Demirin vücutta emilimini artırmak için diğer besinlerle birlikte tüketilmesinin faydalı olacağını kaydeden Budak, şu bilgileri verdi:
"Aslında sadece ıspanak değil, semizotu, asma yaprağı ve pazı gibi bazı yeşil yapraklı sebzeler de demir bakımından oldukça zengindir. Ancak bitkisel besinlerde bulunan demirin vücutta emilimi yüzde 4-5 oranındadır. Et, karaciğer ve yumurta gibi hayvansal besinlerdeki demirin emilme oranı ise yüzde 15-30 arasındadır. Yani vücut, hayvansal besinlerdeki demiri daha iyi kullanmaktadır.
Bitkisel besinlerdeki demirin emilme oranının artırılması, diğer besinlerle birlikte alınmasıyla sağlanabilir. Bu nedenle bitkisel besinler, hayvansal besinlerle birlikte üketilmelidir. Bununla beraber sebze veya meyvelerde bol miktarda bulunan C vitamini de besinlerle alınan demirin vücutta emilmesini kolaylaştırır."
ISPANAK-YOĞURT
Türk mutfağının geleneksel uygulaması olarak bilinen ıspanakla birlikte yoğurt üketilmesinin, demirin vücutta kullanılması açısından faydalı olduğunu ifade eden Nurten Budak, şöyle devam etti:
"Ispanakla birlikte yoğurt tüketilmesi, yemeği lezzetlendirmesinin yanı sıra demirin emilimini artırması açısından da faydalıdır. Bu nedenle ıspanakla yapılan yemeklerin yoğurtla birlikte tüketilmesini tavsiye ediyoruz.
Demir bakımından zengin olan ıspanağın protein içeriği, yoğurtla birlikte tüketilmesi sonucunda artıyor. Böylece yemeğin besin değeri artıyor ve daha dengeli beslenme sağlanıyor. Ispanağın içeriğinde bulunan okzalat adı verilen maddenin, yoğurttaki kalsiyumun vücutta emilmesini azalttığı yönündeki görüş de yanlıştır. Çünkü ıspanakta da yoğurt gibi kalsiyum vardır."