HABER

İsmini Kürtçe olarak değiştiren olmadı

DİYARBAKIR (İHA) - Türkiye'de bir dönem yasak olan Kürt alfabesinde geçen "X, W ve Q" harflerinin kullanım yasağının kalkmasının üzerinden yaklaşık 5 ay geçmesine rağmen, Diyarbakır'da ismini Kürtçe olarak değiştiren olmadı.

İçişleri Bakanlığı genelgesiyle 24 Eylül 2004 tarihinden itibaren serbestlik kazanan harf yasağı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde beklenen ilgiyi görmedi. "X, W ve Q" harflerinin 5 ay önce yasak olmaktan çıkmasına rağmen, Diyarbakır Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'ne ismini Kürtçe olarak değiştirmek için müracaat eden çıkmadı. Harf yasağının olduğu dönemlerde Kürtçe isimlerden dolayı büyük sıkıntıların yaşandığını belirten Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Adnan Çakıbay, "Harf yasağının olduğu dönemlerde sıklıkla gelen Kürtçe isim başvurularını geri çeviriyorduk, ancak 24 Eylül 2004 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeyle birlikte nüfus cüzdanlarında "X, W ve Q" harflerinin kullanımı serbestlik kazandığı için, artık bu harflerin bulunduğu isimleri isteyen kişilerin nüfusa tescillerini yapıyoruz. 2005 yılının son 3 ayında, Diyarbakır'da yeni doğan 8 bin 500 çocuğa nüfus cüzdanı verdik. Bunların içerisinde yüzde 5'inden az bir kesim, Kürtçe isim talebinde bulundu. Çocuğuna Kürtçe isim verenlerin büyük çoğunluğunun tercih ettikleri bu isimler içerisinde, yasak olan "W ve Q" harfleri bulunmuyor. En çok talep edilen isimler ise, "Helin, Zozan, Baran, Rojda ve Berivan" oluyor. Bu isimler içerisinde de daha önce yasaklı olan harfler yok zaten" dedi.

Çocuklarına Kürtçe isim vermek isteyen kişilerin geçmişte sıkıntılar yaşadığını ifade eden Adnan Çakıbay, "Yasak harflerin serbestliği konusunda yasal sürenin başlamasının ardından, artık isteyen herkes ismini Kürtçe olarak değiştirebiliyor. Ancak, Kürtçe isim için daha önce müracaat eden kişiler, vaktinde bu isimler üzerinde diretip, adli mercilere başvuruda bulunmuş olmalarına rağmen, şu anda ismini Kürtçe olarak değiştirmek için bize müracaat eden olmadı" şeklinde konuştu.
İlk yasaklı harflerin bulunduğu Kürtçe ismi, Türkiye Cumhuriyeti ve aynı zamanda İsveç vatandaşı olan Mirza Agni kullandı. Agni, 2.5 yaşındaki kız çocuğuna Türkçe'de 'Kuş Yuvası ve Çiseleyen Yağmur' anlamına gelen "Helin Xunav" ismini koyarak söz konusu yasağı delmişti.

En Çok Aranan Haberler