Türkiye ile İsrail ilişkilerinde 6 yıl boyunca yaşanan gerilimin ardından Türk gazetecileri ağırlayan İsrail’den önemli bir açıklama geldi.
Cunhuriyet'ten Duygu Güvenç'in özel haberine göre, Bölgesel İlişkilerden ve Enformasyondan sorumlu Bakan Tzache Hanegbi, Türkiye İsrail ilişkilerinin bozulduğu dönem ve bugünler ile ilgili olarak, “Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan kriz zamanında bizi çok fazla hedef alıyordu. Şu anda görüyorum ki biz hedefte değiliz. Bunu yapmak bir strateji gerektiriyor, o bizi unuttu. Sanırım bunun ilişkilere yarar sağlamadığını anladı. Biz de hata yaptık, bunları isimlendirmeyeyim, siz zaten biliyorsunuz; Türk liderliğine ve insanlarına karşı temkinli ve onun için hassas olan konularda… Eğer hassas davranıp bu arkadaşlığı sürdürmek istiyorsanız, aranızdaki sorunları kendi aranızda konuşursunuz. Tartışma konusu varsa bile bunu samimi bir diyalogla ele alabilirsiniz” diye konuştu.
6 YIL İLİŞKİLER ASKIYA ALINDI
Türkiye ile İsrail arasında 6 yıl boyunca ilişkilerin askıya alındığı dönemi, 'bir çiftin boşanmasına' benzeten Hanegbi, “Obama bir aile danışmanı gibi devreye girdi ve Erdoğan ile Netanyahu telefonla görüştü. Boşanmaktan vazgeçti” diye konuştu.
İSRAİL'DEN TÜRKİYE'YE HEYET
Öte yandan, İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan bir heyet bu ay içinde Suriye gündemiyle Türkiye'ye gelecek. Görüşmelerde İsrail'in İran konusundaki endişeleriyle Türkiye'nin YPG terör örgütü hassasiyeti masada olacak.
Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Türkiye ile İsrail bir taraftan Mavi Marmara saldırısıyla askıya alınan anlaşmaların yeniden yürürlüğe girmesi için mesai harcayacak.
İsrail-Türkiye arasında üst düzey ziyaretler planlanırken, alt seviyede görüşmeler de sürüyor. İsrail'den bir diplomat heyetinin bu ay içinde Ankara'ya gelmesi planlanıyor.
Görüşmelerin gündemi, Suriye ve Ortadoğu'daki gelişmeler olacak. Türkiye'nin hassasiyeti Kuzey Suriye'de oluşabilecek olası bir YPG koridoru.
İsrail'in ise görüşmelerde 3 kırmızı çizgisini vurgulaması bekleniyor. İran'ın koridor açarak Akdeniz'e ulaşmasının engellenmesi. Suriye'den İsrail'e dönük saldırılar ve silahların yayılması, özellikle Hizbullah gibi grupların eline geçmesinin önlenmesi.
İki ülke arasında Mavi Marmara krizi ardından askıya alınan askeri anlaşmaların tekrar yürürlüğe girmesi konusundaki çabalar da sürüyor. Bu konuda savunma ve dışişleri bakanlıkları karşılıklı görüşüyor.
BAKANLARDAN KARŞILIKLI ZİYARET
İsrail enerji bakanının nisanda Türkiye'ye, Türk ekonomi bakanının da mayısta İsrail'e gitmesi bekleniyor.
Gazze ambargosunun esnetilmesi konusunda da ortak anlayış sürüyor.
Yetkililer bugüne kadar Türkiye'den 2 geminin İsrail'e gittiğini belirtiyor. "Ek gemiler için işbirliği yapılabilir" mesajı veriyor.
İsrailli yetkililer Hamas'ın Türkiye'deki faaliyetleri konusunda ise daha gidecek uzun bir yol olduğunu belirtiyor.
Hamas'ın askeri kanadının üst düzey isimlerinden Salih Aruri geçen yıl Türkiye'den sınırdışı edilmişti.