KUDÜS (İHA) - İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Şam yönetimiyle barış görüşmelerini canlandırmanın, öncelikli dış politika hedefleri arasında yer aldığını söyledi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Barak'ın dün Batılı büyükelçilerle yaptığı toplantıda, İsrail'in Suriye ile müzakerelere yeniden başlamayı düşündüğünü ve bunun önde gelen hedeflerinden biri olduğunu söylediği belirtildi.
Bununla birlikte Barak'ın, Lübnan'daki Hizbullah milislerine verdiği destek nedeniyle Suriye'yi güvenliğine yönelik bir tehdit olarak görmeyi sürdürdüğünü söylediği bildirildi.
Barak, "İsrail kuzeydeki gelişmeleri, özellikle Hizbullah'ın Suriye'nin desteğiyle güçlenmesini yakından takip etmektedir" dedi.
İsrail'in bölgedeki en güçlü ülke olduğuna dikkat çeken Barak ayrıca, bu durumun kendilerine Suriye ile belli düzenlemeler yapma imkanı tanıdığını belirtti.
1948'den bu yana teknik olarak savaşta olan iki ülke arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in 1967 savaşında ele geçirdiği ve 1981'de ilhak ettiği Golan Tepeleri'nin durumuna ilişkin uyuşmazlık nedeniyle 2000 yılında sona ermişti.
Bu arada İsrail Altyapı Bakanı Benjamin Ben-Eliezer de, dün halk radyosuna yaptığı açıklamada, İsrail'in Şam'la müzakereleri yeniden başlatmak istediğine işaret etti.
Ben-Eliezer, "Barış görüşmelerini canlandırmaya yönelik bazı girişimler var. Bunları memnuniyetle karşılıyorum..." dedi. İşçi Partili Bakan ayrıca, İsrail'in bir barış anlaşması halinde stratejik Golan Tepeleri'nden vaz geçmek zorunda kalacağını da bildiğini ifade etti.
Başbakan Ehud Olmert, Çarşamba günü yaptığı bir konuşmada, İsrail ve Suriye'nin gizli barış görüşmeleri yürüttüğünü ima etmişti.
Olmert, "Suriye ile barış yapmaya hazırım. Umarım Suriyeliler de İsrail'le barışa hazırdır. Şartların masaya oturmamızı sağlayacağını umuyorum ancak bu, bir araya geldiğimizde bizi göreceğiniz manasına gelmiyor" demişti.