KUDÜS (İHA) - Filistin parlamento seçimlerinden zaferle çıkan Hamas hakkında İsrail'in tavrı net. İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Regev, zaferine saygı gösterilse de Hamas'ı tanımalarının mümkün olmadığını söyledi.
İHA'ya açıklamalarda bulunan sözcü Regev, "Hamas'ın demokratik yollardan aldığı seçim sonuçlarına bir itirazımız yok. Ancak mevcut şartlarda Hamas oluşumu ve ideolojisi kabul edilemez. ABD, BM, Japonya, Avustralya gibi daha pek çok ülkenin nezdinde Hamas, terör örgütüdür. İntihar saldırılarını haklı gören, İsrail'i haritadan silmeyi amaçlayan bir oluşumun barış ortağı olması düşünülemez. BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Hamas'a çok net bir mesaj verdi: Eğer Hamas, birincisi, değişime girer ve tüm askeri kanadını feshederse, ikincisi, İsrail'i tanırsa, üçüncüsü, şu ana kadar Filistin yönetimiyle yapılan anlaşmaları ve alınan kararları kabul ederse ancak o zaman barış ortağı olacaktır. Bu sadece bizim değil tüm uluslararası konsorsiyumun kuartet (dörtlü) kararıdır" dedi.
Filistin hükümetinin uluslararası yardımlar alması konusunda Regev, "İsrail bugüne kadar Filistin yönetimine yapılan otomatik ödemeleri durdurma kararı almıştır. Hamas başa geldiğinde, tüm bu yardımlar da onların kontrolünde olacak, bu kabul edilemez. Vekil Başbakan Ehud Olmert, İsrail-Filistin ilişkilerini yeniden gözden geçirme kararı aldı ve bu süreç devam ediyor. Ancak ilk etapta Filistin yönetiminin şu ana kadar aldığı otomatik ödemelerin durdurulmasına karar verildi" şeklinde konuştu.
Özellikle Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te İsrail'e ödenen belediye vergileri belli bir süre sonra İsrail tarafından Filistin yönetimine iade ediliyordu. İsrail Filistin'e bu ödemeyi otomatik olarak yapıyordu. Ocak ayında Filistin yönetiminin İsrail belediye vergilerinden alması gereken miktar 50 milyon dolar. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, geçen hafta bir açıklama yaparak Filistin iç borcunun Ocak ayında 69 milyon dolar olduğunu belirmişti. İsrail'den beklenen bu 50 milyon dolar, Filistin güvenlik görevlilerinin maaşının ödenmesinde kullanılacaktı.
İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Regev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta söylediği "Ben Hamas siyasi partisinden bahsediyorum" sözlerinin hatırlatılması üzerine de, "Türkiye dost ülke. Dostlar arasında bazı konularda anlaşamama konusunda anlaşmalar olabilir. Dışişleri Bakanı Gül, yakın zamanda buradaydı. Erez Sanayi Bölgesi'nin kalkındırılması için önemli bir anlaşma imzaladık. Ancak Hamas'ın statüsü konusunda bizim için baz, uluslararası konsorsiyumun kararıdır. Türkiye bölgede çok önemli zira hem Filistin hem de İsrail ile iyi ilişkileri olan bir ülke. Dediğim gibi Hamas'ın demokratik yollardan seçilmiş olmasına itirazımız yok. Fakat terör listelerinde olan bir örgütün, BM'nin üyesi olan İsrail'in haritadan silinmesi çağrıları yapan bir oluşumun hükümette olması ve bizim de bu hükümeti tanımamız söz konusu değildir" açıklamasında bulundu.