HABER

İsrail'in izin talebine ret

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, İsrail'in askeri kargo uçağına Türk hava sahasının kullandırılmaması konusunda görüşlerini açıkladı.

Özügergin, "Geçtiğimiz haftalarda İsrail'den Türkiye'ye yönelik olarak izin talebinde bulunulduğu ve bu talebin karşılanmadığı doğrudur" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Özügergin, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin bir soruya, Türkiye'ye çok sayıda askeri uçuş izni talebi geldiğini ifade ederek, "Geçtiğimiz haftalarda İsrail'den Türkiye'ye yönelik olarak izin talebinde bulunulduğu ve bu talebin karşılanmadığı doğrudur" dedi.

Özgergin, sivil uçuşlarda İsrail'in, Türk hava sahasını kullanmaya devam ettiğini bildirdi.

Bir gazetecinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Türk hava sahasıyla ilgili açıklamalarının hatırlatarak, "Şu anda yürürlükte olan yaptırımlar nelerdir?" sorusu üzerine Özügergin, üst uçuşlar konusunun sivil ve askeri uçuşlar olarak ikiye ayrıldığını belirtti ve "Askeri uçuşlar izin verilmediği sürece mümkün değil. Sivil uçuşlar, yasaklanmadığı sürece devam eder. İkisi terstir. Askeri uçuşlar için her seferinde hava vizesi gerekir" diye konuştu.

Bu uygulamaların sebebinin çok açık olduğunu belirten Özügergin, bunların Mavi Marmara gemisi de dahil olmak üzere Gazze'ye yardım taşıyan gemiye askeri saldırının yarattığı infialin bir neticesi olduğunu kaydetti.

Özügergin, Türkiye'nin İsrail'den özür dilemesini, tazminat ödemesini, meseleyi araştırmak üzere bağımsız bir komisyon kurulmasını ve Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılmasını talep ettiklerini söyledi.

Sözcü, "Bu talepler yerine getirilmediği sürece bazı tedbirler alacağımızı söylemiştik. Bunları, muhatapları zaten biliyorlar, kamuoyları da peyderpey görecek" diye konuştu.

Mavi Marmara gemisi de dahil olmak üzere gemilerin halen İsrail'de olduğunu hatırlatan bir gazetecinin, bu gemilerin ne zaman Türkiye'ye döneceği yönündeki sorusuna karşılık Özügergin, Mavi Marmara, Defne ve Gazze isimli üç geminin İsrail'de bulunduğunu ve Türkiye'nin bu gemileri talep ettiğini belirtti. Gemilerin iadesinin sadece Türkiye'nin bir talebi olmadığını, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Başkanlık açıklamasında da bu konuya değinildiğini, ayrıca uluslararası deniz hukukunun da bir gereği olarak tutulan gemilerin derhal serbest bırakılmaları gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin bu yöndeki beklentilerinin yazılı olarak 10 gün önce iletildiğini aktaran Özügergin, "Cevabını bekliyoruz. Kısa zamanda İsrail'in doğru yönde bir karar alması gerekmektedir" diye konuştu.

Sözcü, gemilerin iadesinin, saldırının olduğu andan itibaren talep edildiğini ancak yazılı olarak da 10 gün önce İsrail tarafına bu talebin iletildiğini kaydetti.

-TERÖRLE MÜCADELEDE NATO-

Terörle mücadelede Türkiye'nin NATO'yu aktif olarak göreve davet edip etmediğiyle ilgili bir soru üzerine Özügergin, Türkiye'nin müttefiklerinden terörle mücadele konusunda her zaman daha fazla destek beklediğini ifade ettiğini söyledi.

-GORDON'UN AÇIKLAMALARI-

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon'un Türkiye konusunda yaptığı açıklamalara değinen Sözcü, bu açıklamaları "haksız ve talihsiz bulduklarını" açıkladı.

En Çok Aranan Haberler