Gazetenin haberinde Suriye'nin, Doğu Avrupa'dan satın aldığı silahlarla, Rus yapımı jet motorlarını, Rus tank motorlarını ve eski Çekoslavakya yapımı uçaklara karşı füzeleri kendi limanlarında kamyonlara yükleyerek Irak'a gönderdiği belirtildi.
Habere göre, Suriye'nin Irak'a gönderdiği silahlar arasında modernize edilmiş T-55 tank motorları, Bulgaristan'dan alınmış T-72 tank yedek parçaları, Rusya'dan askeri kamyonlar, Çekoslavakya'dan uçaklara karşı roketler, Ukrayna'dan MİG 29'lar için 80 motor ve radar sistemleri bulunuyor.
Suriye'nin ayrıca Irak'a MİG 21, 23 ve 25'ler için yedek parçalarla, Macaristan ile Sırbistan'dan satın aldığı ekipmanları da gönderdiği iddia edildi. Silahların Irak'a transfer edilmesiyle birlikte Suriye, BM Güvenlik Konseyi'nin Irak'a uyguladığı silah satışı ambargosunu doğrudan ihlal etti.
İsrailli ve ABD'li yetkililer, 2 ülke arasındaki ilişkilerin silah anlaşmalarının kamuflajının aralarında çok yakın askeri işbirliği bulunduğu anlamını taşıdığı yorumunu yaptı.
Haaaretz gazetesine konuşan kaynaklar, 2 ülke arasındaki ilişkilerin Beşir Esad'ın Suriye'de yönetime gelmesinden sonra geliştiğini öne sürdü. Kaynaklar, Irak'a silah gönderilmesi talimatının Beşir Esad'dan gelmesi gerektiğini ve bu hareketinin babası Hafız Esad'ın Saddam Hüseyin'e yürüttüğü pozisyondan çok uzak olduğunu işaret etti. Hafız Esad, Körfez savaşında Saddam'a karşı batı ile birlikte hareket etmişti.
Kaynaklar ayrıca, Beşir Esad'ın ABD'nin yönetimden indirmek istediği Saddam'a silah göndererek bölgede anlamlı bir stratejik hamle yaptığına dikkati çekti.
Haaretz gazetesi, Saddam'ın da İran'dan Suriye'ye gönderilen silahların Irak'tan geçmesine izin verdiğini iddia etti. Irak ile Suriye'nin, yeni ticari işbirliğinin geliştirilmesi için silah satın almayı amaçlayan benzin şirketleri kurduğu ileri sürüldü.
Gazetenin iddiasına göre, bu şirketlerden biri, Suriye Savunma Bakanı Firas Talas'ın oğluna ait ve Irak'tan petrol satın alıyor.