Katalonya'da azınlık hükümeti olarak iktidarda bulunan "Junts pel Si" (Evet için Birlik) ittifakı ve ona dışarıdan destek veren aşırı sol görüşlü "Halk Birliği Adaylığı" (CUP) partilerinin sunduğu "cumhuriyet yönetimi şeklinde bağımsız Katalonyadevleti ilan edilmesi ve bununla bağlantılı yapıcı sürecin başlatılması" başlıklarındaki karar önerileri parlamentodaki oylamada kabul edildi. Kararın ardından tepkiler peş peşe geldi. İspanya'da merkezi yönetim Katalan yönetimini görevden alırken, Dışişleri Bakanlığı'ndan da bağımsızlık ilan eden Katalonya Özek Bölgesi ile ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada 'Katalonya Özerk Bölgesi Parlamentosu'nun bugün öğleden sonra aldığı bağımsızlık ilanı kararı doğru yönde atılmış bir adım teşkil etmemektedir" ifadelerine yer verildi.
PROTESTO EDİP GENEL KURUL SALONUNU TERK ETTİLER
"Junts pel Si" ve CUP'un verdiği öneriyle gizli olarak yapılan oylamadan 70 "evet", 10 "hayır" ve 2 "boş" sonucu çıktı. "Catalunya si que es pot" partisi dışında muhalefetteki tüm siyasi partiler oylamaya katılmayarak, protesto etmek için genel kurul salonunu terk etti. Halk Partisinden (PP) milletvekilleri salonu terk ederken genel kurul koltuklarına İspanya ve Katalonya bayrakları bıraktı.
KATALONYA'NIN ÖZERKLİĞİ KALDIRILDI
İspanya Senatosu, Katalonya özerk yönetimi hükümetinin feshedilmesi ve 6 ay içinde erken yerel seçime gidilmesini öngören anayasanın 155. maddesini uygulaması için merkezi hükümete yetki verdi. İspanya'da Bakanlar Kurulu'nun 21 Ekim tarihinde aldığı, Katalonya özerk yönetimi için anayasanın 155. maddesinin uygulanması talebi Senato'da oylandı. Oylamada 214 "evet" ve 47 "hayır" sonucu çıktı.
Resmi Gazete'de yarın yayınlanıp hemen yürürlüğe girmesi öngörülen 155. madde, merkezi hükümete Katalonya yerel hükümetini feshetme yetkisi veriyor. 155. madde, yerel hükümetin fesh edilmesine olanak sağlasa da, özerkliğin alınmasını içermiyor. Ancak gözlemciler, Katalonya hükümetinin son bağımsızlık ilanı sonrası, yerel hükümetin yetkilerinin de Katalonya yönetiminden alınabileceği yorumunu yapıyor.
PARLAMENTO FESHEDİLDİ, KATALAN YÖNETİMİ GÖREVDEN ALINDI
Kararın ardından İspanya'da merkezi yönetim, Katalan yönetimini görevden aldı. Öte yandan Katalonya parlamentosunun feshedildiği ve 21 Aralık'ta seçimlere gidileceği açıklandı.
"HUKUK DEVLETİ TEKRAR İNŞA EDİLECEKTİR"
Öte yandan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya yerel parlamentosunun aldığı tek taraflı bağımsızlık kararı sonrasında twitterdan yayınladığı mesajda, "Tüm İspanyolların sakin olmasını istiyorum. Hukuk devleti, Katalonya'daki yasallığı tekrar inşa edecektir." diye yazdı. Başbakan Rajoy ayrıca gerek 155. madde ile ilgili verilen yetki gerekse Katalonya yerel parlamentosunda alınan kararları değerlendirmek üzere Bakanlar Kurulu'nun TSİ 19.00'da acil toplanacağını duyurdu.
İspanyol haber ajanslarından verilen bilgilerde, merkezi hükümetin Katalonya yerel parlamentosunda alınan kararları Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağı ve mahkemenin Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık kararını geçersiz sayacağı belirtildi.
"BARIŞÇIL OLARAK CEVAP VEREN BİR TOPLUMUZ"
Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont da Katalan halkına "ülkesini barışçıl, onurlu ve yurtseverlikle koruması" çağrısında bulundu. Tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrasında Katalonya yerel parlamentosunun koridorlarında bekleyen bağımsızlık yanlısı siyasetçilere, belediye başkanlarına ve sivil toplum temsilcilerine hitaben bir konuşma yapan Puigdemont, "Biz her zaman barışçıl olarak cevap veren bir toplumuz. Bundan sonra hepimizin ülkemizin nabzını en iyi şekilde tutması gereken bir döneme giriyoruz." ifadelerini kullandı.
29 EKİM'DE GÖSTERİ DÜZENLENECEK
Katalonya Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras da "Tüm Katalonya vatandaşlarına sakin, alçakgönüllü ve sorumlulukla hareket etmeleri çağrısında bulunuyorum." şeklinde konuştu.
Öte yandan tek taraflı bağımsızlık ilanı ile birlikte binlerce bağımsızlık yanlısı Katalan Barselona'da sokaklara döküldü. Ayrılıkçı Katalan bayrakları ile Katalonya yerel parlamentosu ve başkanlık binaları önünde toplanan kalabalık "bağımsızlık" sloganları attı. Bağımsızlık karşıtı sivil toplum örgütlerinin ise 29 Ekim'de Barselona kentinde gösteri düzenleyeceği duyuruldu.
"İSPANYA BİZİM TEK MUHATTABIMIZ"
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Katalonya'nın bağımsızlık ilan etmesiyle ilgili olarak, "AB için hiçbir şey değişmedi. İspanya, bizim tek muhatabımız olmayı sürdürüyor." dedi.
Tusk, Katalonya'nın bağımsızlık ilanının ardından sosyal medya hesabından kısa bir açıklama yaptı. AB açısından değişen bir şey olmadığını kaydeden Tusk, " İspanya, bizim tek muhatabımız olmayı sürdürüyor." ifadesini kullandı. Tusk, bağımsızlık ilanı karşısında İspanyol hükümetinin güç kullanmaktan kaçınmasını umduğunu da dile getirdi.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'DEN AÇIKLAMA
Birleşmiş Milletler (BM), Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilanına ilişkin taraflara "İspanya anayasası çerçevesinde siyasi ve yasal kanallar kurularak çözüm bulunması" çağrısı yaptı. BM sözcülerinden Farhan Haq, günlük basın brifinginde Katalonya'nın bağımsızlık ilanıyla ilgili "BM Genel Sekreteri tarafları İspanya anayasası çerçevesinde siyasi ve yasal kanallar kurularak çözüm aramaya teşvik ediyor." dedi.
"AB'DE HİÇBİR ÜLKE BAĞIMSIZLIK İLANINI TANIMAYACAK"
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Katalonya'nın İspanya'dan tek taraflı bağımsızlık ilanını tanımayacağını bildirdi. Tajani, yazılı açıklamasında, bağımsızlık ilanının hukukun üstünlüğü, İspanyol anayasası ile Katalonya'nın özerklik statüsünün ihlali olduğunu kaydederek "AB'de hiç bir ülke, bu bağımsızlık ilanını tanımayacak" ifadesini kullandı.
Her zamankinden daha fazla hukukun üstünlüğünün sağlanmasına ihtiyaç olduğunu belirten Tajani, bunun diyalog ile tüm Katalanların özgürlük ve haklarının garanti altına alınması temelinde yapılması gerektiğini ifade etti.
NATO GENEL SEKRETERİ: İSPANYA'NIN İÇ İŞLERİYLE ALAKALI
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İspanya'nın önemli bir müttefik olduğunu belirterek, Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilanının İspanya'nın iç işleriyle alakalı bir konu olduğunu ifade etti.
AA muhabirinin sorusu üzerine yazılı açıklama gönderen NATO'nun mesajında Stoltenberg'ın şu ifadelerine yer verildi:
"İspanya NATO için önemli bir müttefik ve ortak güvenliğimize katkıda bulunuyor. Katalonya konusu İspanya'nın iç işleriyle alakalı bir konu ve İspanya'nın anayasal düzeni çerçevesinde çözümlenmeli."
BİRLEŞİK KIRALLIK BAĞIMSIZLIĞI TANIMAYACAĞINI AÇIKLADI
Birleşik Krallık, Katalonya özerk yönetim parlamentosunun tek taraflı bağımsızlık ilanını tanımayacağını açıkladı. Birleşik Krallık Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, “Birleşik Krallık Katalonya özerk yönetim parlamentosunun tek taraflı bağımsızlık ilanınını tanımıyor ve tanımayacaktır. Karar İspanya mahkemeleri tarafından yasadışı olarak tanımlanan bir oylamaya dayanmaktadır." ifadesine yer verildi.
Açıklamada İspanya’da hukukun egemenliğinin korunmasının, anayasaya saygı duyulmasının ve İspanya’nın bütünlüğünün muhafaza edilmesinin istendiği vurgulandı.
İSKOÇYA BAŞBAKANI'NDAN KATALONYA'YA DESTEK
Öte yandan İskoçya bölgesel yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon ise sosyal paylaşım platformu Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Duruma saygı duyuyoruz. Katalonya halk kendi geleceğine karar verme yetisine sahip olmalı." ifadesini kullandı.
DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA!
Dışişleri Bakanlığı'ndan tek teraflı olarak bağımsızlık ilan eden Katalonya Özek Bölgesi ile ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada 'Katalonya Özerk Bölgesi Parlamentosu'nun bugün öğleden sonra aldığı bağımsızlık ilanı kararı doğru yönde atılmış bir adım teşkil etmemektedir" ifadelerine yer verildi.
AA