Bazı tesisler kıyı şeridi dışında kalıyor diye işlem yapılmıyor, bazılarıysa kıyı şeridinde kaldığı için davalık. EXPO 2020 adaylık sürecinde bu şehrin kıyılarının davalık olması, turizmin ve sektörün ayıbıdır. Kıyı şeridi, kıyı kenar çizgisi konusunu madem önümüze getirdiniz, turizmde o sınırlarda kalan tesisleri beraat ettirin, affa uğratın. Bugün bu sınırlar içinde kalmayacak olanlara beraat getirin. Böylece İzmir’in ve Ege’nin en önemli sorunlarından biri olan ecrimisil sorununu da çözün.” şeklinde konuştu.
Ecrimisil uygulamalarına konu olan, kıyılarda bulunan taşınmazların üstünde herhangi bir yapılaşmanın kanun uyarınca mümkün olmadığını vurgulayan ETİK Başkanı Mehmet İşler, “Yeşil alan veya plaj olarak kullanılan bu alanların dokusuna zarar vermiyoruz. Bu alanları geçici ve kısmi olarak kullandığımız için kullanım alanının yüzde 10’una karşılık gelen alan üzerinden yapılacak kısmi emlak vergisi ödeme yöntemiyle de sorunu aşabileceğimizi düşünüyoruz.” dedi. Görüşmelerinde bu konuları dile getirdiklerini söyleyen İşler, bunun mevcut kanunların iradesi ve uygulanabilirliğiyle de ters düşmeyeceğini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz