HABER

İsrail polisi Mescid-i Aksa'ya girdi

Güvenlik güçleri, Kudüs’teki Mescid’i Aksa’ya baskın düzenleyerek Filistinli protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Bir polis yetkilisi, göstericilere ses bombasıyla da müdahale edildiğini, protestocuların da polise taş atarak karşılık verdiğini ifade etti.

Göstericiler, İsrail parlamentosu Knesset’te akşam saatlerinde görüşülecek tasarıyı protesto ediyor. Tasarı, Mescid-i Aksa’nın tamamen İsrail kontrolüne alınmasını öngörüyor.

Likud Partisi’nden radikal görüşleriyle bilinen Milletvekili Moşe Feliyn’in sunduğu yasa tasarısı, "Mescid-i Aksa'da Ürdün yerine İsrail egemenliğinin” kabul edilmesini öngörüyor.

Ancak Başbakan Binyamin Netanyahu’nun da karşı çıktığı tasarının mecliste büyük bir kesim tarafından destek görmesi beklenmiyor.

İsrail ve Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te Arabe Vadisi'nde imzalanan Ürdün-İsrail barış anlaşmasına göre, Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki vakıflar, Ürdün Vakıflar ve Kutsal Değerler Bakanlığı'na bağlı Kudüs Vakıflar Dairesi himayesine bırakılmıştı.

İsrail'in eski Başbakanı Ariel Şaron, 2000 yılında yüzlerce korumasıyla Mescid-i Aksa’yı ziyaret edince ikinci intifada başlamıştı. Ayaklanan Filistinliler, Şaron’un Kutsal Mescid-i Aksa’ya girmesini protesto etti.

Barış görüşmeleri

İsrail ve Filistin arasındaki barış görüşmeleri üç yıllık aradan sonra ABD’nin arabuluculuğuyla Temmuz ayında yeniden başladı.

Dışişleri bakanlığındaki ilk yılında İsrail ve Batı Şeria’ya on bir ziyaret gerçekleştiren John Kerry, taraflar arasında olası nihai statü anlaşmasının genel hatlarını içeren bir taslak çerçeve üzerinde anlaşma sağlamaya çalışıyor.

Müzakereleri dokuz ay sürdürme sözü veren tarafların anlaşmak için Nisan sonunda kadar zamanı var.

Filistinliler, 1967 yılında İsrail tarafından işgal edilen Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze’nin dahil olduğu topraklarda bağımsız bir devlet kurmak istiyor. Ancak yaklaşık 20 yıldır süren İsrail-Filistin müzakerelerinde bir türlü sonuç elde edilemiyor.

En Çok Aranan Haberler