ANKARA (İHA) - Hükümet, İstanbul'u 2010 yılı Avrupa kültür başkenti olarak hazırlamak, 2010 yılında yapılacak etkinlikleri planlamak ve yönetmek, kamu kurum ve kuruluşlarının bu amaçla yapacakları çalışmalarda koordinasyonu sağlamak üzere İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın kurulması ile görev ve yetkileri düzenlenmesini öngören yasa tasarısını TBMM'ye gönderdi. Tasarının genel gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:
"Bu bağlamda, proje çerçevesinde yer alacak tüm kültürel ve sosyal içerikli sergi, konser, gösteri, konferans, şehircilik ve turizm çalışmalarını planlamak, iletişim ve tanıtım stratejilerini tespit etmek ve bunlarla ilgili çalışmaları takip etmek; kentsel dönüşüm projelerinin oluşturulmasına ilişkin olarak ilgili kurumlara önerilerde bulunmak; kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve çalışmalara gönüllü katılacak gerçek kişiler ile özel hukuka tabi tüzel kişiler arasında koordinasyonu sağlamak; özetle, İstanbul'u 2010 yılı Avrupa kültür başkenti olarak hazırlamak, 2010 yılında yapılacak etkinlikleri planlamak ve yönetmek, kamu kurum ve kuruluşlarının bu amaçla yapacakları çalışmalarda koordinasyonu sağlamak üzere bu tasarı hazırlanmıştır".
YASA TASARISI NE GETİRİYOR? Bu çerçevede, İstanbul 201 Kültür Başkenti Ajansı kuruluyor. Ajans bünyesinde koordinasyon, danışma ve yürütme kullları oluşturuluyor. Koordinasyon Kurulu, Başbakan'ın görevlendirdiği Bakan'ın başkanlığında Avrupa Birliği müzakerelerini yürüten Bakan, Tanıtma Fonundan sorumlu Bakan, İçişleri Bakanı, Maliye Bakanı, Kültür ve Turizm Bakanı ile İstanbul Valisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, Danışma Kurulu Başkanı ve Yürütme Kurulu Başkanı'ndan oluşacak. Koordinasyon Kurulu, 2010 yılında Avrupa kültür başkenti olarak İstanbul'da yapılacak etkinliklere ilişkin hazırlıkları izleyecek, kamu kurum ve kuruluşlarının eşgüdüm içinde çalışmasını sağlayacak tedbirleri alacak. Kurul, yılda en az bir defa olmak üzere ihtiyaç duyulan zamanlarda toplanacak.
Merkezi İstanbul'da bulunan üniversitelerce belirlenecek üç temsilciden oluşacak. Danışma Kurulu başkanı, toplantı gündemi ile ilgili gerekli gördüğü uzmanları toplantıya davet edebilecek.
Proje ile ilgili harcamalar, bu proje için ulusal bir banka nezdinde açılan özel hesaptan karşılanacak. Özel hesabın gelirleri şu kalemlerden oluşacak:
"İstanbul İl Özel İdaresinin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 2008, 2009 ve 2010 bütçelerine her yıl bu amaçla konulacak ödenek.
İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Sanayi Odası tarafından 2008, 2009 ve 2010 yıllarında aktarılacak tutarlar.
Danışma Kuruluna üye olan sivil toplum örgütlerinden alınacak maktu ücretler.
Yurt içi ve yurt dışından sağlanacak yardım ve bağışlar ile sponsorluk gelirleri.
Yapılacak etkinliklerden sağlanacak bilet satış gelirleri ve diğer gelirler.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti logo ve isim hakkının kullanımından sağlanacak gelirler.
Avrupa Birliği Komisyonunun Projeye tahsis edeceği fonlar.
Yukarıdaki gelirlerden sağlanan nemalar".