HABER

İsrail'de Şaron'un planı onaylandı

KUDÜS (İHA) - İsrail Parlamentosu, Başbakan Ariel Şaron'un, İsrail kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan Gazze Şeridi'nden çekilme planını onayladı. İsrail Parlamentosu Knesset'te yapılan oylamada 67 milletvekili lehte, 45 milletvekili ise aleyhte oy kullandı. 7 milletvekili ise oylamaya katılmadı.

Başbakan Ariel Şaron'un, gelecek yıl İsrail askerleri ve yaklaşık 8 bin Yahudi yerleşimcinin Gazze'den çekilmesini öngören planına ilişkin görüşmeler parlamentoda dün başlamıştı. Şaron dün milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, planı hayata geçirmekte kararlı olduğunu vurgulayarak, bu planın gerek Filistinliler gerekse İsrail'in diğer Arap komşularıyla barışa ulaşılmasına katkıda bulunacağını söylemişti.

Planı referanduma sunması için Başbakan Şaron üzerinde baskı kurmak amacıyla daha önce aleyhte oy kullanacaklarını açıklayan Eğitim Bakanı Limor Livnat ve Maliye Bakanı Benyamin Netanyahu, parlamentodaki oylamada hükümetin kararına destek verdiler.

Hükümete destek veren İşçi Partisi lideri Şimon Peres oylamanın ardından yaptığı açıklamada, partisinin "barışın gereklerine göre hareket etmeyi sürdüreceğini" söyledi.

Başbakan Şaron'un liderliğindeki koalisyon, geleneksel müttefikleri olan muhafazakar partilerin plana muhalefet etmesi nedeniyle Parlamentoda azınlığa düşmüştü.

Planın onaylanmasının ardından açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı, Başbakan Şaron'a verdikleri desteğin devam ettiğini bildirdi. Bakanlık Sözcüsü Adam Ereli, plana yönelik desteklerini daha önce açıkça ifade ettiklerini belirterek, bu planın barış süreci için gerçek bir fırsat sunduğunu kaydetti.

Plan İsrail'li aşırı dinciler tarafından protesto edildi

İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un parlamentoda bugün kabul edilen Gazze Şeridi'nden çekilme planı, Kudüs'te Yahudiler tarafından protesto edildi.

Knesset'in tam karşısındaki "Gül Bahçesi" adlı geniş parkta toplanan yaklaşık 15 bin gösterici, parlamentoda kabul edilmesi öncesinde Şaron'u ve planını protesto etti. Şaron ve plan aleyhine sloganlar atan göstericiler, "Hükümet, Yahudi halkının düşmanıdır" yazılı pankartlar taşıdı.

Filistin Cephesi'nden açıklamalar

Knesset'teki oylamanın ardından açıklamalar yapan Müzakerelerden Sorumlu Filistinli Bakan Saib Erkat ise, İsrail'in Gazze'den çekilme planıyla ilgili olarak Filistin Yönetimi ile müzakerelere başlaması gerektiğini söyledi.

Filistin Dışişleri Bakanı Nebil Şaat ise, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Gazze Şeridi'nden çekilme planının parlamentoda onaylanmasının, Filistin'in bağımsızlığı için atılan ilk adım olmasını umduğunu söyledi.

Norveç'in başkenti Oslo'da bulunan Şaat, Norveçli meslektaşı Jan Petersen'le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Açıkçası İsrailliler Gazze'den çekilirse, Filistin halkı tüm Filistin'den çekildiklerini görmekten mutlu olacaktır" dedi. Uluslararası topluluğun çekilmeyi bağımsız Filistin devletinin kurulmasını amaçlayan yol haritasının uygulanmaya başlanması şeklinde görmesini isteyen Şaat, bunun İsrail'in 'ilk ve son' çekilme hareketi olmasından da endişe ettiğini dile getirdi.

Petersen ise bölgede barış ve istikrarın sağlanmasının yol haritası kapsamında iki devletli çözümden geçtiğini ifade etti.

İsrailli Bakanlardan istifa tehdidi...

Aralarında İsrail'in önde gelen siyasilerinden Maliye Bakanı Benyamin Netenyahu'nun da bulunduğu İsrailli dört bakan, Başbakan Ariel Şaron'un, Gazze Şeridi'nden çekilme planın referanduma götürme kararı almaması halinde istifa edecekleri tehdidinde bulundular.

Parlamentodaki oylamanın ardından İsrail televizyonuna açıklama yapan Netenyahu, gelecek iki hafta zarfında Başbakan Şaron'un planı referanduma götürme kararı almaması halinde kendisi ve üç Bakanın hükümetten ayrılacaklarını belirtti. Dördü de Şaron'un liderliğindeki Likud Partisi üyesi olan Bakanlar, bugünkü oylamada plana destek vermişlerdi.

Başbakan Şaron, yapılan araştırmalarda halkın çoğunluğunun plana destek verdiğinin görülmesine rağmen, planı tehlikeye atabileceği endişesiyle referandum yapılmasına karşı çıkıyor.

En Çok Aranan Haberler