İsrail ve Filistin daha 3 ay önce ABD'nin Annapolis kentindeki toplantıda bir araya gelmişti. İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Filistin sorunu için görüşmelere devam etme kararı almıştı. Ama önce İsrail, Hamas'ın gönderdiği roketleri durdurmak için Gazze'ye girdi.
OKUL BASKINI FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN...
Üç gün süren kara harekatında yarısı sivil 120'den fazla insan öldü. Önceki gece de Hamas, misilleme yaptı. Kudüs'teki Mercaz Harav din okulunda bir süre şoförlük yapan İsrailli Arap Ala Ebu Deyn, elinde bir koliyle okula girdi. Tanındığı için dikkat çekmeyen Deyn, kütüphaneye gitti. Kolideki kaleşnikof tüfeğini çıkararak ateş etmeye başladı.
OKUL BASKINI FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN...
600 MERMİ ATTI Deyn birkaç dakika içinde 600 mermiyi öğrencilerin üzerine sıkarken, öğrenciler çığlık çığlığa kaçışmaya çalıştı. Saldırıda 15-26 yaşlarında 8 öğrenci öldü, 11'i de yaralandı. Bu sırada silah seslerini üst kattan duyan bir öğrenci aşağı inerek kendi silahıyla Deyn'e iki el ateş edip yaraladı. Yere düşen Deyn ateşe devam ederken, binaya giren güvenlik görevlileri saldırganı öldürdü. Saldırının ardından olay yerinde toplanan öğrenciler "Araplara ölüm" diye bağırırken, Gazze'de sevinç gösterileri başladı. OKUL BASKINI FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN...
İSRAİL İSTİHBARAT ALAMADI
Saldırıyı kimin üstlendiği konusu ise arapsaçına döndü. Önce Hamas üstlendi, ardından daha önce duyulmamış "Celile'nin Özgürlüğü" adındaki bir örgüt saldırıyı kendilerinin düzenlediğini öne sürdü. Ancak Hamas dün akşam sorumluluğu yeniden üstüne aldı. İsrail istihbaratına göre bu saldırıda ilk kez, herhangi bir örgütle bağlantısı olmayan bir İsrailli Arap bireysel hareket etti. Bu nedenle saldırı öngörülemedi. İsrail istihbarat örgütü Şin Bet şimdi bu tip saldırılara karşı nasıl önlemler alabileceğini tartışıyor.
OKUL BASKINI FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN...
SALDIRGAN SESSİZ BİRİYDİ
Kudüs'teki kanlı olaydan sonra saldırganın kimliği Ala Ebu Deyn olarak açıklandı. 25 yaşındaki Filistinli genç, Kudüs'ün Arap mahallerinden Jabel Mukaber'de, ailesiyle birlikte yaşıyordu. İsrail polisi olaydan sonra Deyn'in 10 akrabasını gözaltına aldı. Gencin evinde saldırının duyulmasından sonra Hamas ve Hizbullah bayrakları asıldı, ancak İsrail askerleri daha sonra bayrakları kaldırdı. Aile, taziyeleri kabul ederken, akrabaları Deyn'i "kahraman" olarak tanımladı.
Aile, Deyn'in sessiz ve dindar bir genç olduğunu ancak hiçbir militan gruba üye olmadığını söyledi. Mercaz Harav dini okulunda bir süre şoförlük yapan Deyn, İsrail kimliği taşıyordu. Ailesiyle son olarak perşembe akşamı bir araya geldi ve yatsı namazını kılmak için evden ayrıldı. Kızkardeşi, Deyn'in Gazze'deki olaylar nedeniyle bir haftadır gözüne uyku girmediğini ve yaz aylarında evlenme planı yaptığını söyledi.
OKUL BASKINI FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN...
GÜVENLİK KONSEYİ KINAYAMADI
BM Güvenlik Konseyi saldırı sonrası ABD'nin çağrısıyla acil toplandı. Ancak Libya, Kudüs saldırısıyla birlikte Gazze'de sivillerin ölümünün de kınamasını istedi. Bu kabul edilmeyince Konsey kınama bildirisi yayınlamak için gerekli oyu toplayamadı. İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Dan Gillerman "Teröristler konseye sızmış" tepkisini gösterirken, Libyalı temsilci Atilla Ömer Mübarek ise "Asıl İsrail'in rejimi terör rejimidir" dedi. Mübarek "Tüm Konsey üyeleri saldırıyı kınadı. Ama bildiri yayınlanacaksa bu dengeli olmalı ve hem Gazze'deki hem de Kudüs'teki ölümleri kınamalı" dedi.
ABD Büyükelçisi Zalmay Halilzad ise "Dini bir okulda öğrencileri öldürmek, askeri operasyon sonucu sivillerin ölümüne yol açmaktan farklıdır" yorumunu yaptı. ABD Başkanı George W. Bush "Bu barbarca saldırıyı kınıyorum. ABD İsrail'in yanındadır" dedi.
OKUL BASKINI FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN...
‘BARIŞ GÖRÜŞMELERİ DEVAM ETMELİ'
Türk Dışişleri Bakanlığı saldırıyla ilgili bir açıklama yayınlayarak "Barışa yönelik çabalar hedef alındı. Buna karşı en iyi yanıt Annapolis'te başlatılan süreçte ilerleme sağlamaktır. Bu saldırının tarafların barışa ulaşma irade ve kararlılıklarını, daha da güçlendirmesini diliyoruz" dedi. İstanbul'da dün İsrail karşıtı gösteriler düzenlendi.
OKUL BASKINI FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN...
CENAZADE ‘ARAPLARA ÖLÜM' SLOGANLARI
Okulun önünde cenaze için toplanan öğrenciler, birbirlerine sarılarak gözyaşı döktü. Törende, sekiz gencin cenazesi başında dualar okundu. Bu sırada, kalabalıktan bazıları "Araplara ölüm" diye bağırdı. Cenazeler daha sonra Kudüs'teki Zeytin Dağı'nda bulunan mezarlıkta toprağa verildi. Kudüs sokaklarındaki İsrailliler saatlerce evlerine dönmedi.
OKUL BASKINI FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN...
İSRAİL'DE KIRMIZI ALARM VERİLDİ
İki yıldan sonra Kudüs'te gerçekleşen ilk saldırı İsrail'i şoke etti. Tüm ülkede güvenlik güçleri, başka bir saldırı olasılığına karşı alarma geçti. Batı Şeria'ya girişler ve çıkışlar bir süre donduruldu. Bazı sağcı milletvekilleri Başbakan Ehud Olmert'i, gereken önlemleri almamakla ve Filistinliler'le barış görüşmesi yaptığı için hainlikle suçladı. Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki Yahudi yerleşimlerinin en etkili dini organı olan Hahamlar Konseyi de saldırıdan "düşmanı silahlandırmakla" suçladıkları Olmert'i sorumlu tuttu.