Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü yetkilileri piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında Isparta’da elektrikli ekipmandan, tekstil ürününe, hazır ambalajlanmış mamül ürünlerden, akaryakıt istasyonlarına kadar bütün ürün gruplarını denetledi.
İl Müdürü Mehmet Albayrak, denetimlerle ilgili tüketiciyi rahatlatan açıklamalarda bulundu. Isparta’da ticaretle iştigal eden esnafın her türlü ürün grubunda kaliteye önem verdiğini belirten Albayrak, “Isparta piyasasında dolaşan ürünlerin yüzde 80’i dışarıdan geliyor. Ama standartlara uygun ürün getiriyorlar. Isparta’da kalitesiz ürün yok. Bu nedenle de cezai işlem miktarı yok denecek kadar az. Tüketicilerin rahatlıkla kullanabileceği ürünlerin piyasada dolaşıyor olması sevindirici” diye konuştu.
Isparta akaryakıt istasyonlarının tamamı denetlenen iller arasında yer aldı. Bilim Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Mehmet Albayrak, geçtiğimiz yıl il genelinde toplam 119 akaryakıt istasyonunun denetimden geçirildiğini kaydetti. Bu denetimlerde pompa sayılarının da dikkate alındığını kaydeden Albayrak, 1511 adet pompanın denetimden geçtiğini iletti. Albayrak, sadece 23 pompa sayacının süresinin geçmiş olmasından ötürü işlem yapıldığını aktardı. Akaryakıt istasyonlarından alınan numunelerin temiz çıktığını ve tüketicilerin rahatlıkla istasyonlardan akaryakıt alabileceklerini söyleyen Albayrak, “Isparta’da müstakil 16 akaryakıt, müstakil 4 LPG akaryakıt ve LPG’nin birlikte olduğu 85 istasyon var. İl genelindeki tüm istasyonların lisansı var. Denetimlerde sadece pompa değil ürün de denetlendi. 202 numune ulusal standartlar açısından değerlendirmeye tabi tutuldu” diye konuştu. Isparta’nın akaryakıt karnesinin iyi olduğunu bildiren Albayrak, “Geçtiğimiz yıl Kasım ayında çapraz denetim dediğimiz diğer illerden gelen denetim elemanlarıyla beraber denetim yapıldı. Isparta’nın akaryakıtı yapılan denetim sonuçlarına göre, kaliteli, serbest dolaşabilir nitelikte ürün olduğu görüldü” dedi.
Öte yandan can güvenliğini tehdit eden "denetimsiz asansörler" sorununa el attıklarını açıklayan Albayrak, asansörün piyasaya arz edildiği tarihten itibaren ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere olmak üzere, her asansörün yıllık kontrolünün yapılmasının zorunlu hale getirildiğini bildirdi. Albayrak, “Yıllık kontrol neticesinde, asansörün çalışmasında can ve mal güvenliği açısından bir tehlike söz konusu ise, asansörün çalışmasına can ve mal güvenliği sağlanıncaya kadar izin verilmeyecek. Buna rağmen, asansörün çalıştırılmasından bina sorumlusu sorumlu olacak. Asansörde meydana gelebilecek bir kaza sonrasında, yıllık kontrol tekrarlanacak. Yıllık kontrol faaliyetine ilişkin istatistiki bilgiler ilgili idarece kayıt altına alınıyor ve Bakanlığa bildiriliyor. Asansörlerde aylık bakım ve servis hizmeti veren asansör monte eden veya onun yetkili servisinin, bu Yönetmelikte belirtilen asgari şartlara uygun hizmet sunup sunmadığına dair denetim, Bakanlık tarafından yapılıyor” şeklinde konuştu.
Akaryakıt piyasasının vatandaşların can ve mal güvenliğini doğrudan ilgilendirmesinden dolayı bu alandaki denetimleri çok önemsediklerini belirten Albayrak, usulsüzlüklerin vatandaşların maddi kaybına da sebep olduğuna dikkati çekti. Denetimlerin sıklaştırılmasının önemli bir caydırıcılığa sahip olduğunu ifade eden Albayrak, “Kimsenin vatandaşımızın can ve mal güvenliğini tehdit ederek, parasını gasp etmesine müsaade etmeyiz. Bu nedenle, akaryakıt piyasalarına yönelik denetimleri daha yaygınlaştırmak ve daha etkin bir şekilde yürütmek istiyoruz. Tüketicilerimizin hak ve menfaatlerini korumak için denetimlere geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da aralıksız bir şekilde devam ediyoruz” açıklamalarında bulundu.
Piyasa gözetimi ve denetimi (PGD) faaliyetlerinin, piyasaya sunulan ürünlerin teknik mevzuatına uygunluğunu sağlamak, tüm kullanıcıların sağlığını, can ve mal güvenliğini sağlamak yönünden bir çok yarar sağlamakta olduğuna dikkat çeken Albayrak, “Etkin bir piyasa gözetimi ve denetimi sistemi, hem mevzuatına uygun ürünleri piyasaya sunan üreticileri hem de milli üretimi ithalatta, haksız rekabete karşı koruyan önemli bir araçtır. Ürünlerin piyasaya arzı veya dağıtımı aşamasında, ürün piyasada veya gerektiğinde kullanımda iken, ilgili teknik düzenlemeye uygun olarak üretilip üretilmediğini, güvenli olup olmadığını denetlemek veya denetlettirmek, güvenli olmayan ürünlerin güvenli hale getirilmesini temin etmek, gerektiğinde yaptırımlar uygulanmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen her türlü faaliyeti kapsar” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz