İşletme sahiplerinin anlık denetimlere hazır olmaları gerektiğini belirten Dr. Veysi İhsan Seviğ, “Biz, bakkal Ahmet’in komşusu bakkal Mehmet’ten istediği vakit bir çuval şeker almasına ya da 10 bin TL borç alıp sonra vermesine alışmışız ama bu sistemler anlık denetimlere müsait değildir. Yeni TTK ile her an belgelendirilmiş denetime hazır bir şekilde işletmemizi muhafaza etmek ve yönetmek zorundayız” dedi.
Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nca (BSMMMO) BAOB Yerleşkesi Oditoryum Salonu’nda, ‘Yeni TTK’nın Vergi Uygulamaları Üzerindeki Etkileri’ konulu bir panel düzenlendi. Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Şenyüz’ün oturum başkanlığında gerçekleşen panelde, Dr. Ahmet Bumin Doğrusöz, Dr. Veysi İhsan Seviğ ve Dr. Funda Tunçel sunum yaptı.
Geniş katılımla gerçekleşen panelin açılış konuşmasını yapan BSMMMO Başkanı Mesut Topcu, yeni TTK hakkında konuştu. Dünya ile entegre olabilen, daha şeffaf bir ekonomik düzene geçiş ve meslekte büyük bir dönüşüm sağlayacağı inancıyla yeni TTK’ya dört elle sarıldıklarını söyleyen Topcu, “Meslek örgütü yöneticileri olarak bu konuda üyelerimizin beklentilerini ve motivasyonunu en üst düzeye taşıdık. Tüm örgütsel imkanlarımızı bu büyük dönüşüm için seferber ettik. Türkiye çapında örneği az görülecek bir eğitim seferberliği yaptık. Bu da bizim en büyük kabahatimiz oldu.”
“Parlamentonun çıkardığı yasayı daha yasa yürürlüğe girmeden kadük edeceğini, anlı şanlı bazı bilim insanlarının popülizm uğruna, iş dünyasını yanlış ve eksik bilgilerle kışkırtacağını tahmin edemedik” diyen Mesut Topcu, “Dünya uygulamalarının aksine düzenleme ve denetleme yetkilerini üzerinde toplayan Kamu Gözetim Kurumu’nun (KGK) tartışılmadan, hiçbir görüş alınmadan ve hem de Anayasa'ya aykırı bir şekilde bir gecede kurulacağını düşünemedik. Denetimden kaçan iş dünyasına hükümetin bu derece tavizkar davranacağını da beklemiyorduk. Geldiğimiz bu noktada, ilgili kurumların kabahati yoksa kabahatli olan bizleriz” dedi.
TEK KİŞİLİK ŞİRKETLER
Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Şenyüz’ün oturum başkanlığını yürüttüğü panelde ilk sunumu, Dr. Ahmet Bumin Doğrusöz gerçekleştirdi. Sunumuna, yeni TTK’da geçen tek kişilik şirket kavramını irdeleyerek başlayan Dr. Ahmet Bumin Doğrusöz, “Tek kişilik şirket kavramı çok eleştirilmiştir. Aslında bu kavramda bir çelişki yok çünkü şirketteki çokluk, pay sahipleri değildir. Payların çokluğudur. Tek kişilik şirket de bir ihtiyaçtır. Batılılar bunu çözmüştür. Ticaret Kanunu’nda da buna yer verilmiştir. Tek kişilik şirketlerin sadece anonim şirketler, limited şirketler, dernekler ve vakıflar tarafından kurulabildiği belirtilmiştir. Ama biz burada, sokaktaki adama dahi tek kişilik şirket kurma olanağı verdik. Bizde de tek kişilik şirketlerin sermaye şirketleri, dernekler ve vakıflar tarafından kurulabileceği hükmü, kanunda yer almalıydı” dedi.
STANDART ŞİRKETLERE DOĞRU
Yeni TTK’nın anonim şirketlere çelik bir korse giydirdiğini ifade eden Dr. Doğrusöz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Artık tek tip, standart şirketlere doğru gidiyoruz. Çıkan yönetmelik ve tebliğlere baktığımızda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın konuya yaklaşımı da bence biraz daha korkunç. Çünkü, bakanlığın çıkartmış olduğu metinler, zaman zaman kanunu da aşmakta, ve kanunu çok sert yorumlamaktadır. Bu kadar katı yaklaşmaya ne gerek var? Şeffaflık ve dürüstlüğün de bir ölçüsünün olması gerekir. Aksi halde, uygulamanın Şirketler Hukuku’nu kilitleyeceğini görürüz. Ticaret Yasası’nı bu derece katı kurallar içerisinde, çelik korse içine alırsanız, bu pek de hayırlı sonuçlar vermez. Ya uygulamanın kanundan sapmasına yol açar. Ya da bir süre sonra kanun, yeniden değiştirilir.”
Panelde, yeni TTK’ya göre, sermaye şirketlerinde denetim konulu sunumunu gerçekleştiren Dr. Funda Tunçel ise denetime tabii şirketler hakkında bilgi verdi.
Dr. Veysi İhsan Seviğ de, “Yeni TTK, bizi belge kullanmaya itiyor” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Herkes, şirketindeki belgeleri, yazışmaları saklayacak. Bunları ayrıca, CD’ye kaydedecek. Ticari işletmesiyle ilgili, her türlü kaydı, geleni-gideni hem CD ortamında, hem de yazılı olarak dosyalayıp saklamak, istenildiği vakit de tüm bunları ispat etmek zorunda olacak.”
Bugüne kadar böyle bir alışkanlık içinde olunmadığını da sözlerine ekleyen Dr. Veysi İhsan Seviğ, “Biz, bakkal Ahmet’in komşusu bakkal Mehmet’ten istediği vakit bir çuval şeker alabileceğine ya da 10 bin TL borç alıp sonra verebileceğine alışmışız. Bu sistemler, anlık denetimlere müsait değildir. Yeni TTK ile her an belgelendirilmiş denetime hazır bir şekilde işletmemizi muhafaza etmek ve yönetmek zorundayız” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz