Abir Aramin, 2007 yılında bir gün şeker almaya gittiği sırada İsrail sınır güvenliğinin silahından çıkan kurşunla vurulup öldüğünde sadece 10 yaşındaydı. İsrail mahkemesinin dün açıklanan kararıyla Abir’in ailesine 430 bin dolar tazminat ödenmesine karar verildi.
Kudüs bölge mahkemesi, dün aldığı kararla, Abir’in ölümünden sorumlu tuttuğu İsrail devletinin, Abir’in “kaybolan yılları”, ölümü sonrasında yaşanan olaylar ve cenaze masrafları karşılığında 430 bin dolar ödemesine karar verdi.
Yargıç Orit Efal-Gabai, kararın gerekçesinde, Abir’e isabet eden kurşunların emirlere itaatsizlik edilerek ateşlendiğini belirtti.
İsrail asliye hukuk mahkemesinin, 13 ay önce, Abir’in Ocak 2007’de bir sınır güvenliğinin silahından çıkan kurşunla ağır yaralandığına ve daha sonrasında hayatını kaybettiğine hükmetmesine karşın, hiç kimse adalet önüne çıkarılmamıştı.
İsrailli yetkililer ise Abir’in Filistinli protestocuların attıkları taşlardan birinin isabet etmesi sonucu yaralandığı yönünde ısrarcı açıklamalar yapmıştı.
GÖRGÜ TANIKLARI GÜVENLİK GÖREVLİLERİNİ SUÇLAMIŞTI
Davaya konu olan olay şöyle gelişti: Kudüs yakınlarında, Anata kasabasında yaşayan Abir, kız kardeşi ve iki arkadaşıyla birlikte matematik sınavının ardından şeker almak için dışarı çıktı. Görgü tanıkları, olay sırasında İsrail sınır güvenlik aracının kızların yanına yaklaştığını ve bir grup erkek çocuğun, araca taş attığını söyledi.
Karşılığında açılan ateş sırasında kurşunlardan biri başına isabet eden Abir, hastaneye götürüldü. Abir iki gün sonra hayatını kaybetti. Polis müfettişleri, görgü tanıklarının ifadelerine karşın, küçük kızın lastik kurşunun isabet etmesi sonucu öldüğü yönünde bir kanıt olmadığını belirterek dosyayı kapattı.Aramin ailesinin açtığı davada, geçtiğimiz Ağustos ayında, yargıç Abir’in ölümünün “kesinlikle haksız” olduğuna ve sınır güvenliğinin ihmalkar davrandığına ya da emirlere uymadığına kanaat etti.
BABASI "ÇOCUĞU" DEĞİL "DEVLETİ" SORUMLU TUTTU
Abir’in babası Bassam Aramin, “18 yaşındaki bir çocuğu, 10 yaşındaki masum bir kızı vurmakla suçlayamayacağını” bu yüzden de olaydan İsrail hükümet polisini sorumlu tuttuğunu belirtti.
Daha önce 7 yıl boyunca hapiste kalan Baba Aramin, bu süre içinde şiddeti kınayan açıklamalar yapmıştı. Aramin, 2007 yılında Guardian’a verdiği röportajda, “Diyalogla radikallerin fikirlerini değiştirebileceğinizi öğrendim. Ancak sadece savaşmak tepkiden başka bir şey getirmiyor” demişti.
Mahkemenin dün açıklanan kararının ardından Aramin ailesinin avukatı Ynet sitesine yaptığı açıklamada, “Adaletin yerini bulmasından memnunuz. Aramin bir barış aktivisti ve olaydan bu yana tavrı değişmedi. Bu hikayenin olumlu tarafı da budur” dedi.