İSTANBUL (İHA) - İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği (İSMMMD) Meslekte Birlik Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Abdülaziz Ural, Anayasa Mahkemesi'nin 5510 sayılı "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun bazı maddelerini iptal ederek Anayasa'nın "eşitlik" ilkesini göz ardı ettiğini ve memurlar lehine düzenleme istediğini bildirdi.
Abdülaziz Ural yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa'nın 10. Maddesi'nde yer alan, "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar" ilkesini hatırlattı.
"HUKUKİ DAYANAĞI YOK" Anayasa Mahkemesi'nin sosyal güvenlikte memurlar lehine Anayasa'daki "eşitlik" ilkesine aykırı düzenleme yapmasının anlaşılır olmaktan uzak olduğunu vurgulayan Ural, "Bu kararın hukuki dayanağı yoktur. Memurların iş güvenliği konusundaki ayrıcalıkları da düşünüldüğünde iptal kararının geri çekilerek yeniden bir düzenleme yapılması gerekmektedir" dedi.
Yasa ile prime tabi her türlü kazançtan ödeme alınması öngörülürken memurların böyle bir yükümlülükten çıkarılmasının kararın Anayasa'ya aykırılığını ortaya koyduğuna dikkat çeken İSMMMD Meslekte Birlik Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ural, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına, "Özel kesim işçi ve işverenlerinden alınan primler helal, kamu işvereninden alınan primler haram mı olmaktadır? Bunun mantığı acaba Sayın mahkeme üyelerinin maaşlarının azalma korkusu mudur?" şeklinde tepki gösterdi. Ural, ayrıca serbest çalışanlarla ilgili Sosyal Güvenlik Destekleme Primi'nin iptal kararına katılmakla birlikte bağımlı çalışan emeklilerle serbest çalışanlar arasında da bir ayrımcılık oluşturulduğunu da kaydetti.
ANAYASA'YA AYKIRI DİĞER DÜZENLEMELER Yine SSK ve Bağkurlular için ağız ve diş tedavisi masrafının yarısının ödeneceğine dair 63. maddenin (d) bendinin kamu görevlileri yönünden yürürlüğünü durduran Anayasa Mahkemesi'nin aynı hükmü işçi ve esnaf yönünden uygun bulmasının hukuki açıdan tartışılır olduğunu belirten Ural, diğer taraftan mahkemenin serbest çalışanlar yönünden iş göremezlik ödeneği ödeme koşullarını düzenleyen hükmü de iptal etmesini anlayamadıklarını söyledi.
Ural, "Kuruma borcu olan kişiye niçin iş göremezlik ödeneği yapılacaktır? Sağlık hizmetini alan kişiye ayrıca para ödenmesi için borcunu ödemek koşulu adil midir?" diye sordu. İSMMMD Yönetim Kurulu Başkanı Abdülaziz Ural, Sosyal Güvenlik Reformu'nu baştan sakat hale getiren iptal kararıyla ilgili gerekçenin bir an önce yeniden yazılarak yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Anayasa Mahkemesi, 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girecek, 5510 sayılı "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu"nun bazı hükümlerini 16 Aralık'ta iptal etmişti. Buna göre, Kanun'un 28. maddesinin 2. fıkrasının, kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 9000 gün primi bildirilmiş olması şartıyla yaşlılık aylığının bağlanacağına ilişkin hükmü "kamu görevlileri" yönünden kabul etmemişti. Bu hükmün iptali istemi, "kamu dışında çalışanlar" yönünden ise reddedilmişti. Kanun'un 29. maddesindeki aylık bağlama oranlarının düşürülmesi ve yaşlılık aylığının hesaplanmasında değişiklik öngören hükümleri de iptal edilmişti.