Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem hayatını kaybetti.
Kanser tedavisi gören İsmail Cem, Akciğer enfeksiyonu teşhisiyle 26 Aralık 2006 tarihinde hastaneye kaldırılmıştı. Cem bu sabah 09.50'de İstanbul Cerrahi Hastanesi'nde hayatını kaybetti.
Acı haberi alan eşi Elçin Cem ve kızı İpek Cem, hastane çıkışında açıklama yaptı. İpek Cem, "26 Aralık'ta hastaneye yatırdık. Son dönemde çok iyiydi. Bilgisayarda oynuyordu. Allah'ın takdiri böyleymiş. Biz de kabul ediyoruz" dedi.
Cenaze, 26 Ocak Cuma günü Teşvikiye Camii'nde kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
GAZETECİLİKTEN SİYASETE UZANAN 67 YIL Eski Dışişleri Bakanlarından İsmail Cem, 67 yıllık, siyasetten gazeteciliğe, TRT yönetiminden sanata kadar dolu dolu bir yaşamı geride bıraktı.
İsmail Cem, 1940 yılında İstanbul'da doğdu. 1959'da İstanbul Robert Koleji'nden ve 1963'te Lozan Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Cem, Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü'nde siyaset sosyolojisi dalında master yaptı.
Cem, 1963 yılından itibaren çeşitli gazetelerde yazı işleri müdürlüğü, genel yayın müdürlüğü yaptı. İsmail Cem, 1971-74 yılları arasında Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şubesi Başkanlığı'nı yürüttü.
Cem'in ülke gündeminde önemle yer alması TRT'nin genel müdürlüğüne atanmasıyla oldu. Milliyet Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaparken, 14 Şubat 1974'te göreve gelen Cem, TRT'de birçok yeniliklere imza attı.
Cem döneminde 10 milyon olan televizyon izleyici sayısı 20 milyona çıktı.
Ancak Cem'in uygulamaları ve yaptığı atamalar muhalefetin sürekli tepkisine neden oldu.
Hükümet değişikliğinin ardından 16 Mayıs 1975'te İsmail Cem'in yerine Nevzat Yalçıntaş atandı. Cem, daha sonra Danıştay tarafından göreve iade edildi, ancak kendisi gazeteciliğe dönmeyi tercih etti.
Siyasi hayatına SHP'de başlayan İsmail Cem, 22 Mayıs 1988'de genel başkanlığa adaylığını koydu. Ancak bu gerçekleşmedi.
İsmail Cem, 1987 ve 1991 seçimlerinde İstanbul'dan, 1995 seçimlerinde Kayseri'den milletvekili seçildi.
7 Temmuz 1995'te Çiller hükümetinde Ercan Karakaş'tan boşalan Kültür Bakanlığı görevini üstlenen Cem, daha sonra CHP'den ayrılarak DSP'ye geçti.
DSP'de TBMM Grup Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen Cem, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) ve Batı Avrupa Birliği (BAB) Asamblesi üyeliklerine, AKPM Sosyalist Grubu Başkanvekilliği'ne seçildi. Cem, AKPM ve BAB Asamblesi Türk Parlamenter Grubu Başkanlığı'nı da yürüttü.
57. hükümetin Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenen Cem, özellikle dönemin Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorga Papandreu'yla kurduğu samimi diyalogla Türk-Yunan yakınlaşmasında etkin rol oynadı.
İsmail Cem, Yunanistan Dışişleri Bakanı Papandreu ile birlikte 2000 yılında dünyada "Yılın Devlet Adamı" ödülünü aldı.
DSP'den ayrılarak YTP'yi kuran Cem, bu partinin Ekim 2004 kurultayında CHP'ye katılma kararı almasının ardından siyasete bu partide devam etti.
Bir süreden beri kanser tedavisi gören Cem, 15 Aralık 2006 tarihinde akciğer enfeksiyonu teşhisiyle İstanbul Cerrahi Hastanesi'nde tedavi görüyordu.
Koyu Galatasaray taraftarı olan Cem'in bir tutkusu da Bonzai idi.Kanarya sevgisi nedeniyle babasıyla birlikte Serinofil Derneği'ne üye olan Cem, Klasik Türk ve Batı müziği dinlemeyi seviyordu.
İsmail Cem'in bir tutkusu da fotoğraf çekmekti. Objektifini pek çok ilginç konuya çeviren İsmail Cem, beş fotoğraf sergisi açmıştı.
İşte İsmail Cem'in yazdığı son şiir
Veda
Çok ileri bir tarihte
Çok yaşlı olarak
Sessizce ayrılmalıyım
Kimseye pek gözükmeden
Ve kimseyi rahatsız etmeden.
Masamın üzerinde
Dünden kalan işler
Tamamlanmamış yazılar
Okunmayı bekleyen kitaplar
Ve anılar ve umutlar.
Filleri kuyruğundan çekerek
Tepeleri aşırtmaktı görevim
Günler bitti filler tükenmedi
Ben elimden geleni yaptım
Gerisini siz tamamlayın.
Boşa geçmedi hayatım
Daha fazlası olabilirdi ama
'Buna da şükür' demeliyim
İşte sevgili dostlar
Ben böyle veda etmeliyim.
New York, 1995