İspanya anayasasının 155. maddesi, Madrid hükümetinin Katalonya'nın özerkliğini askıya almasına izin veriyor. İspanya Adalet Bakanı Catala, İspanya'nın Katalonya bölgesinin bağımsızlık ilan etmesinin önüne geçmek için yasaların el verdiği her şeyi yapacağını açıkladı.
Katalonya Özerk Yönetimi Hükümetinin Başkanı Carles Puigdemont, referandum seçimlerinde yüzde 90'dan fazla oy aldıktan sonra 'bağımsızlık ilan etme haklarının olduğunu' açıklamıştı.
AB: YASAL DEĞİL
Avrupa Birliği Komisyonu, Katalonya'da dün gerçekleştiren referandumun ardından yaptığı açıklamada, referandumun 'yasal olmadığını' ifade etti.
Avrupa Birliği Komisyonu, Katalonya’da dün gerçekleştiren referandumun ardından yaptığı açıklamada, referandumun ‘yasal olmadığını’ ifade etti. Referandumu ‘İspanya’nın iç sorunu’ olarak niteleyen komisyon, ‘diyalog yolu seçilmelidir’ dedi.
AB’nin açıklamasının ardından bir açıklama da Almanya’dan geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Michael Roth, İspanya’nın Katalonya özerk bölgesinde dün düzenlenen ve yüzde 90 ‘evet’le sonuçlandığı açıklanan bağımsızlık referandumuna ilişkin “Ayrılıkçılık sorunları çözmez” dedi.
ALMANYA: AYRILIKÇILIK SORUN ÇÖZMEZ
Almanya Dışişleri Bakan Yardımcısı Michael Roth ise referandum konusunda önemli bir açıklamada bulundu. Roth, "Bütün Avrupa Birliği üye ülkeleri, katı bir şekilde hukukun üstünlüğü ve demokrasiye bağlı kalmalıdır" ifadesini kullandı.